Dubaiul și-a construit o imagine de oraș care pare dominat de conceptul „cu cât mai mare, cu atât mai bine“ – aici veți regăsi cea mai înaltă clădire din lume (Burj Khalifa), cel mai înalt hotel din lume (JW Marriott Marquis Dubai), cea mai mare insulă artificială din lume (The Palm Jumeirah) și cel mai mare mall din lume (Dubai Mall). Însă, Dubaiul nu s-a mulțumit doar cu asta, ridicând totul la un alt nivel și impunând noi standarde.
Deasupra lumii
În afară de avioane, un singur loc îți oferă privilegiul de a fi “la înălțime“: cele două punți de observație în aer liber ale clădirii Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume (828 metri), care reușește să rămână totuși cel mai important obiectiv al orizontului într-un oraș în care noile construcții sunt tot mai înalte. Uitându-te de jos în sus, clădirea te cucerește imediat, însă panorama văzută de la etajul 148 te lasă fără suflare.
Până în decembrie 2011, la etajul 124 se afla platforma de observație în aer liber situată la cea mai mare altitudine din lume (452 metri), însă titulatura a fost pierdută o dată cu inaugurarea unei alte platforme, Cloud Top 488 din Canton Tower (Guangzhou, China) situată la 488 metri. Însă, emirații nu au acceptat această schimbare de clasament, iar în decembrie 2014 se deschidea SKY, o a doua platformă de observație și un lounge situate la etajul 148 al Burj Khalifa. Dacă pentru acces la etajul 124, trebuie să scoateți din buzunar 30 euro (dacă sunteți foarte matinali!) sau 50 euro pentru un bilet în timpul orelor de vârf, pentru câteva etaje mai sus, prețul crește considerabil – 90 euro, respectiv 130 euro.
Însă, pentru asta beneficiați de un tratament de lux și te poți lăuda că ai fost pe cea mai de sus punte de observație din lume! Dacă ai achiziționat biletul „At the top SKY“ la parterul clădirii vei fi condus la un lounge, unde vei putea servi o cafea și curmale, ulterior un ghid urmând să te conducă la liftul care urcă cu cea mai mai mare viteză din lume (64 km/oră), ajungând astfel în mai puțin de un minut la etajul 148. Aici, ai la dispoziție 45 de minute să te bucuri de priveliște – fie din luxosul salon situat aici, fie de pe puntea exterioară.
După aceasta puteți să faceți o oprire la etajul 124, dar pentru că majoritatea turiștilor se opresc aici, veți încerca să plecați cât se poate de repede, pentru că puntea de observație este foarte aglomerată.
Distracție acvatică
După o experiență în aer, trebuie să încercați și una în apă la Atlantis The Palm, un imens resort ce se întinde pe 46 de hectare – care cuprinde un hotel de cinci stele cu peste 1.500 de camere, plajă privată și un imens parc acvatic, Aquaventure, destinat atât celor mici, cât și celor mari. În momentul în care te găsești în fața intrării în hotelul Atlantis, este imposibil să nu remarci ușile masive din metal cu motive acvatice care străjuiesc ușile automate moderne ce permit accesul în lobby. O dată ce treci de acestea, ai ajuns într-un loc magic, care aduce aminte de Atlantida, orașul pierdut: în centrul lobby-ului se află o sculptură cascadă din sticlă colorată, înaltă de 18 metri purtând semnătura celebrului Dale Chihuly, iar de jur-împrejur veți observa coloane foarte înalte, toate cu motive acvatice, scoici gigant prinse de pereți, candelabre și făclii, toate menite să te îmbie într-o călătorie în adâncul oceanului.
Pentru asta nu trebuie decât să pornești într-o scurtă călătorie pe imensul hol ce duce spre aripa estică a hotelului (faci stânga în lobby), iar la capătul acestuia veți regăsi una dintre atracțiile hotelului – un imens acvariu în care conviețuiesc 65.000 de animale marine – incluzând câțiva rechini pașnici. Mergând prin galeriile comerciale ale aripii de est a hotelului, puteți admira acvariul, însă pentru o experiență inedită trebuie să intrați în Lost Chambers Aquarium – un itinerariu de 20-25 minute care te poartă într-o călătorie submarină inedită. Pentru o experiență unică puteți încerca și scufundări în acest imens acvariu.
Parcul Aquaventure este o experiență unică pe care oricine ajunge în Dubai trebuie să o încerce. Pentru început înarmațivă cu un fotoliu gonflabil – care are formă de colac imens de salvare – așezați-vă confortabil în el și porniți într-o călătorie pe River Rides, un râu artificial care curge lin la început, apoi mai repede și ulterior se rupe în mai multe trasee unde puteți găsi cascade, jeturi de apă, valuri și vârtejuri amețitoare. O dată ce ați adus adrenalina la un nivel mediu, puteți trece la Turnul lui Neptun sau Turnul lui Poseidon, unde vă așteaptă mai multe tipuri de tobogane cu apă.
Neptun vă invită să vă așezați confortabil la capătul situat la 27 metri înălțime al unui tobogan lung de 60 metri, înclinat la 83 de grade (aproape vertical!) și să porniți în viteză (aproximativ 95 km/oră!) spre piscina situată la baza turnului! Poseidon este chiar mai provocator – aceeași viteză, dar parcursul începe direct vertical! Dacă sunteți cazați la hotelul Atlantis, accesul în parc este gratuit (nu însă și toate activitățile de aici), altfel trebuie să scoateți din buzunar 65 euro pentru un adult și 55 euro pentru copii (cu o înălțime sub 120 cm, alt-fel sunt considerați adulți!).
Experiența arabă
Mulți turiști se așteaptă ca o dată ajunși în Emiratele Arabe Unite să poată încerca felurite și felurite mâncăruri cu specific arab (din regiune, nu neapărat din Emirate).
Însă, Dubaiul este un oraș cosmopolit în care vei găsi cu precădere restaurante (unele purtând semătura unor chefi celebri) cu specific internațional, iar pentru savoarea locală trebuie să fii un bun explorator. La restaurantul Sehr Al Bahar at The Deck (etajul al treilea al hotelului JA Ocean View, Dubai Marina) poți avea o adevărată experiență locală.
Uitați de meniul a la carte al restaurantului și cereți chelnerului să vă spună ce înseamnă meniul „experiență arabă“ – cina începe cu o serie de aperitive (numite mezze) reci, continuă cu o selecție de mezze calde și, tocmai când simți deja că nu mai poți mânca altceva, vine la final și felul principal, o selecție de preparate din carne specific arabe cu sosuri care mai de care mai dulci sau mai iuți. Însă, ascultați recomandarea chelnerului și nu vă grăbiți (ar fi bine să ajungeți la restaurant în jur de 19:00) și să savurați experiența care în principiu poate dura până la trei-patru ore, pentru că la arabi masa de seara este una unde se servesc multe feluri, pentru a permite o socializare de durată cu toți cei strânși în jurul mesei.
Regalul culinar este completat de o dansatoare din buric și de o muzică arabă autentică. După ora 22:00, când restaurantul nu mai primește comenzi, te poți muta pe canapelele confortabile de lângă piscină și poți savura o shisha (narghilea) până târziu după miezul nopții.
Oferte
Transport
Bilete de avion spre Dubai
Dubaiul a devenit în ultimii ani o destinație care reușeste să atragă tot mai mulți români, iar companiile aeriene și-au aliniat oferta la cerere.
Din București, compania TAROM operează două zboruri pe săptămână,marțea și joia, cu prețuri începând de la 139 euro/dus-întors (în perioadele cu prețuri promoționale), taxe de aeroport și bagaj de cală 30 kg incluse.
FlyDubai, divizia low-cost a companiei Emirates zboară spre București de cinci ori pe săptămână (zilnic, mai puțin marțea și sâmbăta), urmând ca din luna aprilie să adauge o a șasea frecvență pe această rută. Compania practică prețuri care pornesc de la 249 euro/dus-întors în perioadele promoționale, taxe de aeroport și bagaj de cală 20 kg incluse.
Compania low cost Wizzair este singura care operează zboruri directe spre Dubai din mai multe orașe ale țării: București și Cluj Napoca, cu trei frecvențe săptămânale, respectiv două. Tarifele practicate încep de la 219 euro/persoană pentru plecările din București, respectiv 149 euro pentru cele din Cluj. Taxele de aeroport sunt incluse, însă taxa de bagaj de cală este cuprinsă între 70 și 100 euro, dus-întors, în funcție de sezon.
JA Ocean View 4*
Pentru tineri și cupluri
Locație: Dubai Marina, cea mai mare structură artificială plutitoare construită de om, este una dintre cele mai populare zone din oraș pentru cei interesați de viața de noapte – aici barurile și cluburile rămân deschise până spre dimineață. În același timp este și zona orașului cu cea mai mare arteră pietonală din Dubai – The Walk (1,7 kilometri). Hotelul este la 5 minute de mers pe jos de o stație de tramvai cu care se ajunge ușor la Marina Mall și care te conectează în 10 minute la rețeaua de metrou a Dubaiului cu care ajungi ușor la o serie de obiective turistice.
Hotelul: Deschis în 2012, hotelul are 25 de etaje și aproape 350 de camere, și este situat la capătul estic al The Walk. La câteva 2-3 minute de mers pe jos, aveți acces la plajă, beneficiind gratuit de un kit de plajă (rogojină, prosoape și o umbrelă).
Camera: Camerele standard au 36 de metri pătrați și sunt echipate fie cu un pat king size, fie cu două paturi twin destul de late (aproximativ 110 –
120 cm). Decorate în alb și tente de albastru și verde, camere spațioase pentru două persoane au și balcon, beneficiind de o vedere spre ocean. Această vedere va fi completată în 2017 de Dubai Eye (o copie a celebrei roți londoneze, London Eye), care se află în construcție.
Mese: Le Rivage, restaurantul hotelului cu concept de braserie franțuzească este locul unde se servește un mic dejun fabulos, care vă poartă prin mai multe bucătării europene (cu precădere cele me-diteraneene). Pe seară puteți alege Girders (barul cu inspirație britanică) cu o terasă foarte mare și cu un ecran imens destinat proiectării evenimentelor sportive (JA Ocean View se laudă cu faptul că este singurul loc destinat manifestațiilor sportive din zona The Walk). Pentru o experiență new york-eză, încercați Tribeca, bar&restaurant unde chef Giovanni De Ambrosis folosește cu precădere ingrediente organice procurate de la fermieri locali sau mici cooperative din Emirate.
Extra: Cereți agenției de turism să vă rezerve camere „Coral Club“, puțin mai scumpe, dar cu o serie de facilități precum acces la Coral Lounge (etajul 24) unde puteți servi micul dejun sau alte aperitive pe parcursul zilei și băuturi alcoolice seara, acces gratuit la serviciile de spălătorie și curățătorie ale hotelului și multe altele. Există curse regulate oferite gratuit de hotel către o serie de mall-uri din Dubai (întrebați la recepție orarul acestora!).
Verdict: Hotelul este ideal pentru cei care-și doresc o vacanță în care să se relaxeze la plajă și să fie aproape de zona 0 a distracției din Dubai și să beneficieze de cât mai multe posibilități de petrecere a timpului chiar în hotel.
Faptul că hotelul este “conectat“ la rețeaua de transport în comun îl face și mai popular.
Tarife: de la 149 euro/noapte pe www.vivolis.ro (două persoane, cazare în cameră standard cu vedere la mare și mic dejun inclus).
Atlantis 5*
Pentru familii
Locație: Situat pe arhipelagul artificial Jumeirah The Palm, zona Dubaiului unde se află cele mai luxoase hoteluri și complexe rezidențiale.
Hotelul: Este parte a unui resort ce se întinde pe 46 de hectare, designul întregului resort fiind creat în jurul conceptului Atlantidei, orașul pierdut. În ciuda faptului că se află la o distanță considerabilă față de restul Dubaiului – 3 km până la coastă și vreo 15 km până în „centrul“ orașului, Atlantis The Palm pune la dispoziția turiștilor cam tot ce ar avea aceștia nevoie: plaje, piscine, restaurante, galerii comerciale și un imens parc de distracții acvatic cu peste 20 de zone destinate activităților de vacanță.
Camera: Cea mai „mică“ cameră are 45 metri pătrați si poate găzdui o familie de până la patru persoane (3 adulți și un copil de 12 ani este maximul acceptat pentru această cameră). Pentru familiile mai mari sau pentru mai mult spațiu se poate opta pentru o cameră tip suită, care însă vine și cu un preț mai piperat.
Mese: Micul dejun poate fi servit în cele două restaurante care servesc pe parcursul întregii zile mese tip bufet: Kaleidoskop (specific internațional) sau Saffron (specific asiatic, dar veți regăsi și două standuri-bufet destinate bucătăriei britanice și americane!). Pentru prânz și cină a la carte, puteți alege unul dintre restaurantele care poartă semnătura a trei chefi celebri: Nobu (chef Nobu Matsuhisa, restaurant cu specific japonez), Ronda Locatelli (chef Giorgio Locatelli, specific italian) sau Bread Street Kitchen & Bar (chef Gordon Ramsey, gastropub cu specific britanic).
Extra: Pentru aproximativ 170 euro/noapte în plus, puteți beneficia de o cameră Imperial Club (în loc de camera standard Deluxe), cameră care vine cu o serie de extra-beneficii: recepție dedicată, acces la Imperial Club Lounge (etajul 12, cu vedere la mare) unde puteți servi micul dejun sau avea acces la o serie de snack-uri pe tot parcursul zilei, iar între orele 18 și 20, băuturile alcoolice sunt gratuite!
Verdict: Atlantis The Palm are toate atributele unui resort de lux și toate atuurile pentru a nu vă face să părăsiți incinta pe tot parcursul șederii! Este hotelul ideal pentru familii, iar dacă sunteți minim trei persoane, este mai economic să vă cazați aici dacă intenționați să mergeți cel puțin o zi (sau două!) la parcul acvatic Aquaventure.
Tarife: de la 275 euro/noapte pe www.vivolis.ro (doi adulți și doi copii până în 12 ani, cazare în cameră deluxe, mic dejun și acces la Aquaventure și Lost Chambers incluse).