28.9 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSportOvidiu Silaghi vrea sฤƒ se apere cu ajutorul imunitฤƒลฃii de la Bruxelles

Ovidiu Silaghi vrea sฤƒ se apere cu ajutorul imunitฤƒลฃii de la Bruxelles

PreลŸedintele Traian Bฤƒsescu a transmis, ieri, ministrului Justiลฃiei cererile de urmฤƒrie penalฤƒ pentru Adriean Videanu (PDL), fost ministru al Economiei, ลŸi Ovidiu Silaghi (PNL), fost ministru al Transporturilor.

În cazul lui Adriean Videanu urmฤƒrirea penalฤƒ poate demara imediat, pentru cฤƒ liderul PDL nu are nicio demnitate publicฤƒ ลŸi nu beneficiazฤƒ de niciun fel de imunitate. Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmฤƒririi penale a lui Videanu este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmฤƒrirea penalฤƒ în cazul a 40 de persoane cu funcลฃii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei ลŸi Agenลฃia Naลฃionalฤƒ de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot ลŸi subminarea economiei naลฃionale.

În cazul lui Ovidiu Silaghi, lucrurile sunt mai complicate. Acesta a afirmat cฤƒ procurorul general al României, Laura Codruลฃa Kovesi, a greลŸit când i-a trimis preลŸedintelui Traian Bฤƒsescu o solicitare de încuviinลฃare pentru a se începe urmฤƒrirea penalฤƒ împotriva sa.

 Silaghi susลฃine cฤƒ el este deja europarlamentar ลŸi cฤƒ orice solicitare a procurorilor în cazul sฤƒu trebuie adresatฤƒ Comisiei Juridice din Parlamentul European, singura în drept sฤƒ dea o astfel de încuviinลฃare.

 „De miercuri eu sunt europarlamentar. Luni chiar voi fi prezent la lucrฤƒri ลŸi poate aflฤƒ ลŸi doamna procuror general între timp acest lucru”, a spus Silaghi.

Spusele sale sunt întฤƒrite de faptul cฤƒ pe site-ul Parlamentului European numele lui Silaghi apare pe lista europarlamentarilor români, începând din 4 septembrie.

Mandatul lui Silaghi urmeazฤƒ sฤƒ fie validat, astฤƒzi, de Parlamentul European, iar Cristian Preda (PDL) a anunลฃat cฤƒ se va opune validฤƒrii, tocmai din cauza problemelor cu legea pe care le are liberalul. 

 

Cum a evoluat cazul Silaghi

 

Potrivit Constituลฃiei, numai Camera Deputaลฃilor, Senatul ลŸi PreลŸedintele României au dreptul sฤƒ cearฤƒ urmฤƒrirea penalฤƒ a membrilor Guvernului pentru faptele sฤƒvârลŸite în exerciลฃiul funcลฃiei lor.

În 19 august, procurorul general al Parchetului de pe lângฤƒ Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie (PICCJ) a solicitat Camerei Deputaลฃilor declanลŸarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmฤƒririi penale faลฃฤƒ de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenลฃฤƒ.

În 3 septembrie, liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat.

În 4 septembrie, Autoritatea Electoralฤƒ Permanentฤƒ a trimis notificarea pentru ocuparea locului rฤƒmas vacant. 

În 6 septembrie, ลŸeful DNA a cerut procurorului general sฤƒ sesizeze preลŸedintele cu cererea de începere a urmฤƒririi penale împotriva fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi.

Potrivit procurorilor, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de cฤƒtre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care sฤƒ lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaลฃii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu CNADNR, structurฤƒ aflatฤƒ sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

Totodatฤƒ, procurorii susลฃin cฤƒ Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaลŸi persoanฤƒ suma de 200.000 de euro, pentru a-ลŸi exercita influenลฃa asupra persoanelor cu funcลฃii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulฤƒrii deciziei de reziliere a unui contract ลŸi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ofertฤƒ neaศ™teptatฤƒ pentru un jucฤƒtor de la FCSB! Ce a rฤƒspuns Gigi Becali

FCSB a primit o ofertฤƒ de douฤƒ milioane de euro pentru mijlocaศ™ul Adrian ศ˜ut. Beศ™iktaศ™ a intrat รฎn cursa pentru Adrian ศ˜ut, mijlocaศ™ul de la...

DSU ศ™i STS lucreazฤƒ la extinderea sistemului RO-Alert. Mesajele, transmise ศ™i la televizor

Departamentul pentru Situaศ›ii de Urgenศ›ฤƒ ศ™i Serviciul de Telecomunicaศ›ii Speciale au anunศ›at recent extinderea sistemului de avertizare RO-Alert, care va include acum ศ™i canale...

Adolescentฤƒ spulberatฤƒ de un camion. Impactul a fost fatal

O tรขnฤƒrฤƒ de 18 ani din Buzฤƒu a fost lovitฤƒ mortal de un camion รฎn timp ce รฎncerca sฤƒ traverseze un drum judeศ›ean printr-un...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ