13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportOrdonanţa de urgenţă care poate distruge ariile protejate

Ordonanţa de urgenţă care poate distruge ariile protejate

Un proiect de ordonanţă aflat pe masa Guvernului lasă fără protecţie ariile naturale protejate din România în faţa intereselor imobiliare, acuză principalele organizaţii de mediu. Un “investitor” care doreşte să construiască într-o arie naturală protejată nu are decât să dea foc, pe ascuns, câtorva hectare, pentru ca zona respectivă să fie declasată în totalitate de autorităţi. Acest lucru va fi posibil dacă două modificări aduse legislaţiei actuale prin respectivul proiect sunt aprobate de executiv. Este una dintre cele mai dure lovituri aplicate naturii din ultimii 20 de ani, afirmă reprezentanţiii ONG-urilor din domeniu.

După actualele reglementări, trebuia ca toată aria naturală protejată să fie afectată pentru ca autorităţile de specialitate să o scoată din acest circuit. Ministerul Mediului a propus introducerea în lege a două cuvinte care vor schimba tot: dacă ariile vor fi afectate „doar în parte”, zona nu va fi refăcută, ci toată aria va pierde protecţia. Mai mult, dacă până acum avizul consiliilor formate din custozi şi administratorilor ariilor era obligatoriu pentru se putea construi în astfel de zone, Executivul vrea ca acest aviz să devină doar consultativ. „Aceste consilii, alcătuite din specialişti din mai multe domenii (geologi, ecologi, arhitecţi, biologi), au reuşit până acum să blocheze sute de proiecte neavenite, salvând versanţii de la defrişări, platourile montane de la dezvoltări de staţiuni, sate emblematice de la desfigurare”, arată preşedintele Asociaţiei Administraţiilor de Arii Protejate din România, Mircea Vergheleţ, potrivit Eco Magazin.

De asemenea, Word Wild Fund şi Societatea Ornitologică Română consideră că modificările vor permite abuzuri asupra naturii. “Se înţelege că dacă o parte din aria protejată şi-a pierdut valoarea şi capacitatea conservativă, de exemplu din cauza unor activităţi economice ilegale, atunci toată aria naturală protejată poate fi desfiinţată după bunul plac al autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. Această prevedere este abuzivă şi favorizează derularea în continuare a unor activităţi economice mai mult sau mai puţin legale (de exemplu, carierele din parcurile naţionale/naturale care funcţionează fără acte de reglementare sau cu acte de reglementare expirate), cu impact semnificativ asupra mediului”, arată conducerea WWF, într-o scrisoare deschisă.

Reprezentanţii Ministerului Mediului vor avea luni consultări cu ONG-urile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă