Sâmbătă, 20 februarie, la ora 11.00, adolescenții interesați de istorie dezbat volumul „De ce este România altfel“ de Lucian Boia, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, în ultima întâlnire a clubului de lectură Fanbook, modulul „Izvoarele Istoriei“.
De data aceasta tinerii cititori vor intra pe teritoriul eseului și al reflecției asupra trecutului. Vor afla de la autorul cărții, istoricul Lucian Boia, cum am devenit „altfel“, în lumina marilor evenimente și transformări ale ultimelor secole. „Ţările şi naţiunile sunt diferite. Asemănătoare şi diferite. România intră şi ea, fireşte, în acest joc al asemănărilor şi deosebirilor. Nu cumva este totuşi şi mai diferită? Cu alte cuvinte, nu se situează oare mai «excentric», sub tot felul de aspecte, în raport cu ceea ce ar fi o medie sau o relativă normalitate europeană?“, scrie Lucian Boia.
„Desigur, cei care privesc din afară sunt mai impresionaţi decât românii, obişnuiţi cât de cât cu ei înşişi, dar până şi printre români exasperarea creşte. Ceva nu merge în România, şi nu doar sus, în clasa politică, şi nu doar de ieri, de alaltăieri. Să fie un blestem?
Nu, e doar o istorie. Dar poate că înseamnă acelaşi lucru. (…) Condiţia aceasta de frontieră a avut o dublă consecinţă, cu totul contradictorie. O accentuată închidere şi o tot atât de accentuată deschidere. Relativa izolare a unui spaţiu aflat în afara regiunilor bine conturate ale Europei, departe de centrele de „iradiere“ politică, economică şi culturală, dar şi „penetrabilitatea“ unui teritoriu aflat în drumul tuturor („în calea răutăţilor“, cum spunea cronicarul) şi prea puţin structurat. Rezultatul a fost, pe de o parte, o civilizaţie – îndeosebi rurală – conservatoare şi persistentă, dar şi receptivitatea, cel puţin a unei elite, în faţa unei diversităţi de influenţe externe. Acceptare şi respingere, respingere şi acceptare, într-un joc fără sfârşit. Dacă o asemenea combinaţie – cu semne perfect opuse – este greu de înţeles, cu atât mai rău; nu vom pretinde că România ar fi uşor de descifrat,“ adaugă istoricul în volumul său de mare succes. Fanbook este un club de lectură pentru adolescenți inițiat în anul 2014 pentru a încuraja lectura și voluntariatul în România.
Organizatorii, Asociația CSR Mindset și librăria Humanitas de la Cișmigiu, voluntarii și ambasadorii proiectului încurajează lectura unei cărți pe lună și interacțiunea dintre tineri și personalități culturale, prin discuții libere. Modulul de istorie își propune să medieze întâlniri cu specialiști din facultățile de istorie și institutele de cercetare și să îi familiarizeze pe adolescenți cu diversele surse din care poate fi extras conținut istoric – volume de istorie, memorii, interviuri, documente și fotografii de epocă, sinteze și analize tematice. Discuția va fi moderată de profesorul Radu Laurențiu, școala I.G. Duca.