Premierul Dacian Cioloș le-a promis social-democraților că nu va emite o ordonanță de urgență și nu își va angaja răspunderea pentru modificarea legii alegerilor locale. Alternativa ar fi votarea de către Parlament a unui proiect de lege, inițat de Guvern sau de parlamentari. Proiectul are șanse să fie aprobat, după ce UNPR a anunțat că ar susține un astfel de demers, alăturându-se PNL, care vrea alegerea primarilor în două tururi de scrutin. PSD solicită, în continuare, alegeri într-un tur de scrutin.
Primii care au discutat cu premierul Cioloș au fost liberalii, cei care au cerut, încă de săptămâna trecută, adoptarea unei ordonanțe de urgență privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Liberalii speră că ar câștiga mai multe mandate în două tururi, aliindu-se cu partidele de dreapta împotriva PSD. „Delegația PNL a susținut punctul de vedere cunoscut și anume acela că este în interesul unei mai bune administrări a comunităților locale, este în interesul unei legitimități sporite a primarilor care conduc destinele comunității o perioadă de patru ani, ca primarii să fie aleși cu 50% plus unu“, a declarat prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban.
În schimb, președintele PSD, Liviu Dragnea, vrea menținerea sistemului de alegeri într-un tur de scrutin, avantajoase pentru social-democrați, care au cei mai mulți primari. Dragnea ar fi dorit ca premierul să invite toate partidele în același timp. Jocul PSD era să arate că premierul, liberalii și Traian Băsescu (care susține alegerile în două tururi) sunt de aceeași parte a baricadei, încercând să impună modificări „nedemocratice“ restului partidelor. Cum premierul s-a întâlnit separat cu partidele, Dragnea a încercat o participare comună PSD-ALDE-UNPR. Însă, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a cerut să aleagă între el și Gabriel Oprea. În aceste condiții, PSD și ALDE au mers împreună, iar UNPR separat.
Liviu Dragnea a declarat, la finalul discuţiilor cu premierul, că Dacian Cioloş le-a transmis că nu intenţionează să dea OUG sau să-şi asume răspunderea pentru modificarea legii şi caută altă soluţie, dacă e cazul. „Nouă ne-a spus primul ministru că exclude și varianta ordonanței de urgență și varianta asumării răspunderii și că se mai gândește la alte opțiuni, dar după ce se termină consultările“, a declarat Liviu Dragnea.
UNPR, între stabilitate și „vocea poporului“
Inițial, UNPR părea că rămâne pe aceeași poziții cu PSD. „UNPR susţine alegerile într-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevăzute de o lege organică. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului şi promulgată de preşedintele României. UNPR rămâne fidel principiilor pe care le-a afirmat întotdeauna, seriozitate, stabilitate şi consecvenţă şi ca atare respinge propunerea de modificare a legislaţiei“, se arată într-un comunicat de presă al UNPR. Ulterior, însă, purtătoarea de cuvânt a UNPR, deputata Luminița Adam, a declarat pentru Realitatea TV, că UNPR susține alegerea primarilor în două tururi. Concret, dacă premierul Dacian Cioloș va trimite în Parlament un proiect de lege privind modificarea legislației electorale, atunci UNPR va susține alături de PNL acest proiect de lege. „UNPR ascultă vocea poporului“, a transmis Luminița Adam.
Ca de obicei, decizia UNPR nu pare 100% definitivă, la mijloc putând fi o tactică de negociere. Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, ieri, după o ședință cu senatorii partidului, că în privința alegerii primarilor în două tururi sau într-un singur tur așteaptă semnarea protocolului cu PSD privind alegerile locale și parlamentare. Întrebat dacă de semnarea acestui protocol depinde și pozitia UNPR la alegerea primarilor, Oprea a spus: „Poate că da“. De menționat că UNPR are, de ieri, grupuri parlamentare separate de PSD.
După ieșirea la rampă a lui Oprea, Luminița Adam și-a nuanțat poziția. Ea a afirmat că UNPR nu respinge din start un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi, precizând că partidul va lua o decizie după ce va analiza o eventuală propunere de act normativ în acest sens.
Calcule parlamentare
Sprijinul UNPR este esențial pentru ca Parlamentul să poată vota un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Proiectul trebuie să treacă de Comisia electorală și să fie votat, separat, de ambele Camere ale Parlamentului.
La Camera Deputaților, majoritatea este de 192 de voturi, iar partidele care anunțaseră că sprijină alegerile în două tururi – PNL, MP, PSRO, PND au doar 144 de voturi. Balanța poate fi înclinată de cei 43 de deputați UNPR, plus cei 17 ai minorităților, care sprijină, de obicei, Guvernul aflat în funcție.
La Senat, majoritatea este de 83 de voturi, pe care liberalii (59) le pot strânge cu sprijinul UNPR și al independenților.
Chiar și așa nu este 100% sigur că legea va intra în vigoare înainte de alegerile locale din iunie 2016. PSD are la dispoziție posibilitatea de a se adresa Curții Constituționale (CCR).
MP: Băsescu, propunere maximală
Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, a propus, la consultările cu premierul, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene, precum şi reducerea numărului de parlamentari la 300, care ar trebui să facă parte dintr-un pachet de reforme. Băsescu a precizat că MP nu a susţinut varianta OUG, ci pe cea a asumării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului, ca „act de voinţă, democratic“ al Executivului. O a doua variantă ar fi promovarea unor iniţiative legislative de către partide. Traian Băsescu a spus că, în opinia sa, premieul nu se va implica în modificarea legii şi va lăsa partidele parlamentare care doresc să discute la nivelul Parlamentului.