17.3 C
Bucureศ™ti
joi, 10 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodMirajul litoralului bulgฤƒresc s-a topit

Mirajul litoralului bulgฤƒresc s-a topit

„Existฤƒ un val de interes pentru orice destinaลฃie accesibilฤƒ ca distanลฃฤƒ ลŸi ca preลฃ. Bulgaria a început în mare forลฃฤƒ, dar ca orice destinaลฃie care atinge maximum de cerere a început sฤƒ scadฤƒ. Românii au gustat din moda Bulgaria, dar moda trece”. Declaraลฃia aparลฃine Corinei Martin, preลŸedintele Asociaลฃiei Litoral Delta Dunฤƒrii ลŸi fost ลŸef al ANAT, ลŸi exprimฤƒ o tendinลฃฤƒ care se manifestฤƒ de anul trecut: Bulgaria nu mai exercitฤƒ asupra turistului român mirajul de altฤƒdatฤƒ.

Cum s-a ajuns aici? În primul rând, de la apariลฃia Bulgariei pe harta turisticฤƒ, aceasta a avut un atu aproape perfect: preลฃurile. Diferenลฃele pentru serviciile de cazare ลŸi masฤƒ faลฃฤƒ de staลฃiunile româneลŸti erau enorme. Lucrurile nu mai stau aลŸa. ”Cei cinci ani de contract cu tour-operatorii germani s-au încheiat. Au construit prea mult, au contractat credite, dar a venit criza. Gradul de ocupare a început sฤƒ scadฤƒ ลŸi hotelierii au început sฤƒ aibฤƒ probleme mari. Nu mai pot ลฃine preลฃurile mici. Nu mai este mirajul celor cinci sau zece euro pe noapte”, spune Corina Martin.

Un alt lucru care a stopat exodul turiลŸtilor români spre Bulgaria este, în opinia sa, faptul cฤƒ litoralul românesc atrage prin evenimentele pe care le organizeazฤƒ. ”Noi am continuat sฤƒ mizฤƒm pe evenimente, ceea ce nu se întâlneลŸte în Bulgaria. Nu avem resorturi all-inclusive, construite în ultimii ani, dar câลŸtigฤƒm la capitolul evenimente. Staลฃiunile sunt animate zi ลŸi noapte”, a explicat Corina Martin.

Un al treilea motiv este cฤƒ litoralul românesc are acum o imagine mult mai bunฤƒ în rândul turiลŸtilor, dupฤƒ ani întregi de promovare.

TuriลŸtii români, mai înclinaลฃi cฤƒtre concediile în ลฃarฤƒ

Datele Institutului Naลฃional de Statisticฤƒ aratฤƒ cฤƒ dacฤƒ în iunie 2012 ponderea sosirilor turiลŸtilor români în staลฃiunile de pe litoral era de 16% din total, un an mai târziu crescuse la 17,5% (BucureลŸtiul ลŸi capitalele de judeลฃ au însฤƒ o pondere de 39!). CreลŸtere reiese ลŸi din buletinul lunar al INS, care a prins luna mai. De la un numฤƒr de înnoptฤƒri pe staลฃiunile de pe litoral de 79.000 în mai 2012, s-a ajuns la 103.500 în mai 2013. De unde vine acest surplus? Sฤƒ fie o reorientare a turiลŸtilor care plecau în alลฃi ani peste hotare, mulลฃi în Bulgaria? O creลŸtere a interesului ลŸi bugetelor românilor care nu mai plecau de ceva vreme în concediu (sฤƒ nu uitฤƒm cฤƒ în ultimele 12 luni a existat o suplimentare de venituri pentru bugetari)?

Mai degrabฤƒ o combinaลฃie a celor douฤƒ: o reorientare a turiลŸtilor “pe cont propriu” dinspre Bulgaria spre România ลŸi o creลŸtere a numฤƒrului turiลŸtilor români care revin la mare dupฤƒ o perioadฤƒ de pauzฤƒ. Asta pentru cฤƒ agenลฃiile chestionate de noi (printre cele mai bine indexate de motoarele de cฤƒutare) vorbesc încฤƒ de uลŸoare creลŸteri ale încasฤƒrilor pe Bulgaria, iar la nivelul lunii mai numฤƒrul plecฤƒrilor vizitatorilor români în strฤƒinฤƒtate a fost mai mare decât în mai 2012 (numฤƒrul celor care au folosit transportul rutier a crescut de pildฤƒ de la 694.000 la 743.000, potrivit INS).

Cheltuie din ce în ce mai puลฃin

DeลŸi pare paradoxal, turiลŸtii români nu mai aleg Bulgaria în numฤƒr atât de mare tocmai din cauza crizei. Oriunde îลŸi petrece vacanลฃa, turistul cheltuie din ce în ce mai puลฃin. Hotelierii ลŸi patronii de restaurante de pe litoral spun cฤƒ unii dintre turiลŸti vin cu mâncarea de acasฤƒ, de exemplu, ลŸi nu mai consumฤƒ decât strictul necesar. AลŸa, costurile totale sunt evident mai mici decât la celebrul all-inclusive bulgฤƒresc. ”Nu numฤƒrul de turiลŸti ne deranjeazฤƒ, ci puterea de cumpฤƒrare mai micฤƒ. La încasฤƒri se stฤƒ mai slab decât anul trecut. Avem încasฤƒri mai mici inclusiv în cluburi, care în anii trecuลฃi nu s-au plâns de aceastฤƒ problemฤƒ, ลŸi la restaurante”, spune Corina Martin.

Chiar ลŸi o parte din multele evenimente organizate pe litoral sunt gratuite, deci cu atât mai atractive pentru un turist cu din ce în ce mai puลฃini bani. Un exemplu în acest sens: Festivalul Antic Tomis, care are loc în Mamaia, din 16 august, ลŸi la care participฤƒ inclusiv bulgari ลŸi polonezi. Multe astfel de evenimente sunt gratuite, deci cu atât mai atractive pentru un turist din ce în ce mai sฤƒrac.

Ce spun operatorii de turism

Principalii operatori de turism care vând Bulgaria nu au cunoscut o scฤƒdere a vânzฤƒrilor. “La capitolul schimbฤƒri pe relaลฃia cu Bulgaria menลฃionez tarifele mai mari cu 5-10% ลŸi o reorientare pe staลฃiuni: au rฤƒmas în top Albena ลŸi Constantin ลŸi Elena, a scฤƒzut Nessebar, a crescut Sunny Beach”, ne-a spus Teodor Cฤƒlimฤƒnescu de la Europa Travel. “Schimbฤƒrile faลฃฤƒ de anul trecut: flexibilitate mai mare a hotelierilor faลฃฤƒ de numฤƒrul de nopลฃi rezervat, creลŸterea hotelurilor cu servicii all-inclusive”, declarฤƒ Roxana Bฤƒlcescu, director general-adjunct CMB Travel. Tot despre creลŸterea afacerilor (cu 20-30%) ne-a vorbit si directorul general de la Genius Travel, Bogdan ลžtefan. “ Cat priveste tarifele, au fost mai ridicate la începutul sezonului faลฃฤƒ de anul trecut, dar pe parcurs, au revenit la nivelul de anul trecut”, subliniazฤƒ ลžtefan.

Majoritatea agenลฃiilor nu au rฤƒspuns întrebฤƒrilor referitoare la numฤƒrul de vacanลฃe vândute în Bulgaria, ceea ce ridicฤƒ semne de întrebare asupra optimismului operatorilor de turism care lucreazฤƒ cu Bulgaria pentru anii viitori. ”Noi nu vindem bilete în Bulgaria. Constฤƒnลฃenii care ajung acolo stau de obicei o singurฤƒ zi”, spune patronul unei agenลฃii din Constanลฃa.

Bulgaria, în statistici ลŸi estimฤƒri

Potrivit Institutului de Statisticฤƒ al Bulgariei, în luna mai – prima lunฤƒ de sezon estival – au sosit în Bulgaria 66.911 de turiลŸti români, marea majoritate alegând, evident, litoralul. Românii conduc topul turiลŸtilor, aceลŸtia fiind urmaลฃi de turiลŸti din Grecia (40.360), Fosta Republicฤƒ Iugoslavฤƒ a Macedoniei (28.170), Federaลฃia Rusฤƒ (25.593), Serbia (20.804), Germania (14.702), Turcia (13.887), Marea Britanie (10.714), Ucraina (7.731), SUA (5.543), Israel (5.289), Austria (3.819) ลŸi Franลฃa (3.287). Oficialii bulgari estimeazฤƒ cฤƒ în acest an se va înregistra o creลŸtere de 3% a numฤƒrului de turiลŸti strฤƒini. În 2012, Bulgaria a înregistrat 8,87 de milioane de sosiri, cu 1,8% mai mult decât anul precedent. Cei mai mulลฃi turiลŸti au provenit din Rusia (1,47 milioane) ลŸi Grecia (1,09 milioane). La ora actualฤƒ, turismul generazฤƒ 15% din Produsul Intern Brut al Bulgariei.

Gradul de ocupare a început sฤƒ scadฤƒ în Bulgaria ลŸi hotelierii au probleme. Nu mai pot ลฃine preลฃurile mici. Nu mai este mirajul celor cinci sau zece euro pe noapte“- Corina Martin, preลŸedintele Asociaลฃiei Litoral Delta Dunฤƒrii

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, dupฤƒ รฎntรขlnirea cu preลŸedintele clubului de fotbal FC Barcelona: „E incredibil”

Marcel Ciolacu a avut o รฎntรขlnire cu preศ™edintele clubului de fotbal FC Barcelona, Juan Laporta. รŽn cadrul รฎntรขlnirii, Ciolacu a subliniat aprecierea sa pentru decizia...

Kamala Harris dezvฤƒluie cฤƒ i-a cerut lui Zelenski sฤƒ aibฤƒ un succesor dacฤƒ este ucis sau capturat

Kamala Harris, vicepreศ™edintele SUA, a avut o cerinศ›ฤƒ surprinzฤƒtoare pentru preศ™edintele Ucrainei, Volodimir Zelenki, chiar รฎnainte de invazia pe scarฤƒ largฤƒ a Rusiei. Chiar รฎnainte...

Marcel Ciolacu are veศ™ti bune! „Romรขnia va adera anul acesta la Schengen terestru”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat miercuri cฤƒ Romรขnia va adera anul acesta la Spaศ›iul Schengen terestru, รฎn ciuda faptului cฤƒ subiectul nu figureazฤƒ pe...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ