SUA şi Marea Britanie au monitorizat în secret misiunile şi comunicaţiile forţelor aeriene ale Israelului, într-o operaţiune de spionaj al cărei început datează din anul 1998, informează Reuters, citat de Agerpres.
Dezvăluirile în acest sens apar vineri în trei publicaţii, care au preluat documente oferite Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA) a SUA.
Israelul şi-a exprimat dezamăgirea faţă de informaţiile conţinute de aceste dezvăluiri, care ar putea tensiona şi mai mult relaţiile cu Washingtonul după ani de dispute legate de strategiile privitoare la Iran şi în problema palestiniană.
Conform cotidianului Yedioth Ahronoth, care apare la Tel Aviv, NSA, specializată în supraveghere electronică, şi instituţia britanică omologă GCHQ au spionat misiuni ale forţelor aeriene israeliene împotriva enclavei palestiniene Gaza, a Siriei şi a Iranului.
Operaţiunea de spionaj, cu numele de cod 'Anarhistul', a fost condusă dintr-o bază de pe teritoriul Ciprului şi a vizat şi alte state din Orientul Mijlociu.
Dezvăluirile sunt completate de relatări apărute în Der Spigel, în Germania, şi în publicaţia online The Intercept, pe a cărei listă de asociaţi se află şi omul de încredere al lui Snowden, Glenn Greenwald.
'Acest acces este indispensabil pentru a menţine o înţelegere a antrenamentelor şi operaţiunilor militare israeliene şi, astfel, o perspectivă asupra posibilelor evoluţii viitoare în regiune', scrie The Intercept, citând dintr-un raport clasificat al GCHQ din 2008.
Rugate să comenteze, SUA şi Marea Britanie au transmis, prin purtătorii de cuvânt ai ambasadelor lor în Israel, că nu pot discuta în mod public subiecte care ţin de intelligence.
La rândul său, ministrul israelian al energiei, Yuval Steinitz, membru al cabinetului de securitate al premierului Benjamin Netanyahu, a încercat să minimalizeze potenţialele daune, afirmând totuşi că trebuie trase învăţăminte.
'Ştim că americanii spionează pe toată lumea, inclusiv pe noi (…). Cu toate acestea este dezamăgitor, între altele pentru că, deja de decenii, noi nu am spionat, nu am cules informaţii şi nu am decriptat comunicaţii ale SUA', a declarat ministrul. 'Acum va trebui să analizăm situaţia şi să avem în vedere schimbarea criptării, cu siguranţă', a adăugat Yuval Steinitz.