5 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO: Iubirea nu cunoaşte etichete, campania care luptă cu prejudecăţile

VIDEO: Iubirea nu cunoaşte etichete, campania care luptă cu prejudecăţile

Un videoclip cu mai multe schelete care dansează într-o piaţă publică face înconjurul lumii, întrucât provoacă oamenii, într-un mod inedit, să contracareze prejudecăţile care apar la nivel subconştient şi demonstrează că toate persoanele sunt la fel, indiferent de rasă, vârstă, gen, religie, sexualitate sau dizabilitate.

Videoclipul campaniei „Iubirea nu cunoaşte etichete” prezintă o serie de schelete care dansează şi se sărută, în spatele unui panou. În mai puţin de un an, filmarea a strâns peste 56 de milioane de vizualizări pe contul de YouTube.

La câteva luni de la lansarea acestei campanii, site-ul Upworthy a realizat un alt videoclip, care dezvăluie povestea şi personajele din spatele campanie. Astfel, videoclipul „Iubirea nu cunoaşte etichete” promovează două mesaje. În primul rând, vrea să transmită că oamenii nu ţin cont de prejudecăți privind religia, vârsta, culoarea pielii sau orientarea sexuală a unui om, atunci când ţin unii la alţii. Mai mult, vrea să transmită că, deşi suntem diferiţi, fiecare om este unic şi fiecare relaţie este unică, însă toate persoanele iubesc la fel de intens.

Un al doilea mesaj al campaniei, atrage atenţia asupra unei atitudini ce nu poate fi măsurată şi anume tendinţa interioară de a discrimina. Astfel, această tendinţă reprezintă un proces care operează la nivel subconştient şi fără control intenţional. În aceste condiţii, oamenii au tendinţa de a emite prejudecăţi înainte de a cunoaşte alte persoane, pe baza unor „etichete”, ce nu au nicio legătură cu vârsta, rasa, religia, genul, orientarea sexuală, boala.

În videoclipul ce prezintă persoanele care au participat la campanie, sunt prezentate diverse relaţii de prietenie sau iubire între oameni care aparţin unor „categorii” diferite. De exemplu, două femei, dintre care una de origine ortodoxă şi cealaltă hinduistă, militează pentru acceptarea femeilor ca preotese, în rândul culturilor lor. Totodată, în filmare apare şi o un cuplu gay de afro-americani, care au un băieţel. Deşi pe ecran ei par a fi un cuplu heterosexual, însoţit de copilul lor, publicul rămâne surprins să afle că este vorba despre două persoane de acelaşi sex. 

Un cuplu de bătrâni povesteşte că sunt căsătoriţi de 57 de ani şi că s-au cunoscut pe vremea studenţiei, iar două surori dansează, vesele, în spatele ecranului, pentru ca mai apoi spectatorii să descopere că una dintre ele este bolnavă.

„Suntem vecini şi prieteni. El îmi face cafea turcească, eu îi fac humus şi falafel. Michael e evreu, din Israel, iar eu sunt musulman de origine palestiniană”, afirmă un bărbat.
 

 

„Înainte de orice altceva, suntem toţi oameni. Aşa că e timpul să îmbrăţişăm diversitatea. Să punem etichetele de-o parte, în numele iubirii”, este sloganul promovat pe site-ul campaniei Love Has No Labels.

„Majoritatea americanilor consideră că oamenii trebuie trataţi corect şi cu respect. Cu toate acestea, foarte multe persoane din Statele Unite încă se simt victimele discriminării. Un motiv poate fi constituit de faptul că există tendinţa de a discrimina. Asfel, la nivel subconştient, apare o tendinţă de a discrimina. De aceea, este important să ne educăm şi să observăm cum se manifestă această tendinţă, în cazul în care iese la suprafaţă, întrucât la mijloc sunt mize mari. Astfel, prejudecata poate determina cum sunt trataţi oamenii şi cum interacţionează unii cu alţii. Mai mult, poate pune în pericol abilitatea unei persoane de a se angaja, de a închiria o locuinţă sau de a avea parte de un proces corect. Astfel, pentru a putea diminua prejdecăţile, trebuie, mai întâi, să fim conştienţi că există. Iar din acel moment, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a lupta prejudecăţii din noi, din ceilalţi şi din instituţii”, se mai precizează pe site.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă