-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrivatizarea CFR Marfă mai aşteaptă

Privatizarea CFR Marfă mai aşteaptă

CSAT nu a emis nici o nouă decizie privind transferul de proprietate a 51% din acţiuni către Grupul Feroviar Român.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nu a luat nici o hotărâre cu privire la contractul de privatizare a CFR Marfă, deşi o şedinţă în acest sens a fost convocată de urgenţă vineri. Motivul comunicat de Preşedinţie: strategia de privatizare a companiei a fost deja avizată de către Consiliu în 5 februarie. „Membrii CSAT au avut o discuţie constructivă legată de acest proces de privatizare“, se afirmă în comunicatul Preşedinţiei, citat de Mediafax.

În document, este precizat că şedinţa a fost convocată de preşedintele Traian Băsescu în urma solicitării Guvernului trans­mise joi de a introduce subiectul pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a Consiliului. Totuşi, premierul Victor Ponta nu a putut participa, fiind în concediu. Iar dacă prim-ministrul a fost înlocuit de vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a lipsit fără înlocuitor.

Mai mult, la lucrări nu a fost invitat nici un reprezentant al Ministerului Transporturilor, fiind însă menţionat ca invitat la şedinţă consilierul prezidenţial pentru constituţional-legislativ Claudiu Constantin Dinu.

De altfel, Guvernul a replicat că nu a dorit convocarea unei şedinţe de urgenţă a CSAT, ci a uneia ordinare. „Guvernul vede ca fiind o forţare decizia preşedintelui de a convoca „de urgenţă” CSAT, cunoscut fiind faptul că hotărârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot“, se arată ­într-un comunicat.

Document desecretizat

Episodul de vineri face parte din disputa între preşedinte şi premier privind privatizarea CFR Marfă. GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asu­mân­du-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

Guvernul a aprobat contractul cu GFR în 24 iulie, susţinând însă că tranzacţia trebuie aprobată de CSAT. Preşedinţia a comunicat că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei.

Potrivit Executivului, neformularea unei poziţii a CSAT în cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizării, instituirea unui management privat şi restructurarea companiei.

Miercuri a fost publicată pe site-ul Preşedinţiei, la secţiunea CSAT – hotărâri emise de Consiliu, hotărârea Consiliului din 5 februarie privind avizarea privatizării CFR Marfă, în document afirmându-se că „modalitatea concretă şi procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi a Guvernului României“.

Hotărârea CSAT mai cuprinde şi solicitarea către Ministerul Transporturilor de a include în contractul de privatizare clauze potrivit cărora cumpărătorul se obligă, sub sancţiunea rezoluţiunii contractului şi plata unor daune interese, să menţină obiectul de activitate al CFR Marfă şi să întreprindă toate măsurile necesare pentru îndeplinirea de către companie, pe toată durata sa de existenţă, a obligaţiilor de natură strategică ce îi revin potrivit legislaţiei în vigoare, protocoalelor şi acordurilor naţionale şi internaţionale. Aceste obligaţii menţionate în hotărâre sunt nevoile de apărare a ţării, transportul trupelor şi materialelor militare, neîntrerupt pe timp de pace, în caz de calamităţi naturale, situaţii de criză şi de război sau alte situaţii deosebite, angajamentele asumate de România prin Tratatul NATO şi convenţiile încheiate cu SUA.

Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă