3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportUPDATE: Cioloș, în Parlament: Suspendarea licenței de emisie a unui post de...

UPDATE: Cioloș, în Parlament: Suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune ține doar de CNA

UPDATE 13.14: Senatorul Cristiana Anghel a fost rugată să iasă din sală, în timpul discursului premierului Dacian Cioloș, în plenul Senatului.

UPDATE 13.06: Premierul Dacian Cioloș a declarat, la finalul dezbaterii din plenul Senatului, că tratează cazul evacuării sediilor trustului Intact „cu bună credință”.

„Ca să fie clar că am continuat și continuăm să căutăm soluții care să asigure dreptul la liberă exprimare, în litera legii”, a mai spus Cioloș.

Tototdată, el a precizat că „a condamnat și condamnă” modul în care ANAF a acționat.

„Aceste reflexe trebuie să dispară nu doar de la ANAF, ci de la toate instituțiile care lucrează cu cetățenii”, a mai spus el.

El a atras atenția că este o diferență între modul în care inspectorii Fiscului au acționat și faptul că instituția a acționat în spiritul legii.

UPDATE 13.00: Șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a criticat, miercuri, ambasadorii care au criticat decizii de politică internă

„Depășesc cadrul normelor diplomatice uzuale”, a precizat Tăriceanu.

Mai mult, Tăriceanu i-a cerut premierului Dacian Cioloș să „nu lase impresia că România nu devine, mai degrabă, un stat polițienesc”.

„Domnule prim-ministru, sentimentul general pe care lumea îl are – şi nu numai lumea de la noi, ci lumea în general – este că unei televiziuni care este incomodă, neobedientă, nealiniată i se pune pumnul în gură. În politică lucrăm mai mult cu percepţii decât cu realităţi. Vreau să aveţi în vedere întreprinderea unor acţiuni în concordanţă cu principiile statului de drept. Aici aveţi în vedere temeiurile la care v-aţi referit, dar, în acelaşi timp, trebuie să vă uitaţi şi la prevederile Constituţiei, care este legea supremă. Nu lăsaţi impresia că România devine un stat poliţienesc sau un stat de drepţi”, a afirmat Tăriceanu. 

El a adăugat că acţiunea de silire a acestor societăţi de televiziune de a evacua sediul în cinci zile este în fapt o acţiune de suprimare a libertăţii de exprimare. 

„Putem să vorbim foarte mult despre temeiurile legale, despre modul cum s-au derulat procedurile, despre modul în care funcţionează instituţiile din subordinea Guvernului, dar realitatea rămâne şi nu putem accepta un abuz cu temei legal care are drept consecinţă limitarea sau suprimarea libertăţii de exprimare, mai ales în statul de drept”, a adăugat Tăriceanu. 

El a arătat că „această acţiune pune în evidenţă o trăsătură constantă a statului că îşi tratează cetăţenii ca pe nişte suspecţi, sunt ameninţaţi cu supravegherea constantă, sunt ameninţaţi cu expunerea publică, cu încătuşarea şi mai nou cu evacuarea forţată”. 

„Statul, domnule prim-ministru, nu poate recurge la intimidare şi violenţă şi sub aparenţă legală, decât sacrificând cele mai elementare principii democratice”, a subliniat Tăriceanu. 

UPDATE 10.51: ”Posturile de televiziune nu își pierd licențele. Aceasta este o decizie ce ține de CNA”, a declarat premierul, în plenul Senatului.

Mai mult, premierul a explicat că temenul aplicat de ANAF în cazul sediilor trustului Intact nu diferă, de la caz la caz, astfel că există o procedură standard.

”Dacă nu se respecta termenul, ANAF încălca codurile în vigoare”, a mai explicat Dacian Cioloș.

Totodată, premierul a reiterat că decizia privind sediile televiziunilor a fost comunicat de anul trecut.

”Am profund respect pentru cei care așteaptă ca dreptul la liberă exprimare să fie respectat. Cred că încrederea în statul român va fi consolidată dacă instituțiile respectă legea”, a conchis Cioloș.

UPDATE 10.29: Premierul Dacian Cioloș a ajuns la Senat.

––-

Premierul Dacian Cioloș va merge, miercuri, în plenul Senatului, pentru a da explicații cu privire la evacuarea sediilor trustului Intact, ca urmare a solicitării făcute marți de șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, informează Agerpres.

Marți, premierul a declarat că Guvernul tehnocrat nu poate să rezolve toate problemele din ultimii ani, inclusiv cazul Antenelor,

„Să nu cerem Guvernului independent, în câteva luni de zile, să rezolve probleme care au fost lăsate în aşteptare de ani de zile, inclusiv chestiunea cu Antena 3 (…) E o decizie judecătorească acolo şi ANAF-ul s-a trezit fix acuma să o scoată, pe ultima sută, fără să întrebe pe nimeni. Eu nu am fost întrebat. Nici eu, nici doamna ministru de finanţe – nu că trebuia să fim informaţi formal – preşedintele ANAF decide cum aplică legea, trebuia să o aplice mai demult (…) a decis să o aplice fără să mă informeze aşa încât nu am eu ce explicaţii să dau pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agenţii care e în subordinea guvernului, dar care nu trebuie să ceară aprobarea guvernului pentru anumite decizii”, a spus Cioloş.

Cu toate acestea, el a precizat că va merge la Senat pentru că a fost invitat de Călin Popescu-Tăriceanu.

Citește și: Cioloş, despre cazul Antenelor: preşedintele ANAF decide cum aplică legea

Șeful Senatului a declarat, marți, că șeful Executivului trebuie să dea explicaţii cu privire la acţiunea unor instituţii aflate în subordinea Guvernului. 

„Consider că în faţa acestei situaţii excepţionale se impune o măsură din partea Parlamentului, care este instituţia fundamentală menită să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor, printre care şi dreptul la liberă exprimare. În baza articolului 111 al Constituţiei, Senatul are dreptul să ceară Guvernului să dea explicaţii şi vreau să vă solicit să fiţi de acord să cerem primului-ministrul al României să vină mâine în faţa Senatului pentru a da explicaţii cu privire la acţiunea unor instituţii aflate în subordinea Guvernului care nu pot fi puse în regimul economic al recuperării unor sume de bani, ci aruncă o pată degradantă asupra întregii ţări, ca stat european, care pune preţ pe libertatea de exprimare a presei”, a susţinut Tăriceanu. 

Citește și: Şeful Senatului îi cere lui Cioloş să dea explicaţii în plenul Senatului, privind evacuarea sediului Antena 3

Plenul Senatului a decis, marţi, schimbarea ordinii de zi şi introducerea unei dezbateri referitoare la acţiunea unor instituţii ale statului la adresa televiziunilor trustului Intact.

Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, care pune în executare sentinţa penală din 2013, rămasă definitivă. 

În august 2014 Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare, şi pe Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului, la opt ani de închisoare.

Instanţa a dispus şi confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco, prejudiciul total fiind de circa 60 de milioane de euro.

Citește și: Urmărirea penală pentru șefi din ANAF și Tribunalul București, care n-au recuperat prejudiciul de 60 de milioane de euro în dosarul „ICA-Voiculescu”

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis un mega-dosar în care îi anchetează pe cei care nu au pus în aplicare confiscările din dosarele cu sentințe definitive. Între cei vizați de procurorii anticorupție se află responsabili de la ANAF, de la alte instituții ale statului care erau obligate să participe la identificarea bunurilor sau să urmărească punerea în executare a confiscărilor.

În ultima categorie intră și instanțele de judecată, ce erau obligate să supravegheze confiscările. De asemenea sunt vizați și condamnații, care, prin diverse tertipuri, au încercat să-și pună la adăpost proprietățile. Deocamdată, s-a început urmărirea penală „in rem” (pentru faptă).

Potrivit unor statistici, ar fi vorba de circa 500 de milioane de euro nerecuperate din dosare în care s-au dat sentințe definitive.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....
Ultima oră
Pe aceeași temă