4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFiscul vrea în plus 4 miliarde de euro prin trecerea la PC-uri

Fiscul vrea în plus 4 miliarde de euro prin trecerea la PC-uri

Primele efecte ale programului de modernizare a administraţiei fiscale, derulat împreună cu Banca Mondială, vor apărea peste doi ani, spune şeful Fiscului.

Programul are la bază un împrumut al Băncii Mondiale în valoare de 70 milioane euro şi se va desfăşura în perioada 2013-2018. Potrivit declaraţiilor făcute ieri de oficiali ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), acesta presupune asistenţă financiară şi tehnică pentru procedurile de colectare a veniturilor, tehnologie informatică şi alte tipuri de infrastructură tehnologică, pregătire profesională.

În 2015, Fiscul va achiziţiona sistemul-pilot de implementare a noului sistem de administrare a veniturilor, a precizat ieri preşedintele ANAF, Gelu Diaconu.

Cea mai mare parte din finanţare, respectiv aproximativ 70% sau 50 milioane de euro, va merge spre achiziţionarea de echipament informatic. Din aceşti bani, 32 milioane euro vor fi utilizate pentru achiziţionarea de software. Serviciile tehnice au alocate 3,4 milioane euro, asistenţa tehnică şi consultanţa – 12 milioane euro, iar formarea profesională – 3,5 milioane euro.

Firmele vor petrece doar 176 de ore la ghişee

Potrivit fişei proiectului, acesta îşi propune să scoată România din poziţia de codaşă la mai multe capitole ce privesc performanţa bugetară. România se află pe ultimele locuri ale unui astfel de clasament în privinţa numărului orelor petrecute de contribua­bili pentru conformarea fiscală, numărul taxelor plătite, ponderea mică a veniturilor bugetare în PIB, Ţinta este ca în 2016 ponderea veniturilor în buget să crească la 30,5% din PIB, faţă de 27,2% în 2011. Aceasta înseamnă un spor bugetar de 3,3% din PIB la capitolul venituri, respectiv 4,2 miliarde euro. Rata depunerii voluntare a declaraţiilor este estimată să se majoreze la rândul ei cu 2,7%, de la actualul nivel de 87,3% la 92% în 2016. Rata de conformare la plata taxelor se aşteaptă să crească şi ea la 85%, de la nivelul de 78%din 2011. În plus, se speră că astfel costul colectării va scădea de la 1,1% la 0,9% şi va creşte cu 15% rata satis­facţiei contribuabililor. Persoanele juridice vor petrece anual doar 176 de ore cu plata impozitelor, faţă de 222 ore în prezent.

Direcţia Antifraudă, operativă în octombrie

Direcţia Naţională Antifraudă Fiscală va fi operativă în cel mult o lună, a declarat marţi, potrivit Agerpres, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, la conferinţa de lansare a proiectului menţionat mai sus. „Îmi doresc ca administraţia fiscală să fie în măsură să reacţioneze operativ la toate informaţiile şi analizele privind evaziunea fiscală şi frauda fiscală. Degeaba constatăm după luni sau ani de zile că anumite firme au făcut evaziune fiscală, mergem cu toate structurile de control ale ANAF, le verificăm, stabilim impozite şi taxe suplimentare, majorări şi penalităţi, iar sumele nu se mai încasează niciodată (…)”, a spus Chiţoiu.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă