Chiar dacă piaţa materialelor de construcţie din domeniul finisajelor a ajuns la o dezvoltare fără precedent, alegerea pe care trebuie să o facă un proprietar, pentru început, este una simplă: natural sau artificial.
Obţiunile majorităţii celor care îşi renovează locuinţa se îndreaptă spre materialele naturale, cum sunt lemnul, marmura, granitul sau piatra, numai că preţurile acestora îi fac pe mulţi să renunţe la ele în favoarea parchetului laminat, gresiei şi faianţei.
Chiar dacă performanţele calitative ale finisajelor ceramice sunt de necontestat, totuşi ele nu pot să suplinească farmecul particular pe care îl au materialele naturale.
De aceea, credem noi, atunci când vă doriţi să aduceţi în locuinţa dumneavoastră frumuseţea autentică a naturii, merită să faceţi un sacrificiu financiar. Costurile suplimentare vor fi pe deplin compensate de creşterea majoră a calităţii locuirii.
Un alt argument pentru acest sacrificiu constă în faptul că, de obicei, suprafeţele care pot fi finisate cu astfel de materiale sunt mici, în consecinţă şi cantităţile achiziţionate vor fi reduse.
Amenajare
Proprietarii casei şi-au amenajat ca şi terasă un luminator de dimensiuni reduse, situat sub nivelul pardoselii.
Erau mulţumiţi cu ambianţa realizată, însă întâmpinau următoarea problemă: fereastra mare a sufrageriei dădea spre această curticică interioară, iar privirea din sufragerie cădea pe un perete extrem de tern.
De aceea s-au hotărât să îmbrace acest perete, sporind astfel şi ambianţa din interiorul curţii. Au ales în acest scop travertinul, care se potrivea atât cu amenajarea curţii, cât şi cu casa (veche, stil clasic).
Montajul pas cu pas
În fine, dacă v-aţi votărât să faceţi această investiţie, va trebui să acordaţi o atenţie deosebită montajului propriu-zis. Este evident că cea mai bună alegere ar fi angajarea unor profesionişti cu experienţă în domeniu. Dacă însă vă hotărâţi să faceţi lucrările singuri iată care sunt etapele de urmat.
Etape de lucru:
1. Verificarea plăcilor
Înainte de aplicarea definitivă este indicat să poziţionaţi fiecare bucată de piatră pe locul de montaj. Încercaţi cu mai multe plăci până când o găsiţi pe cea mai potrivită pentru poziţia respectivă.
2. Măsurarea suprafeţei
Pentru ca plăcile din piatră să descrie linii perfect drepte va trebui să măsuraţi cu exactitate suprafaţa de montaj. Cel mai indicat este ca nivelul să fie dat cu o nivelă cu laser.
3. Stabilirea bazei de montaj
După ce a fost trasat nivelul inferior, pe linia respectivă se fixează un profil metalic. Acesta va funcţiona atât ca reper de montaj pe întregul perete, cât şi ca suport pentru primul rând de plăci.
4. Montajul pietrei
Înainte de aplicarea pe perete mai verificaţi încă o dată poziţia plăcii faţă de cele deja montate. După stabilirea ei, aplicaţi placa şi presaţi până sunteţi siguri că ei nu va cădea.
Instructiuni pentru montajul travertinului
Suprafaţa ce urmează a fi placată trebuie să fie nedeformabilă, uscată, fixă si curată. Nu se poate monta pe o suprafaţă lucioasă şi netedă.
Adezivul trebuie aplicat uniform pe suprafaţa întregii plăci, astfel încât atunci când aceasta este presată, adezivul în exces să curgă de sub placă.
Se recomandă folosirea unui adeziv pentru piatră naturală care să fie elastic şi rezistent la îngheţ. Locul unde au fost montate placile trebuie ferit de ploaie până când adezivul se va usca complet.
Dacă se aplică rosturi, acestea trebuie curăţate de praf sau alte impurităţi în grosimea pietrelor. Înainte de rostuire este recomandat să se aştepte 24 de ore de la placarea pardoselilor sau pereţilor.
Rosturile proaspat umplute se vor feri de acţiunea directă a razelor solare, de vânt, ploaie şi îngheţ.