6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1SUA acuză liderul rus de „corupţie“

SUA acuză liderul rus de „corupţie“

Dezvăluiri. BBC citează diverse surse care susţin că Putin are de ani de zile un patrimoniu secret, estimat la 200 miliarde dolari. Pentru prima oară, guvernul american îl acuză direct pe preşedintele rus, Vladimir Putin, de „corupţie“. Kremlinul consideră acuzaţiile „ficţiune pură”.

Un înalt responsabil din Trezoreria americană afirmă că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este „corupt” şi într-un interviu pentru BBC, Adam Szubin, secretar de stat la Finanţe pentru terorism şi crime financiare, a declarat că guvernul SUA a ştiut asta de „ani de zile” . „Am văzut cum amicii săi s-au îmbogăţit cu bunurile statului, aliaţii săi apropiaţi, şi cum au fost marginalizaţi cei pe care nu-i considera amici”, a menţionat Szubin, care supervizează sancţiunile Departamentului de Finanţe. „Fie că este vorba despre bogăţia energetică a Rusiei, fie de alte contracte publice, el (Putin) le distribuie celor despre care crede că îi vor fi folositori în detrimentul altora. Pentru mine, asta este o imagine a corupţiei”. Oficialul american a adăugat că „Putin pretinde că primeşte un salariu de stat de circa 110.000 dolari pe an dar asta nu constituie o declaraţie exactă a averii lui, el având o îndelungată formare şi practici privind modul de mascare a averii reale”.

În timp ce mai mulţi oameni de afaceri ruşi fideli lui Vladimir Putin se află deja sub impactul sancţiunilor impuse de Washington în 2014 după implicarea Moscovei în conflictul din Ucraina şi anexarea Crimeii, este pentru prima oară, potrivit BBC, că Administraţia americană acuză preşedintele rus în termen atât de explicit. Szubin nu a dorit să comenteze un raport secret al CIA, menţionat de BBC, şi care în 2007 estima averea ascunsă a lui Putin la 40 miliarde dolari, dar a subliniat că liderul rus şi-a constituit un patrimoniu secret „de numeroşi ani”. Putin a negat aceste acuzaţii, dar Panorama a vorbit cu mai mulţi foşti iniţiaţi ruşi care au declarat că au cunoştinţă despre averea secretă a lui Vladimir Putin de la surse de primă mână.

Cadou de 35 milioane dolari

Dmitri Skarga, care a condus compania maritimă de stat Sovcomflot, a declarat că a supravegheat transferul unui iaht de 35 milioane dolari pentru Putin. El a precizat că iahtul Olimpia, cu lungimea de 57 m, era un cadou al celui mai celebru rus refugiat în Marea Britanie, Roman Abramovici, proprietar al clubului de fotbal Chelsea. „Este cunoscut că Abramovici i-a transferat un iaht lui Putin. Am fost la bordul acestui iaht, la finele lunii martie 2002, la Amsterdam”, a precizat Skarga. Iahtul i-a fost donat lui Putin prin intermediului unei societăţi offshore, care apoi a gestionat iahtul pentru preşedintele rus. Guvernul american a impus sancţiuni contra unui număr de apropiaţi ai şefului de la Kremlin, în 2014 şi a declarat că Vladimir Putin avea investiţii secrete în sectorul energiei. Atunci, Putin nu a fost acuzat direct de corupţie, iar sancţiunile s-au extins mai târziu pentru a include mai mulţi indivizi şi organizaţii, în paralel cu măsuri similare din partea UE contra Rusiei. Declanşatorul acestor noi sancţiuni a fost anexarea Crimeii de către Rusia în perioada crizei politice în Ucraina.

Acţiuni la Gunvor şi Gazprom

În martie 2014, Departamentul Trezoreriei al SUA l-a legat pe Putin de beneficiile provenite de la un om de afaceri sancţionat, Ghenadi Timcenko, cunoscut apropiat al liderului rus din epoca Sankt-Petersburg şi co-proprietar al Gunvor, gigantul care negocia 3% din petrolul lumii. „Activităţile lui Timcenko în sectorul energiei au fost direct legate de Putin. El are investiţii în Gunvor şi poate avea acces la fondurile Gunvor”, a precizat Departamentul într-un comunicat care anunţa sancţiuni contra Gunvor, cu sediul la Geneva.

Reportajul BBC a intervenit câteva zile după ce o anchetă britanică a concluzionat că Putin este suspectat că în 2006 a aprobat o operaţiune a serviciilor secrete ruse de asasinare a fostului agent KGB, Alexandre Litvinenko, otrăvit cu poloniu radioactiv la Londra.

Litvinenko, un critic virulent al liderului rus, urma să depună mărturie în faţa procurorilor spanioli privind legăturile lui Putin cu mafia rusă.

Putin, cel mai bogat om din lume

La cât se ridică averea secretă a lui Putin? Circa de trei ori faţă de cea al lui Bill Gates, afirmă responsabilul unui hedge fund. Faţetele arătate de liderul de la Kremlin sunt multiple – hockeist, pilot de Formula 1, judoka, vânător de balene, etc. – dar niciodată nu s-a arătat ca cel mai bogat om din lume şi, concret, nimeni nu o poate dovedi. ­Totuşi, dacă ar fi să îl credem pe Bill Browder, directorul hedge fund Hermitage Capital Management, altădată cel mai mare investitor străin în Rusia, averea lui Putin a atins valori uriaşe, depăşind-o pe cea a lui Bill Gates al cărui patrimoniu oficial este de 72 miliarde dolari. „Primii zece ani de domnie ai lui Putin au constat în jefuirea a cât de mulţi bani putea. Şi unii oameni, inclusiv eu, consideră că este omul cel mai bogat din lume, sau cel puţin printre cei mai bogaţi, cu o avere de sute de miliarde de dolari furaţi Rusiei”, afirma Browder în februarie trecut la CNN. „După mine, averea sa se ridică la 200 miliarde dolari (…) şi aceşti bani dorm în imobiliare, în conturi bancare în Elveţia, în acţiuni sau hedge fund gestionate pentru Putin şi cercul său”.

Declaraţiile lui Browder readuc la suprafaţă speculaţiile asupra averii ascunse a lui Putin, care nu datează de ieri de azi. Bloomberg Review, într-un articol din 2013, dezvăluia că „simple căutări pe Google duc la evaluări cuprinse între 40 şi 70 miliarde dolari”. Aceste evaluări erau bazate pe declaraţiile unui analist politic şi disident rus, Stanislav Belkovski, care într-un interviu pentru Guardian şi Die Welt, în 2007, afirma că Putin deţine 37% din compania petrolieră Surgutnaftgaz  şi 4,5% din gigantul public Gazprom. Cele 40 miliarde de dolari corespundeau sumei valorii de piaţă a acestor participaţiuni, în 2007. 

 

Cele mai citite

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...
Ultima oră
Pe aceeași temă