UDMR a organizat un nou concurs de tăiat porci, în Satu Mare.
"Nu este un concurs în sensul clasic al cuvântului, este practic prezentarea obiceiurilor tradiționale legate de pomana porcului și e un team building autentic, deschis pentru toată lumea", a spus președintele UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba.
În total, 36 de porci au fost sacrificați, încă de dimineața, la concursul organizat în comuna Lazuri.
Cel mai rapid măcelar, din comuna Tiream, a reușit să finalizeze operațiunea în doar șapte minute. Pe urmă, fiecare echipă a început prepararea, după metode specifice localităților de origine. Unii porci au fost tranșați în bucăți, iar alții au ajuns aproape întregi la rotisor. Lumea s-a axat în general pe sângerete, gulyas-uri, babgulyas-uri, cârnați, caltaboși și grătare.
Concurenții s-au întrecut în prezentarea nu doar de preparate, ci și de băuturi tradiționale.
"Suntem pregătiți cu trei feluri de pălincă, gutui, cireșe și prună, bineînțeles. Am pregătit un fel de mic dejun țărănesc cu tobă, caltaboș, brânzeturi, slănină de gușă. Colegii pregătesc cârnații și toroșul. Sper ca anul acesta vom fi printre premiați. Anul trecut, am câștigat medalia de aur la categoria vin fiert", a spus deputatul Kereskenyi Gabor.
Un juriu de specialitate evaluează fiecare stand în parte, fiecare preparat înscris în concurs. Anul acesta, premiile constau în sculpturi în lemn executate la fața locului de doi artiști.