4.9 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialMotivele încătuşării lui Dinel Staicu. Vezi cum au fost dezmembrate reţele corupte...

Motivele încătuşării lui Dinel Staicu. Vezi cum au fost dezmembrate reţele corupte din Justiţie

UPDATE

Dinel Staicu şi contabila sa Carmen Ioana Popescu au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile pentru dare de mită , respectiv complicitate la această infracţiune, în dosarul în care au mai fost arestaţi judecătoarea Veronica Cîrstoiu, pentru luare de mită în cuantum total de peste 1,2 milioane de euro, iar fiul ei, Florin Cergan,  pentru complicitate la luare de mită.

Cea mai mare parte din sumă a fost luată de judecătoare pentru anularea condamnării lui Dinel Staicu la 7 ani închisoare în dosarul devalizării Băncii Internaţionale a Religiilor, iar restul sumei pentru a da soluţii favorabile sau a face trafic la alte instanţe în beneficiul mai multor cumpăratori de influenţă.

Mita a funcţionat: instanţa compusă din Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Luminiţa Bădescu de la Curtea de Apel Bucureşti a admis contestarea în anulare a pedepsei de 7 ani închisoare, iar Dinel Staicu a ieşit din puşcărie.

Insă, intermediarele acestei eliberări, între care judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti, au fost arestate pentru luare de mita şi trafic de influenţă, împreună cu fratele lui Dinel, Marian Staicu, şi cu alţi intermediari şi cumpărători de influenţă – o reţea formată din 19 persoane.

După ce a ieşit din puşcărie, Dinel Staicu, prin intermediari avocaţi, a început demersurile pentru a cumpăra eliberarea din arestul preventiv a fratelui său, Marian.

Însă planurile sale au fost date peste cap de un investigator sub acoperire şi de prima sa avocată, Alina Ileana Răducan, reţinută şi eliberată în primul dosar în care a fost arestat fratele Marian. Avocata şi investigatorul sub acoperire, alături de martori sub acoperire, i-au ajutat pe anchetatorii anticorupţie să probeze luările de mită şi traficul de influenţă la instanţele superioare.

Negocierile pentru eliberarea lui Marian Staicu au fost inregistrate audio-video de către investigatorul sub acoperire şi avocata Alina Ileana Răducan. Negocierile au fost  purtate cu alţi avocaţi ce aveau intrare la judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti, care, la rîndu-i urma să areanjeze eliberarea fratelui Marian cu judecătoarea de la Înalta Curte, Sofica Dumitraşcu.

Există înregistrări inclusiv cu judecătoarea Cîrstoiu, care elibera contra cost sau făcea trafic de influenţă la instanţa supremă pentru eliberări definitive  din arestul preventiv. Un astfel de client al judecătoarei Cîrstoiu a fost (din nou) şi Dinel Staicu, dispus să plătească 100.000 de euro pentru eliberarea fratelui său, Marian, cu ajutorul judecătoarei de la instanţa supremă, Sofica Dumitraşcu.

Judecătoarea Cîrstoiu de la Curtea de Apel nu a fost speriată de arestarea prietenelor ei de la Tribunalul Bucureşti, Antonela Costache şi Viorica Dinu, şi a continuat să ia mită şi să facă trafic de influenţă. Probabil era încurajată de soluţia de neîncepere a urmăririi penale, primită de la DNA pentru anularea condamnării lui Dinel, dublată de faptul că majoritatea secţiei de judecători de la Consiliul Superior al Magistraturii i-a luat apărarea.

Probabil, credea că cele două soluţii luate în favoarea ei de DNA şi CSM au fost impuse de actuala putere. Judecătoarea Cîrstoiu se credea, probabil,  protejată de puterea actuală deoarece i-a redus pedeapsa la închisoare cu o săptămână fostului premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii-bani pentru campania electorală din 2004”.

Dinel a cerut să fie arestat, recunoscându-şi vinovaţia pentru dare de mită

Miercuri, în faţa instanţei care trebuia să-i decidă arestarea preventivă, Dinel Staicu a recunoscut că a dat mită şi a cerut să rămână în arest, însă contabila sa Carmen Popescu a cerut instanţei eliberarea pentru că ea nu ar fi vinovată deoarece a făcut ce i-a cerut patronul.

Nici judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi nici fiul ei, Florin Cergan, arestaţi încă de vineri, nu se consideră vinovaţi, dar cei doi au refuzat sa dea declaraţii/explicaţii atât în faţa procurorilor anticorupţie, cât şi în faţa judecătorului de la Curtea de Apel  care le-a decis arestarea.

De menţionat că arestarea judecătoarei  Veronica Cîrstoiu a fost decisă de colegul ei de instanţăde la Curtea de Apel, Florică Dută. Judecătorul  nu putea da altă soluţie colegei sale deoarece este un dosar blindat cu probe: interceptări ambientale audio-video, interceptari de convorbiri telefonice , de sms-uri, de mail-uri, bileţele scrise, adunate de investigatorul sub acoperire şi de avocata Raducan Alina, învinuită, dar care a acceptat să colaboreze cu anchetatorii. De asemenea, la dosar există probe adunate de martori sub acoperire, există denunţuri şi autodenunţuri.

 

––

Dinel Staicu, omul de afaceri care a scăpat de o condamnare definitivă de 7 ani închisoare contra 1,5 milioane de euro, a fost învinuit şi reţinut marţi de procurorii DNA pentru de dare de mită. Dosarul este blindat de probe. Alături de Dinel a fost reţinută pentru complicitate la dare de mită şi Carmen Ioana Popescu, contabila acestuia. Au mai fost învinuiţi pentru complicitate Costinel Dinişoară şi Ionut Nistor Cătălin Butnaru, angajaţii lui Staicu

Banii, respectiv suma de 1.200.000 euro, au ajuns la reţeaua judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti prin angajaţii fratelui lui Dinel, Marian Staicu, şi prin intermediul unor avocaţi şi a două judecătoare –Antonela Costache şi Viorica Dinu – de la Tribunalul Bucureşti. Avocaţii, pentru că au colaborat cu anchetatorii, nu au fost arestaţi, în schimb judecătoarele, atât de la Tribunal, cât şi cea de la Apel, se află în arest.

Judecătoarele de Tribunal Antonella Costache şi Viorica Dinu, precum şi fratele lui Dinel sunt arestaţi într-un dosar care a fost trimis deja în judecată, dosar în care sunt învinuite 19 persoane.

Acest prim dosar vizează mituirea, de către Marian Staicu, a judecătoarelor Costache şi Dinu pentru a interveni la judecătoarea „Veronica” de la Curtea de Apel  în favoarea salvării lui Dinel Staicu de condamnare.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel a fost arestată vineri într-un dosar distinct, alături de fiul ei prins în flagrant cu o tranşă de 50.000 de euro. În acest ultim dosar au fost învinuiţi marţi şi fraţii Staicu, alături de angajaţii lor, care au dus banii la avocaţi şi judecătoare. Şi în cel de-al doilea dosar avocaţii sunt cercetaţi în libertate deoarece şi ei şi-au rcunoscut vinovăţia şi au dat detalii, probe (bileţelele cu care corespondau cu judecătoarele, mailurile, alte detalii semnificative)

Denunţurile, autodenunţurile, recunoaştea faptelor şi investigatorul acoperit–armele procurorilor anticorupţie

În dosarul judecătoarei  Veronica Cîrstoiu, cea care a anulat condamnarea definitivă la 7 ani închisoare a lui Dinel Staicu, există denunţurile mai multor avocaţi, între care Alina Ileana Răducan, Adriana Dascălu şi Giorgel Zgăbei, interceptările telefonice, interceptările ambientale realizate de investigatorul sub acoperire Tamas Reka ( nume fals) şi de avocata Răducan, dar şi ambientale (audio-video) în diverse locaţii.

De asemenea, există bileţele scrise de membrii reţelei, interceptări ale comunicaţiilor informatice, autodenunţuri, declaraţii de recunoaştere ale faptelor. În plus, la dosar există şi alte denunţuri ale unor martori protejaţi şi chiar declaraţii ale învinuiţilor care îşi recunosc faptele. Cu alte cuvinte, un dosar beton.

Reţeau pare să cuprindă, în afară de judecătoarele deja arestate, grefieri, alţi judecători atât de la Curtea de Apel Bucureşti, cât şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Numele de judecător de la Înalta Curte cel mai des invocat în motivarea arestării judecătoarei Veronica Cîrstoiu este cel al Soficăi Dumitraşcu.

În motivarea arestării se precizează că Veronica Cîrstoiu este prietenă cu Sofica Dumitraşcu din 1993, că au fost colege la Curtea de Apel Bucureşti şi că ar mai fi colaborat pentru obţinerea unor hotărâri judecătoreşti contra cost.

Sofica Dumitraşcu a mai fost implicată în scandaluri, inclusiv în perioada cât a fost judecător la Apel ( dosarul eliberării lui Omar Hayssam, condamnat ulterior in lipsă la 20 de ani pentru terorism, dosar în care judecătoarea a ridicat şi sechestrul asigurator). La Înalta Curte, Sofica Dumitraşcu a făcut parte din completul care i-a achitat pe Adrian şi Dana Năstase în dosarul „Mătuşa Tamara” de spălare a 400.000 de dolari.

Potrivit susţinerilor din motivele arestării judecătoarei Cîrstoiu, Sofica Dumitraşcu urma să-l elibereze din arest pe fratele lui Dinel Staicu, Marian, arestat preventiv în dosarul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti. Suma negociată pentru eliberarea lui Marian era de 100.000 de euro.

Dinel spune că avocatele sale mint: el şi-a cumpărat eliberarea cu 1,5 milioane de euro, nu cu 1,2 milioane de euro, cum au declarat ele

La intrarea în sediul DNA, Dinel Staicu a recunoscut marţi că şi-a cumpărat anularea condamnării de 7 ani închisoare cu suma de 1,5 milioane de euro, nu cu 1,2 milioane, cât au spus avocatele Răducan şi Dascălu că au plătit pentru traficul de influenţă făcut pentru salvarea sa de puşcărie. În plus, Dinel Staicu a cerut să fie arestat, luând asupra sa vinovăţia fratelui său.

Marţi, au fost aduşi la DNA atât fratele lui Dinel Staicu, Marian, arestat în dosarul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti Antonela Costache şi Viorica Dinu ( de unde a pornit acţiunea de salvare de puşcărie a lui Dinel), cât şi contabila firmelor sale, Carmen Ioana Popescu şi alţi angajaţi. cărăuşi ai banilor daţi mită.

Contabila a fost citată pentru a relata cum a scos suma de 1,5 milioane din firmele administrate de Marian Staicu în perioada în care fratele său era în puşcărie. Cei trei au fost audiaţi separat şi apoi confruntaţi. La final, au fost reţinuţi Dinel Staicu şi contabila Popescu, Marian Staicu fiind deja arestat în primul dosar, dar a fost învinuit pentru complicitate la dare de mită şi în acest ultim dosar.

Dinel Staicu – studiu de caz pentru cursanţii Institutului Naţional al Magistraturii

Dezmembrarea reţelei de corupţie pas-cu-pas de la Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel Bucureşti şi posibil , de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate deveni studiu de caz pentru absovenţii de Drept care vor să ajungă magistraţi.

Cursanţii de la Institutul Naţional al Magistraturii pot învăţa cum se poate ajunge de la un simplu pont, preluat de la nişte interlopi, la avocaţi, judecători şi chiar procurori importanţi ( apar în dosarul judecătoarei Cîrstoiu).

Cine este Dinel Staicu

Fost miliţian, devenit după 1990 om de afaceri în Craiova, fost patron al echipei de fotbal Universitatea Craiova, Dinel Staicu a mai fost cercetat penal prin 1999 pentru preluarea frauduloasă a unor active ale statului, dar nu s-a început urmărirea sa penală. În anii 90 era apropiat de PDSR şi de Partidul Socialist ( care a fuzionat ulterior cu PDSR). Averea sa s-a multiplicat între anii 2001-2004. El a ajuns şi preşedinte al SIF Oltenia.

Avocata sa, Adriana Dascălu, a fost  şi ea poliţist de cercetări penale, apoi avocată exculsă din Baroul Bucuresti in 2007 după o condamnare cu suspendare pentru favorizarea infractorului. Acum, ea este membră în contestatul barou Bota.

Ca învinuită în dosar, pentru a-şi ameliora situaţia, colaborează cu anchetatorii, ca şi avocata apropiată a lui Dinel Staicu, Alina Ileana Răducan.

Pentru că avocatele au ales să colaboreze cu anchetatorii, Dinel Staicu aruncă vina asupra lor.

Avocata Alina Ileana Răducan – rol importantant în prinderea judecătoarei Cîrstoiu

În motivarea arestării judecătoarei Cîrstoiu se precizează :

Prezenta cauză s-a constituit în baza denunţurilor formulate la 10.04.2013 de Răducan Alina Ileana şi B.B.M., precum şi de către martorii cu identitate protejată &bdquoŞ. V.” şi &bdquoI.B. Potrivit sesizărilor, în cursul anului 2011, Staicu Dinel (aflat în puşcărie-nn) a promis, prin intermediul fratelui său Staicu Marian, suma de 1.500.000 euro, iar, ulterior, a dat suma de 1.200.000 euro, învinuitei DASCĂLU ADRIANA, care a susţinut că ar fi remis banii, mai departe, magistratului CÎRSTOIU VERONICA, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I-a penală, pentru a pronunţa o hotărâre de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Staicu Dinel, cu consecinţa anulării unei condamnări definitive a acestuia la pedeapsa de 7 ani închisoare”.

Hotărârea de anulare a condamnării a fost dată in ianuarie 2012 de completul format din judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Luminiţa Bădescu, Dumitriţa Piciarcă. Graţie lor, Dinel Staicu a scăpat de condamnarea pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

Cele mai citite

Forțele nord-coreene din Kursk ar putea fi anihilate complet până în aprilie

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că întregul contingent nord-coreean desfășurat în regiunea Kursk din Rusia ar putea fi distrus până la mijlocul...

Piața asigurărilor Casco: Creștere de 11% în primele 9 luni ale anului trecut

În primele nouă luni ale anului 2024, piața asigurărilor Casco a înregistrat prime brute subscrise de peste 2,9 miliarde de lei, marcând o creștere...

Honor lansează Magic7 Pro în România: Un smartphone cu AI integrat

Brandul global de tehnologie Honor a lansat modelul Magic7 Pro pe piața din România, au anunțat reprezentanții companiei într-un eveniment organizat în Slovenia. Honor Magic7...
Ultima oră
Pe aceeași temă