11.4 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Studiu: câţi români trebuie să-şi repare casele

Studiu: câţi români trebuie să-şi repare casele

Aproximativ 40 la sută din gospodăriile din România necesită reparaţii, iar 52 la sută dintre aceste reparaţii sunt urgente, reiese din datele Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), citate de Agerpres. Conform statisticilor, 68 la sută din populaţia României intenţionează, în următorii cinci ani, să realizeze un proiect de îmbunătăţire locativă, iar 60 la sută dintre clienţi au planuri pe termen scurt de renovare şi reparaţii pentru locuinţă. 

„În prezent, 580.000 de familii au intenţia de a renova în următorii cinci ani. Nu mai puţin de 40 la sută din gospodăriile din România necesită reparaţii, 52 la sută dintre acestea fiind urgente”, se arată în datele furnizate de ABDLR. În ceea ce priveşte dorinţa de a se împrumuta la bancă, 82 la sută dintre români nu intenţionează încă să ia un credit. 

„Un procent de 63 la sută dintre clienţi sunt dispuşi să aştepte pentru un credit între 3 şi 6 ani, iar economisirea regulată se situează pe un trend ascendent faţă de anii anteriori. Totuşi, în România, volumul creditelor ipotecare a rămas în urmă faţă de ţările europene. Astfel, în Austria volumul creditelor ipotecare era în anul 2014 de 90,7 miliarde euro, în Cehia de 32,6 miliarde euro, în vreme ce în România a fost de numai 10 miliarde de euro. De asemenea, există de şase ori mai multe credite ipotecare/ persoană în Republica Cehă şi Slovacia faţă de România. În Cehia, spre exemplu, valoarea unui credit ipotecar pe persoană este de 3.100 de euro, în timp ce în România de numai 500 de euro”, se precizează în datele ABDLR. 

Topul produselor de economisire preferate subliniază, în acelaşi timp, maturitatea sistemului de economisire-creditare în Austria, Republica Cehă şi Croaţia, faţă de ceea ce se întâmplă în România. „În Austria, Republica cehă şi Croaţia, sistemul de economisire-creditare se află pe poziţia a doua, după cel realizat pe carnet de economii sau card, în vreme ce în România primele trei poziţii ale topului sunt ocupate de: asigurări de viaţă, depozite la termen şi carnet de economii-cont”, menţionează specialiştii ABDLR. 

Statisticile arată, de asemenea, că deşi un român are aproximativ jumătate din salariul brut al unui slovac, al unui ceh sau al unui croat, unele materiale de construcţie folosite în renovarea caselor au costuri similare cu cele din ţările din regiune. Sistemul Bauspar de economisire-creditare funcţionează în două etape, cea de economisire, în la care banca plăteşte clientului o dobândă fixă la depozitul constituit, după care poate acorda un credit pentru achiziţia sau modernizarea unei locuinţe, cu o dobândă egală cu cea din perioada de economisire. La economiile deţinute se adaugă prima de la stat, care este de 25% din valoarea economiilor acumulate, dar nu poate depăşi 250 de euro pe an.

Cele mai citite

Transparență salarială obligatorie din 2026: Candidații vor cunoaște salariile înainte de interviu

Începând de anul viitor, candidații care își caută un loc de muncă în România vor avea acces la informații clare despre salarii încă din...

Putin, pregătit pentru o discuție cu Trump: Moscova așteaptă semnalul de la Washington

Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute telefonic cu omologul său american, Donald Trump, însă Moscova așteaptă un semn din partea Washingtonului pentru...

Câștigul salarial mediu net din București a depășit 6.500 de lei

La sfârșitul anului 2024, câștigul salarial mediu net în București a depășit pragul de 6.500 de lei pe lună, conform datelor publicate de Institutul...
Ultima oră
Pe aceeași temă