18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialFranţa: Cum justifică premierul Manuel Valls necesitatea de a menţine starea de...

Franţa: Cum justifică premierul Manuel Valls necesitatea de a menţine starea de urgenţă

Ameninţarea teroristă din Franţa “există şi va persista”, a declarat, vineri, premierul francez Manuel Valls, în contextul în care Guvernul său cere parlamentarilor extinderea stării de urgenţă până la finalul lunii mai şi modificarea Constituţiei, astfel încât persoanele condamnate pentru acuzaţii de terorism să rămână fără cetăţenie, informează Reuters, citat de Agerpres.

Serviciile de securitate au dejucat, anul trecut, 15 comploturi teroriste, dintre care cel puţin unul a fost rezultatul direct al percheziţiilor la domiciliu pe care le-a putut realiza poliţia datorită stării de urgenţă, care permite forţelor de ordine să desfăşoare raiduri fără să fie nevoite să obţină o mandat de percheziţie de la instanţă.

Astfel, în trei luni, poliţiştii au efectuat 3.289 de percheziţii de domiciliu, au reţinut 341 de persoane, iar 407 au fost puse în arest la domiciliu. Mai mult, poliţia a confiscat 560 de arme, dintre care 42 de războie domiciliu.

Totodată, Valls a atras atenţa că peste 2000 de cetăţeni francezi ar avea legături cu reţelele jihadiste din Siria şi Irak, iar jumătate dintre ele ar fi plecat din Franţa, pentru a merge în Siria şi Irak, iar 597 se află în continuare în cele două ţări.

Gruparea jihadistă Stat Islamic, care controlează mari părţi din Irak şi Siria, a revendicat atacurile de la 13 noiembrie de la Paris, când bărbaţi înarmaţi şi kamikaze cu bombe au ucis 130 de persoane şi au rănit alte câteva sute. 

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Mii de persoane protestează împotriva lui Vitkor Orban din Ungaria

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naționalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale...
Ultima oră
Pe aceeași temă