0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecial10 modalitati eficiente de a-i invata pe copiii dumneavoastra despre antreprenoriat

10 modalitati eficiente de a-i invata pe copiii dumneavoastra despre antreprenoriat

Cine nu isi doreste ca propriul sau copil sa fie independent si de succes?

Adevarul este ca modelul traditional de a obtine o diploma universitara, urmata apoi de un loc de munca stabil si de o progresie constanta in cariera, nu se intampla intotdeauna. Cresterea populatiei, crizele economice, globalizarea, castigurile scazute, toate acestea afecteaza dinamica pietei de munca, mai ales pentru tineri.

Studentii absolventi ai facultatilor de top se lupta luni, poate chiar si ani pentru a-si gasi un job decent. Stagiile de munca neplatite sunt o problema comuna la nivel global. Unii angajatori nu vor sa plateasca nici dupa 6 luni de stagiu. Cum pot fi ajutati tinerii sa faca fata acestui mediu dur?  Raspunsul este acela de a-i invata pe copii despre antreprenoriat devreme, astfel incat sa ii poata crea propriile oportunitati atunci cand vine momentul.

Antreprenoriatul transforma copiii in lideri. Ii transforma in angajatori, si nu in angajati. Ii ajuta sa isi creeze o viata plina de succes, independenta.

Exista anumite atribute esentiale pe care un antreprenor trebuie sa le aiba daca acesta doreste sa reuseasca. 

Iata cateva dintre atributele pe care un antreprenor trebuie sa le aiba, si modul prin care ii puteti incuraja pe copii sa le dobandeasca.

1.Cunostinte adecvate in domeniul financiar

Cultura financiara este ceva ce toti copiii din ziua de astazi au nevoie. Din nefericire, scolile nu dau suficient de multa atentie acestui domeniu. Acest domeniu nu trebuie lasat la voia intamplarii. Invatati-va copiii despre bani de la o varsta frageda, pentru a le crea o baza solida in ceea ce privesc finantele.

Educati copiii cu privire la economisire, investitii, si aratati-le modul in care banii pot fi folositi pentru a face mai multi bani. Daca va vedeti copilul aruncand cu monede pe jos, trebuie sa il puneti sa le ridice. Copilul trebuie sa inteleaga ca orice moneda conteaza. Atunci cand aveti discutii cu partenerul de viata despre cum sa cheltuiti banii, sau cat de mult vreti sa economisti pentru un anumit lucru, de exemplu o vacanta, lasati copiii sa asiste si sa isi dea cu parerea.

De exemplu, rugati-va copiii sa va sfatuiasca pentru ce sa economisiti banii. Dandu-le aceasta incredere si responsabilitate ii va ajuta sa isi dezvolte un simt al banului, si le va hrani spiritul antreprenorial.

2.Simtul observatiei si determinare de sine

Ajutat-ti copilul sa realizeze faptul ca lumea din jurul lor este plina de oportunitati de afaceri. Nu trebuie sa fie angajati, asa ca data viitoare cand copilul dumneavoastra spune ca isi doreste un anumit lucru, incercati sa gasiti modalitati prin care sa castige bani  pentru acel obiect din antreprenoriat.

Cameron Herold, vorbeste in conferinta TEDTalk despre cum a fost crescut in spiritul antreprenorial inca de mic copil. Acesta dezvaluie faptul ca le spune propriilor sai copii sa gaseasca treburi din casa care trebuie facute. Dupa ce copiii au identificat acele sarcini, ei trebuie sa se duca la Cameron si sa ii spuna ce este de facut. Mai apoi, acestia negociaza cat de mult va costa fiecare treaba facuta de ei in casa.

Puteti sa le stimulati copiilor spiritul antreprenorial si prin incurajarea de a incepe mici proiecte: standuri de limonada, sau sa puna anunturi pe site-uri online unde sa isi vanda jucariile vechi. Aceste lucruri ii vor invata sa fixeze preturi, sa inteleaga mai bine piata, sa depisteze escrocii, si ii vor aduce pe copiii tai in mijlocul luptei cu lumea reala.

3.Incurajarea unei atitudini de explorare si curiozitate

Indeamna copiii sa dezvolte o minte curioasa si sa puna intrebari constant. Nu ii lasa sa se obisnuiasca sa gaseasca aceeasi solutie pentru diverse probleme. Ei trebuie sa invete o sumedenie de lucruri, si sa fie deschisi pentru idei noi si noi moduri de a realiza diferite activitati.

Pierre Omidyar, fondatorul eBay Inc., este de acord ca explorarea sj curiozitatea sunt lectii cruciale. “Copii nostri propspera in situatiile in care curiozitatea lor le permite sa exploreze si sa descopere lumea din jurul lor.”

In propria sa copilarie, Omidyar a fost cufundat in cultura persana si cea franceza, totul datorita mediilor de provenienta ale parintilor sai. “Fiind expus si invatand despre aceste culturi m-a invatat foarte devreme ca exista moduri diferite de gandire pentru orice situatie intalnita, si ca nu trebuie sa faci un anumit lucru in felul in care acesta s-a facut dintotdeauna.”

Incurajeaza copii sa se plimbe prin comunitate si sa intre in contact cu tot felul de oameni din diferite medii si culturi, dar cu avertizarile si siguranta de rigoare. Nu puteti sti niciodata ce oportunitati pot avea.

4.Invatati-i sa isi stabileasca obiective si sa invete sa planifice lucruri

Stabilirea obiectivelor si planificare sunt o parte esentiala din succesul antreprenorial. Acestea sunt obiceiuri pozitive care le vor veni la indemana atunci cand le sunt iradacinate in psihicul copilului dumneavoastra. Cu cat mai repede invata un copil sa planifice si sa isi stabileasca obiective realiste cu atat mai bine.

5.Munca in echipa

Cu totii avem nevoie de ajutor, uneori, pentru a ne atinge obiectivele. Cei mai de succes antreprenori externalizeaza sarcinile grele de lucru si isi creeaza echipe de oameni cu care pot rezona, si ale caror opinii le vor asigura succesul. Copilul dumneavoastra trebuie sa invete, de asemenea, cum sa se joace frumos cu ceilalti copii, in scopul de a atinge obiective comune. Unul dintre cele mai bune moduri de a promova munca in echipa inca de la o varsta frageda, este sa  indemne copiii sa participe la activitati fizice si sporturi in echipa. Sportul ii poate invata cam cat de importanta este munca in echipa.

6.Recompenseaza initiativa personala si munca de inalta calitate

Insistati asupra copiilor dumneavoastra sa ia initiativa si sa ofere munca de inalta calitate de fiecare data, indiferent daca este vorba de temele pentru acasa, treburile casei, sau alte activitati.  In momentul in care ei dau tot ce e mai bun din ei, asta inseamna ca acestia vor fi responsabili si de incredere, iar asta va contribui la succesul lor. Recompenseaza copiii cu stimulente monetare, sau mici tratatii care sa ii ajuta sa ia initiativa si sa le incurajeze munca.

7.Si esecul este un lucru bun

La scoala, copiii invata ca esecul este un lucru rau. In arena antreprenoriala, esecul poate fi bun daca din acest esec poti deprinde o lectie pozitiva. Exista programe de tip start-up numite cursuri copii pentru mici antreprenori unde pot afla despre Napoleon Hill, autorul “Think And Grow Rich” care a spus ca “Fiecare esec poarta cu el o samanta de beneficiu egal, sau mai mare.”

In loc de mustrari, sau in loc de a peepsi copiii pentru ca au un esec, incercati mai bine sa discutati cu ei despre factorii care duc la esec. Mai apoi ganditi-va impreuna la moduri in care sa puteti preveni un esec pe viitor. Spune-i copilului tau ca esecul nu este rau in intregime, ci ofera o oportunitate de a invata din greseli si de a crea noi modalitati de a realiza obiective.

Insista ca ei sa nu renunte, ci sa gaseasca o lectie in orice situatie de acest gen. In acest fel, ei nu vor avea teama de esec si nu se vor scufunda in autocompatimire si infrangere, atunci cand lucrurile nu merg. Oamenii care au atins anumite obiective, au avut si esecuri. Rabdarea si perseverenta este cheia succesului.

8.Sustine abilitatile de comunicare eficiente

Aceasta este o abilitate foarte importanta pe care fiecare tanar trebuie sa o invete, Comunicarea eficienta permite copiilor sa articuleze ideile si sa se exprime intr-un mod clar si curat, Acest reprezinta un atu in viata lor personala si profesionala.

Instruiti copiii sa fie politicosi si respectuosi intotdeauna. Spuneti-le sa vorbeasca cu indrazneala si sa isi sustina punctele de vedere convingator. Este important sa le aratati cum sa mentina contactul vizual cu persoanele cu care au o conversatie. Atunci cand vorbesc la telefon, trebuie sa fie invatati sa vorbeasca rar, clar si cu incredere.

Cand vine vorba de comunicarea scrisa, copiii trebuie incurajati sa scrie propozitii corect gramatical, sa curga in mod logic, si sa evite cuvinte si expresii abreviate. Aceste lucruri vor fi extrem de utile in viata lor de viitori adulti si proprietari de afaceri.

9.Sprijina ideea de a recompensa societatea

Cei mai de succes si cei mai fericiti oameni de pe pamant vor recompensa intotdeauna societatea. De ce sa incepi o afacere in cazul in care nu sprijina o cauza nobila pentru societate?

Invata-ti copilul valoarea pe care o are ajutorul oferit comunitatii, si celor din jurul sau, Viata nu este intotdeauna despre tine, nevoile si confortul tau. Viata este, de asemenea, desprea cum sa faci lumea un loc mai bun.

Aminteste-le copiilor in mod constant ca afacerile de succes ofera beneficii nu doar proprietarilor lor. Spune-le ca oamenii care contribule la succesul celorlalti, contribuie la fericirea si bunastarea lor, si duc o viata mai fericita si mai implinita.

Inscrieti copiii la si apoi ei vor intelege de ce e important sa aleaga o organizatie de caritate, sau o cauza speciala pentru a ajuta cu o parte din veniturile pe care le genereaza. Sprijina-i cu toata inima atunci cand se implica in activitati de voluntariat. In acest fel copiii vor duce o viata plina de sens si de multumiri.

10.Da-le un exemplu bun

Cei mai multi antreprenori spun ca cel mai important lucru care i-a inspirat sa aiba succesul antreprenorial, este influenta parintilor. Ei au aflat cele mai multe lucruri de la proprii lor parinti. Sunteti cel mai mare model al copiilor dumneavoastra.

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă