O universitate din Spania a realizat un set de senzori care detectează în numai câteva minute un atac biologic, informează EFE joi, precizând că dispozitivul – testat cu succes în Franţa şi Germania – a fost dezvoltat în cadrul proiectului european Multisense Chip, la Departamentul de Inginerie Chimică al Universităţii Roviera i Virgili (URV) din Tarragona, informează Agerpres.
Senzorii detectează foarte repede un mare număr de agenţi patogeni microbiologici, fără a necesita un laborator sau personal specializat. Întrucât acţionează constant şi automat, senzorii au fost definiţi drept ”un laborator într-un cip”. Dispozitivul se concentrează pe depistarea a opt bacterii care transmit boli foarte grave cum ar fi ciuma bubonică, antraxul, febra Q, bruceloza, melioidoza şi tularemia.
Un mare avantaj constă în aceea că, fiind foarte sensibili, aceşti senzori pot detecta bacteriile chiar şi în concentraţii foarte scăzute. Prin urmare, în cazul unor atacuri teroriste cu arme biologice, echipele de intervenţie şi autorităţile pot fi avertizate rapid şi au la dispoziţie mai mult timp pentru a lua măsurile care se impun în asemenea situaţii.
Acest set ar putea fi instalat, pe viitor, în spaţii aglomerate, ca de exemplu gări, aeroporturi sau stadioane, au afirmat cercetătorii din Spania. ”Laboratorul într-un cip” poate, totodată, să facă o analiză de sânge prin care să se constate dacă şi în ce măsură o persoană este infectată cu agenţii patogeni amintiţi anterior. În acest fel, se poate determina imediat ce medicament trebuie administrat şi în ce doză pentru a combate contaminarea. Proiectul Multisense Chip a avut un buget de 8,7 milioane de euro şi a fost implementat prin colaborarea a opt instituţii şi companii din mai multe ţări.