13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMarje de profit minime record pentru asfaltatori în 2012

Marje de profit minime record pentru asfaltatori în 2012

Marea parte a firmelor active în zona construcţiilor de drumuri au obţinut în 2012 rezultate financiare mai proaste decât acum doi ani, arată datele Ministerului Finanţelor consultate de ziarul România Liberă. Marjele de profit declarate de constructori au scăzut la mult sub 10% în timp ce mai multe firme importante din domeniu româneşti şi chiar străine au postat pierderi.

Pentru principalul asfaltator român, Dorinel Umbrărescu lucrurile au mers mai slab decât în 2011. Cifra de afaceri însumată a principalelorlui firme, Spedition UMB şi Tehnostrade s-a situat anul trecut la 1,16 miliarde lei, cu  15% mai puţin decât cei 1,36 miliarde lei obţinuţi în 2011. Nici marja profitului nu a rămas neschimbată , chiar dacă aceasta a  fost mai mare decât a celor mai mulţi constructori. Dacă în 2011 profitul brut obţinut de firmele lui Umbrărescu a fost de 24,8% (339 milioane lei) în 2012 acesta a scăzut la 17,1 % (aproape 200 milioane lei). Privind la concurenţă însă, Dorinel Umbrărescu însă ar trebui să fie mulţumit. Firme importante din domeniu, cu cifre de afaceri  de ordinul sutelor de milioane de euro, au ieşit pe minus anul trecut, în condiţiile în care fuseseră profitabile în 2011. Firma timişoreană Confort SA deţinută de Georgică Cornu a înregistrat pierderi de 100,87 milioane lei, în condiţiile în care obţinuse un profit de 13,35 milioane lei în 2011. O altă firmă importantă bucureşteană, Tehnologica Radion deţinută de afaceristul Theodor Berna, aflată în insolvenţă în prezent, a înregistrat pe 2012 un profit minim de 6,49 milioane lei la o cifră de afaceri 653 milioane lei. Profituri simbolice, cel puţin cele declarate la Fisc, au obţinut şi fraţii Alexandru şi Traian Horpos, cu firma lor Straco. Dacă în 2011 ei au obţinut un profit brut de 5,85 milioane lei la o cifră de afaceri de 372,6 milioane lei, anul trecut acesta a scăzut la 3,2 milioane lei, deşi cifra lor de afaceri a fost mai mult decât dublă, respectiv 872 milioane lei. Hidroconstrucţia, cea mai mare firmă românească de construcţii, a înregistrat un profit brut de 38% din cel atins în 2011, în condiţiile în care cifra de afaceri i s-a diminuat la 62% din cea a anului 2011. Nici străinilor nu le-a mers foarte bine. Char dacă postează în mod constant pierderi în România, sucursala firmei italiene Astaldi SpA a spart recordul declarând un minus de 120 milioane lei.

 

 

2012, lucrări mai puţine, concurenţă mare

 

 

Dacă în 2011 era obişnuit ca un preţ de dumping să fie la 70-80% din cel la care se prezentau concurenţii pentru construirea unei autostrăzi, anul trecut au existat şi oferte la 50% din preţul concurenţei, spune directorul unei firme din domeniul lucrărilor de durmuri. S-a ajuns la această situaţie deoarece ”s-au dat banii mai greu şi au fost mai puţine lucrări”, afirmă el. Firmele nu şi-au restrâns însă dimensiunea proporţional cu portofoliul de contracte deţinut. ”Chiar dacă au existat mai puţine lucrări cheltuielile (fixe – n.red.) au curs. O firmă câştigă mai mulţi bani când face lucrarea mai repede iar cheltuielile fixe scad”, spune el.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă