Aproximativ 30% din totalul străinilor care locuiesc în România, sunt înregistraţi în sistemul de evidenţă al municipiului Bucureşti, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, citat de Agerpres.
Astfel, datele înregistrate în sistemul informatic de evidenţă a străinilor, pe 31 decembrie 2015 arată că aproximativ 29.500 de cetăţeni străini aveau reglementat dreptul de şedere în Bucureşti, dintre care aproximativ 20.000 de cetăţeni din state terţe şi peste nouă mii de cetăţeni ai Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană.
„Faţă de anul 2014 se constată o creştere cu 3% a numărului de cetăţeni străini. Aproximativ 30% din numărul total al străinilor înregistraţi în România se află în municipiul Bucureşti”, precizează sursa citată.
Conform comunicatului, majoritatea cetăţenilor străini provin din state terţe precum: China – 4.234, Turcia – 3.210, Siria – 2.109 şi Irak – 1.720. Cei mai mulţi cetăţeni europeni sunt din Italia – 1.748, Franţa – 1.447, Grecia – 813 şi Germania – 810.
Principalele scopuri pentru care cetăţenii străini şi-au stabilit reşedinţa în Capitală sunt conexe dreptului la unitatea familiei, educaţie şi muncă.
„În perioada de referinţă, la nivelul Direcţiei au fost înregistrate 1.184 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare, 2.446 pentru prelungirea dreptului de şedere în scop de muncă, 8.351 de solicitări pentru admisia şi prelungirea dreptului de şedere temporară sau pe termen lung ori eliberarea permiselor de şedere permanentă. Alte 2.745 de persoane din state UE/SEE/Confederaţia Elveţiană au solicitat înregistrarea rezidenţei şi rezidenţei permanente şi 2.171 de cetăţeni străini au depus cereri în scopul prelungirii sau acordării dreptului de şedere pe termen lung în calitate de membri de familie ai cetăţenilor români”, se mai arată în comunicat.
În cadrul activităţilor de prevenire şi combatere a şederii ilegale a străinilor au fost depistate 841 de persoane în situaţii ilegale care proveneau din 72 de ţări. Dintre acestea, 281 au primit decizii de returnare, 141 au fost luate în custodie publică, în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 41 au fost returnaţi la punctele de frontieră, 30 au primit comunicare de părăsire a teritoriului ţării, şapte au fost predaţi organelor de poliţie, 71 au solicitat accesul la procedura de azil, 106 au fost puşi în legalitate întrucât îndeplineau condiţiile legale de prelungire a dreptului de şedere, 32 au fost toleraţi, iar pentru 132 au fost dispuse alte măsuri.
Anul trecut au fost depistate şase căsătorii de convenienţă în care au fost implicaţi cetăţeni din Turcia, Pakistan, Irak, Cuba şi India.
În altă ordine de idei, potrivit comunicatului, pe raza municipiului Bucureşti au fost efectuate controale la 234 de societăţi comerciale, dintre care 106 au fost sancţionate contravenţional pentru nereguli constatate la regimul juridic aplicabil străinilor, valoarea totală a amenzilor fiind de 355.700 de lei.
Un accent deosebit a fost pus pe activitatea desfăşurată la ghişeele de lucru cu publicul, unde s-a urmărit o informare corectă şi eficientă a străinilor cu privire la condiţiile de reglementare a dreptului de şedere şi a altor aspecte de interes pentru aceştia.
Totodată, s-a dezvoltat şi susţinut o cooperare permanentă cu instituţiile de învăţământ care au înregistraţi la studii cetăţeni străini, structuri cu atribuţii în domeniul ordinii publice şi alte instituţii.