Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cere mai multă transparenţă în privinţa medicamentelor prescrise de medici, astfel că, de anul viitor, pacienţii vor avea, pe reţetele compensate, cel mai ieftin medicament dintre cele recomandate pentru suferinţa lor, transmite Digi24.ro.
În felul acesta, pacientul va putea alege în cunoştinţă de cauză medicamentul cel mai ieftin pentru care, diferenţa de preţ pe care trebuie să o achite la farmacie, este minimă. Eugen Nicolăescu mai vrea ca, de anul viitor, medicii şi producătorii de medicamente să facă publice sponsorizările pentru participările medicilor la congrese şi seminarii de specialitate.
Pacienţii ar trebui să aleagă singuri ce medicamente să cumpere, în funcţie de bugetul pe care îl au şi nu doar pe baza recomandării verbale a medicului sau farmacistului, care ar putea avea o înţelegere cu un producător de medicamente, explică ministrul Sănătăţii.
Citeşte şi Surse: Ce angajamente DURE şi-a luat Guvernul PONTA în faţa FMI
„Vom încerca să introducem pe reţete care este medicamentul de referinţă, deci medicamentul generic cel mai ieftin şi cetăţeanul să ştie, să nu rămână cu ideea că nu are şi alte posibilităţi”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
Eugen Nicolaescu îi îndeamnă pe pacienţi să cumpere medicamente generice, care sunt mai ieftine, chiar dacă este nevoie de mai multe produse pentru aceeaşi afecţiune.
„Dacă îşi cumpără un medicament generic, atunci diferenţa e foarte mică şi poate să-şi mărească accesul la medicamente”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Tot de anul viitor, medicii şi producătorii de medicamente ar putea fi obligaţi să facă publice toate sponsorizările pentru participările la diverse conferinţe, atât în ţară, cât şi în străinătate. Ministerul vrea să elimine astfel înţelegerile dintre medici şi companii, prin care doctorii ar putea fi tentaţi să recomande pacienţilor doar anumite medicamente pentru care ar fi recompensaţi de companiile producătoare.â
Citeşte şi EVOLUŢIA ştiinţei: Morţii, înviaţi şi la 24 de ore de la deces
„Reprezentanţii de vânzări de medicamente ale unor companii să fie făcuţi publici. Să ştim că Ionescu şi Popescu se duc în spitalul X şi vând medicamentele A, B şi C. Aceste lucruri să fie făcute publice şi atunci vom şti dacă s-a influenţat consumul sau dacă nu s-a influenţat consumul”, a sugerat Nicolăescu.
Reprezentanţii medicilor de familie spun că nu au niciun interes să le prescrie pacienţilor anumite medicamente, ci dimpotrivă, le recomandă pe acelea pe care bolnavul şi le permite.
„Noi folosim medicamente uzuale, noi nu folosim medicamente scumpe. Casa nu plăteşte un bănuţ în plus indiferent de produsul pe care îl cumpără pacientul. Medicii de familie nu sunt în graţiile speciale ale firmelor de medicamente, noi nu suntem nici invitaţi în străinătate, nici cazaţi, nici plimbaţi”, a afirmat Rodica Tănăsescu – preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucuresti.