19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăOpera & Classical MusicDoctorul Mihai Baican a lăsat o farâmă din Blaj în Germania, pentru...

Doctorul Mihai Baican a lăsat o farâmă din Blaj în Germania, pentru totdeauna

Doctorul Mihai Baican, medicul curant al lui Corneliu Coposu, s-a stins din viaţă ieri în Germania. El s-a născut în ziua de 10 mai 1935 în Blaj. Provenit dintr-o familie de intelectuali, bunicul dinspre partea mamei, fiind preot greco-catolic, a absolvit Liceul din localitate. În copilărie a urcat pe mica hulă, acolo de unde Mihai Eminescu avea să exclame: “Te salut, Mică Romă”. 

A urmat Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca. A reuşit să plece în timpul comunismului în Germania. A lucrat pentru o scurtă perioadă ca anestezist la Spitalul din München. Apoi s-a stabilit la Bad Homburg vor der Höhe, din landul german Hessa situat la poalele munților Taunus, unde a fondat clinica Wilkenberg de boli psihosomatice şi de dependenţe reactive.

A folosit cele mai moderne terapii din lume pentru a îngriji bolnavi celebri cu adicţii la droguri, alcool etc.

A fost un mare patriot, apropiat al PNŢCD şi o fire altruistă.

“Fiecere dintre noi am luat câte o farâmă din Blaj, pe care am dus-o în lume”, avea să scrie Corneliu Coposu, un alt absolvent al liceului de băieți român-unit „Sfântul Vasile cel Mare”.

În anii de după dărâmarea comunismului, doctorul Baican, Mişu, pentru prieteni, Herr Doktor Michael pentru nemţi, a reuşit să stabilească legături trainice între CDU şi PNŢCD.

În 1994, Corneliu Coposu a fost operat la recomandarea doctorului Baican în clinica doctorului Macha din Hemmer. Mişu Baican a fost îngerul păzitor al Seniorului. L-a supravegheat permenent. A fost alături de specialişti germani care l-au operat. Şi la Spitalul Municipal din Bucureşti i-a stat alături. Un spirit viu, o excelenţă în lumea medicală, a dus cu el în Germania o farâmă a minunilor spirituale ale Blajului natal.

A fost iniţiatorul Fundaţiei Corneliu Coposu, el finanţând primele proiecte. Până în ultima clipă a vieţii s-a implicat în activităţile Societăţii Caritas din Blaj, de pe lângă Mitropolia Greco-catolică.

Va fi înmormântat săptămâna viitoare în cimitirul din Wilkenberg.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Momente jenante cu un cunoscut prezentator TV din Marea Britanie în timpul unei emisiuni

Rageh Omaar, în vârstă de 56 de ani, a prezentat vineri emisiunea News At Ten de la ITV News. El s-a comportat ciudat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă