5 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăSportPreşedintele Iohannis, apel către o combatere mai intensă a xenofobiei, antisemitismului şi...

Preşedintele Iohannis, apel către o combatere mai intensă a xenofobiei, antisemitismului şi extremismului

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, că îşi doreşte ca antisemitismul, xenofobia şi extremismele să fie combătute mai intens. Mesajul vine în contexul comemorării a 75 de ani de la pogromul legionar antievreiesc de la Bucureşti, între 21 şi 23 ianuarie 1941, potrivit Agerpres.

„Acum 75 de ani, în Bucureşti au avut loc atrocităţi şi fapte inumane, comise în zilele de 21 – 23 ianuarie 1941, de către legionari şi acoliţii lor. Samavolnicia persecuţiilor şi actele de o violenţă extremă, săvârşite pe criterii etnice, s-au soldat cu decesul a peste o sută de evrei şi rănirea gravă a numeroşi supravieţuitori. Virulenţa climatului antisemit şi atmosfera opresivă în care trăiau etnicii evrei din acele timpuri au culminat cu aceste scene barbare, care au dovedit în fapt incapacitatea societăţii de a apăra valori şi principii fundamentale ale lumii moderne”, a declarat Klaus Iohannis. 

Mai mult, el a precizat că pogromul de la Bucureşti reprezintă „o pagină dezonorantă din istoria României”, iar gestul de comemorare trebui să „ne facă în continuare conştienţi că evenimente precum cel din 1941 au fost consecinţa intoleranţei şi a urii sădite de-a lungul vremii într-o societate care nu a avut anticorpii necesari pentru a se apăra”, a mai adăugat şeful statului.

Citeşte şi: Iohannis: Românii cred cu tărie în proiectul european. UE trebuie să fie mai aproape de cetățenii săi

În aceste condiţii, Klaus Iohannis a atras atenţia că depinde doar de noi să păstrăm „cum se cuvine” memoria evenimentelor din 1941, astfel ca suferinţa victimelor să nu fie trecută sub tăcere.

„Pentru generaţia tânără, faptele de atunci sunt probabil evenimente foarte îndepărtate, dar cruzimea lor este cât se poate de actuală, dacă urmărim evoluţiile din alte părţi ale lumii. Gândiţi-vă la acei semeni care, după ce au fost torturaţi, au fost atârnaţi în cârligele abatorului din Bucureşti, unii dintre ei când încă mai respirau! Gândiţi-vă la zecile de femei şi bărbaţi împuşcaţi în pădurea Jilava! Gândiţi-vă la lăcaşurile de cult, devastate şi incendiate! Depinde doar de noi ca memoria acelor evenimente tragice să fie păstrată cum se cuvine şi să nu trecem sub tăcere suferinţa victimelor. Din acest trecut sumbru trebuie să învăţăm însă că statul este obligat să apere cu sfinţenie demnitatea şi libertatea fiinţei umane, iar orice manifestare sau formă incipientă de ură trebuie prevenită, condamnată şi combătută”, mai spune el. 

Şefuls statului a mai afirmat că, în ultimii 10 ani, România a făcut progrese foarte importante în domeniul recunoaşterii şi asumării Holocaustului.

Mai mult, el a spus că preluarea de către România, în acest an, a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, poate face ca organizaţia să fie „o voce solidă şi responsabilă” în ţara noastră.

Citeşte şi:Iohannis: România își menține dorința de a intra în Schengen

” Îmi doresc ca în acest mandat să putem afirma voinţa noastră de a combate mai intens şi mai eficient fenomenele de antisemitism, de negare a Holocaustului, de xenofobie şi extremismele de orice fel”, a adăugat preşedintele.

Mesajul preşedintelui a fost adresat participanţilor la evenimentele comemorative organizate la Templul Coral din Bucureşti de consilierul prezidenţial Andrei Muraru. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă