Copiilor le place enorm să se joace. Dar şi munca poate deveni extrem de distractivă – desigur, într-o ambianţă adecvată. Biroul propus va aduce o contribuţie însemnată în acest sens. Pentru crearea lui vă propunem un decor de basm şi de safari. Îl puteţi realiza şi după propriile dumneavoastră dorinţe sau după cele ale copiilor dumneavoastră.
Blatul de masă se sprijină pe cele două tălpi de susţinere şi este înşurubat pe acestea printr-un colţar din aluminiu. Peretele posterior, înşurubat pe muchiile din spate, nu are numai un rol decorativ, ci acţionează şi ca un consolidator al construcţiei.
Materiale şi scule necesare: ferăstrău Bosch (puteţi alege între Bosch PST 650 , PST 700 E , PST 900 PEL sau PLS), şlefuitor, maşină de găurit cu percuţie (puteţi alege între Bosch PSB 500 RE , PSB 500 RA, PSB 650 RE, PSB 750 RCE sau PSB 850-2 RE), maşină de înşurubat (puteţi alege între Bosch IXO, PSR Select sau PSR 7,2 LI), sistem de pulverizare fină, set burghie pentru lemn, zencuitor, pilă pentru lemn, hârtie de şlefuit, granulaţie 120 – 240, metru de tâmplărie, creion moale, gumă de şters, ascuţitoare, capre de lemn, chit pentru lemn sau chit auto, filer de grunduit, placă semigroasă din fibre (placă MDF), 19 mm pentru blatul de masă, 2 buc plăci pentru picioarele meselor şi spătar (MDF), 2 buc. profil aluminiu de 500, circa 10 şuruburi cu cap rotund (4×17 mm) şi 12 cu cap înecat (4×10 mm).
Instrucţiunile de montaj sunt valabile pentru plăcile semigroase din fibre (MDF) cu grosimea de 19 mm. Dacă folosiţi alte materiale sau grosimi, va trebui să vă adaptaţi în mod corespunzător lista de produse.
Se recomandă să solicitaţi tăierea plăcilor necesare la magazinul pentru materiale de construcţii sau cereţi acest lucru unui tâmplar.
Pasul 1: Pregătirea şi montarea colţarilor de îmbinare
Colţarii din aluminiu, cu care veţi îmbina plăcile, se găsesc sub formă de profile de aluminiu la magazinele de materiale de construcţii. Îi puteţi tăia cu ferăstrăul vertical, ferăstrăul circular sau chiar şi cu ferăstrăul circular manual.
În acest scop, reglaţi turaţia sau numărul de curse astfel încât să fie cât mai mic. În timpul tăierii purtaţi ochelarii de protecţie, pentru a vă proteja ochii de aşchiile de metal. Nu folosiţi şi pentru lemn pânza de ferăstrău utilizată la tăierea aluminiului.
Executaţi găurile din colţari cu maşina de găurit şi burghiul universal de 4 mm. Adânciţi-le cu partea interioară a colţarilor cu acelaşi zencuitor pe care-l folosiţi şi pentru lemn.
Aşezaţi o latură pe faţa exterioară şi poziţionaţi colţarul coplanar cu muchia de sus. Montaţi-o acolo cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi de 4 x 17 mm. Procedaţi similar şi la cealaltă talpă de susţinere.
Pasul 2: Îmbinarea tălpilor de susţinere cu blatul de masă
Aşezaţi una dintre tălpile de susţinere cu colţarul înşurubat cu muchia sa anterioară pe suprafaţa de lucru. Acum ajustaţi la aceasta blatul de masă cu muchia laterală respectivă.
Montaţi talpa de susţinere cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi de 4 x 17 mm. După ce aţi înşurubat la fel şi cealaltă talpă de susţinere, masa este gata, dar fără peretele posterior şi de aceea este încă puţin instabilă lateral.
Pasul 3: Decuparea şi montarea peretelui posterior
Trasaţi cu creionul conturul pe marginea superioară a plăcii peretelui posterior. Decupaţi modelul cu ferăstrăul vertical, întotdeauna pe cât posibil deasupra liniei trasate cu creionul.
Cu cât veţi conduce mai precis ferăstrăul de-a lungul liniei, cu atât mai puţină muncă de finisare cu pila de lemn şi hârtia de şlefuit vă mai rămâne pentru îndreptarea ulterioară.
Marcaţi cu creionul conturul tălpilor de susţinere şi al blatului de masă, pe peretele posterior. Daţi din nou masa la o parte şi executaţi găurile pregătitoare pentru înşurubarea în mijlocul conturului. Nu uitaţi să adânciţi găurile pe partea din spate a peretelui posterior!
Aşezaţi masa cu partea anterioară în jos, pe caprele de lemn, şi ajustaţi peretele posterior la aceasta. Montaţi peretele posterior pe masă cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburile de 4 x 40 mm.
Sfat util. Executaţi întotdeauna în piesa care urmează a se înşuruba prima o gaură pregătitoare cu 0,5 până la 1 mm mai mare decât diametrul şurubului; gaura trebuie lărgită pentru capul de şurub. În cea de-a doua piesă, executaţi întotdeauna o gaură pregătitoare cu 1 mm mai mică decât diametrul şurubului.
Pasul 4: Prelucrarea suprafeţelor
Pentru a obţine o suprafaţă de calitate cât mai bună, înainte de asamblarea corpului de mobilier ar trebui să vă dedicaţi pregătirii acesteia.
Mai întâi umpleţi cu şpaclul şi chitul pentru lemn sau chitul auto găurile de şuruburi din suprafeţele expuse privirii ale plăcilor MDF. După uscare (respectaţi specificaţiile producătorului!) neteziţi locurile respective cu hârtia de şlefuit de granulaţie 120.
Apoi teşiţi muchiile tuturor pieselor din MDF, prelucrându-le cu hârtia de şlefuit de granulaţie 120 în unghi de 45 de grade, astfel încât să se formeze o mică teşitură. Prelucraţi suprafaţa plăcilor MDF cu şlefuitorul şi hârtia de şlefuit de granulaţie 120 – 180.
Pasul 5: Tratarea suprafeţelor
Mai întâi citiţi atent îndrumările de prelucrare şi pe cele privind siguranţa şi protecţia muncii ale producătorului. Lucraţi într-o încăpere bine aerisită şi evitaţi să fumaţi, să mâncaţi sau să beţi în timpul lucrului.
Aplicaţi filer de grunduit cu trafaletul sau eventual cu un sistem de pulverizare a vopselelor. Lăsaţi-l să se usuce bine.
Dacă în etapa următoare doriţi să folosiţi un alt produs de pulverizare cu sistemul dumneavoastră de pulverizare fină, trebuie să schimbaţi rezervorul de vopsea.
Sfat util. MDF-ul are suprafeţe puternic absorbante. În acest sens, trebuie să acordaţi mai multă atenţie – adică să aplicaţi mai multe straturi – în special pe canturi.
Puteţi evita chituirea dificilă cu filer (aşa se numeşte izolarea suprafeţelor absorbante), folosind MDF cu folie de grund. Aceasta asigură o acoperire perfectă fără fileri – cel puţin pe suprafeţe.
Şlefuiţi fin suprafeţele şi canturile gata grunduite; măriţi în acest scop granulaţia hârtiei de şlefuit de la 120 la 180 şi până la 240.
Pasul 6: Lăcuirea suprafeţelor vizibile
Lacurile sunt disponibile în multe variante şi categorii de preţ. Factorii hotărâtori ai alegerii lacului sunt prelucrablitatea, dotarea dumneavoastră tehnică de acasă şi cerinţele legate de calitatea şi de rezistenţa în timp a suprafeţei prelucrate.
Dacă nu aveţi prea multă experienţă în lăcuire este recomandabil să exersaţi puţin pe o piesă de probă.
Cele mai frumoase şi mai bune rezultate le obţineţi cu lacurile acrilice. Aceste lacuri care pot fi diluate cu apă se aplică extrem de uşor şi de rapid cu un sistem de pulverizare fină.