22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialAlลฃii au gฤƒsit soluลฃii acolo unde Oprescu ridicฤƒ din umeri

Alลฃii au gฤƒsit soluลฃii acolo unde Oprescu ridicฤƒ din umeri

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, se apฤƒrฤƒ de acuzaลฃiile cฤƒ nu ลŸi-ar fi fฤƒcut treaba în problema câinilor vagabonzi cu argumentul cฤƒ legea nu l-a lฤƒsat sฤƒ ia decizii radicale. Exemplele altor oraลŸe din România aratฤƒ însฤƒ cฤƒ acolo unde este voinลฃฤƒ lucrurile se pot rezolva. Sau mฤƒcar îmbunฤƒtฤƒลฃi.

 

Cel mai interesant exemplu este al primarului din Tulcea care eutanasiazฤƒ câinii ลŸi o face potrivit legii. ”În opinia mea existฤƒ clar un cadru juridic instituลฃional care reglementeazฤƒ aceastฤƒ problemฤƒ. Este vorba despre OUG 155/2001, adoptatฤƒ ลŸi preluatฤƒ de Legea specialฤƒ 227/2002, care se numeลŸte legea de gestionare a câinilor fฤƒrฤƒ stฤƒpân. Ea stipuleazฤƒ cฤƒ dupฤƒ ลŸapte zile, termen redus de la 14 zile, câinii care sunt adunaลฃi de pe domeniul public ลŸi privat, unde sunt hrฤƒniลฃi ลŸi îngrijiลฃi, pot fi eutanasiaลฃi”, spune Constantin Hogea. Câinii sunt prinลŸi cu lunetiลŸti, adormiลฃi, nu sunt luaลฃi cu arcanul. Primarul spune cฤƒ se creeazฤƒ o confuzie între Legea 227 ลŸi cea de protecลฃie a animalelor de companie, adoptatฤƒ câลฃiva ani mai târziu. ”Chiar în ea se spune cฤƒ problema câinilor fฤƒrฤƒ stฤƒpân este reglementatฤƒ de o lege specialฤƒ, Legea 277”, spune primarul. ”Chestia asta m-a costat niลŸte blesteme, înjurฤƒturi ลŸi niลŸte plângeri penale”, mai spune Constantin Hogea. Mai exact patru plângeri penale. La trei a primit NUP, a patra se judecฤƒ.

Cernavodฤƒ: din 2.000 de câini au mai rฤƒmas 200

O altfel de soluลฃie a fost gฤƒsitฤƒ de autoritฤƒลฃile unui alt oraลŸ care avea mari probleme cu câinii vagabonzi, Cernavodฤƒ.”Am avut ลŸi un pic de noroc”, recunoaลŸte primarul Gheorghe Hânsฤƒ. Norocul a fost o asociaลฃie italianฤƒ, denumitฤƒ acum Save the Dogs. Au construit aici o clinicฤƒ, apoi un adฤƒpost minor. Anul trecut au inaugurat unul dintre cele mai mari centre din ลฃarฤƒ, cu o capacitate de 400 de locuri. Nu sunt numai câini, ci ลŸi mฤƒgari. Investiลฃia a fost de 500.000 de euro. Primฤƒria a ajutat cu ce a putut, spune Hânsฤƒ: apฤƒ, gunoi, drum. Alocaลฃia financiarฤƒ este simbolicฤƒ: 15.000 de euro anul acesta. ”A devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din Cernavodฤƒ”, spune edilul. Autoritฤƒลฃile vor sฤƒ realizeze ลŸi un centru de zooterapie, pentru copiii cu autism ลŸi ADHD.

Cu toate acestea, în Cernavodฤƒ mai sunt câini pe strฤƒzi. Nu 2.000, ca acum 13-14 ani, ci circa 200-300 (procesul de recenzare este în derulare). O parte din cei strânลŸi de pe strฤƒzi (inclusiv din Medgidia, partener în proiect) au ajuns sฤƒ fie adoptaลฃi în multe ลฃฤƒri europene, din Finlanda pânฤƒ în Italia. ”Tot sunt mulลฃi. Este aceeaลŸi spaimฤƒ. Problema nu e rezolvatฤƒ în totalitate pentru cฤƒ acลฃionฤƒm în lege. Ar trebui sฤƒ nu mai fie nici un câine pe stradฤƒ. Legea trebuie schimbatฤƒ. Trebuie lฤƒsatฤƒ posibilitatea de a eutanasia tot ce înseamnฤƒ câine sฤƒlbatic, câine care nu e în domiciliu. Nu vom face nimic dacฤƒ vom lucra pe insuliลฃe. Este nevoie de o lege unitarฤƒ”, spune Gheorghe Hânsฤƒ.

Cluj – problema este ลฃinutฤƒ sub control

În total, 450 de clujeni au fost muลŸcaลฃi de câini, iar alลฃi 92 de pisici, în tot judeลฃul, iar autoritฤƒลฃile considerฤƒ cฤƒ cifra este foarte micฤƒ, în raport cu alte oraลŸe, cu o populaลฃie asemฤƒnฤƒtoare, cu atât mai mult cu cât cifrele oficiale includ ลŸi sutele de clujeni muลŸcaลฃi de propriile lor animale de companie. Sunt ลŸi cazuri mai puลฃin obiลŸnuite. Doi clujeni au fost muลŸcaลฃi de lilieci, iar unul de arici. Potrivit primarului din Cluj, Emil Boc, „în oraลŸ situaลฃia este ลฃinutฤƒ sub control cu ajutorul Serviciului de Ecarisaj al Regiei Autonome a Domeniului Public”, care a sterilizat mii de câini ลŸi care administreazฤƒ unul dintre cele mai mari adฤƒposturi pentru patrupede din Transilvania. Emil Boc este de pฤƒrere cฤƒ autoritฤƒลฃile ar trebui sฤƒ reanalizeze oportunitatea eutanasierii obligatorii a câinilor fฤƒrฤƒ stฤƒpân, care nu îลŸi gฤƒsesc un adoptator.

Alba Iulia – adฤƒpost modern pentru câini

În Alba Iulia, numฤƒrul câinilor vagabonzi este mic, iar aceลŸtia provin mai ales din localitฤƒลฃile învecinate. „În anul 2002, Primaria municipiului Alba Iulia a amenajat în cadrul fostei Centrale Termice de Zonฤƒ un adฤƒpost pentru gestionarea câinilor fฤƒrฤƒ stฤƒpân, cu o capacitate de adฤƒpostire de 60 de câini, asigurând în condiลฃiile legii, prin contract, realizarea activitฤƒลฃilor de capturare, transport, hrฤƒnire, curฤƒลฃenie, asistenลฃฤƒ medicalฤƒ de specialitate ลŸi incinerarea deลŸeurilor de origine animalฤƒ”, spune primarul Mircea Hava. În acest an, angajaลฃii Primฤƒriei au capturat 201 câini, iar în 2012, numฤƒrul celor capturaลฃi a fost de 280. Pentru a îmbunฤƒtฤƒลฃi starea lucrurilor, Primฤƒria a început construirea unui nou adฤƒpost pentru câini, în valoare de 200.000 de lei.

BraลŸov – câinii nerevendicaลฃi în 7 zile sunt eutanasiaลฃi

În BraลŸov ลŸi Oradea autoritฤƒลฃile se bazeazฤƒ pe campanii de sterilizฤƒri ale câinilor vagabonzi, combinate cu încurajarea adopลฃiilor acestora, dar ลŸi pe eutanasiere. „Câinii care nu erau revendicaลฃi sau adoptaลฃi în termen de ลŸapte zile se eutanasiau, conform prevederilor legale”, a spus Flavius Bฤƒrbulescu, ลŸeful Serviciului de Gospodฤƒrire a Animalelor din BraลŸov. Acum, activitatea serviciului este blocatฤƒ din cauza proceselor intentate de organizaลฃiile pentru apฤƒrarea drepturilor animalelor. În Oradea, câinii fฤƒrฤƒ stฤƒpân sunt adunaลฃi, sterilizaลฃi ลŸi deparazitaลฃi cu ajutorul unei fundaลฃii din Marea Britanie, care încurajeazฤƒ, de asemenea, adopลฃia animalelor.

 

Cele mai citite

Romรขn condamnat la 11 ani ลŸi ลŸase luni de รฎnchisoare, adus รฎn ศ›arฤƒ din Italia

Un bฤƒrbat dat รฎn urmฤƒrire internaลฃionalฤƒ, dupฤƒ ce a fost condamnat la 11 ani ลŸi ลŸase luni de รฎnchisoare pentru trafic de persoane, a...

Diana Iovanovici-ศ˜oศ™oacฤƒ s-a plรขns PE cฤƒ CCR i-a respins candidatura la prezidenศ›iale

Eurodeputata Diana Iovanovici-ลžoลŸoacฤƒ s-a plรขns luni searฤƒ รฎn Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, dupฤƒ ce Curtea Constituลฃionalฤƒ a Romรขniei i-a respins...

Top 10 companii romรขneศ™ti adunฤƒ peste 270 de miliarde de euro cifrฤƒ de afaceri

Camera de Comerลฃ ลŸi Industrie a Romรขnieiย a inclus รฎn competiศ›ia pentru primele 10 locuri, aproape 13.000 de companii Topul Naศ›ional al Firmelor reuneศ™te companii...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ