Nave ale NATO au sosit în Marea Egee pentru a începe operaţiunea de monitorizare a rutei de migraţie între Turcia şi Grecia, a anunţat vineri seară un oficial al Alianţei Nord-Atlantice, citat de DPA, informează Agerpres.
În ultimele luni, această rută a devenit principala cale de intrare a migranţilor în Europa.
Săptămâna trecută, miniştrii apărării din statele membre ale NATO au decis trimiterea unor nave în Marea Egee în vederea limitării afluxului de migranţi, după ce s-au primit solicitări în această privinţă din partea Turciei şi Germaniei.
Patru nave sub comandament german, cu echipaje formate din militari canadieni, greci şi turci, au sosit în apele internaţionale din Marea Egee şi desfăşoară ‘activităţi de supraveghere, monitorizare şi recunoaştere de rutină’, a adăugat oficialul NATO. Navele au fost reorientate din alte părţi ale Mării Mediterane.
Scopul final al operaţiunii este de a oferi informaţii autorităţilor naţionale din Grecia şi Turcia, în cooperare cu Frontex (Agenţia europeană pentru managementul cooperării operaţionale la frontierele externe ale UE), cu privire la traficul de persoane şi reţelele infracţionale care alimentează criza migraţiei.
Migranţii, veniţi mai ales din Orientul Mijlociu şi Asia, pornesc de pe coasta turcă a Mării Egee folosind bărci pneumatice şi debarcă în insulele greceşti. Cei mai mulţi se opresc pe insula Lesbos, situată la circa 20 de kilometri de Turcia, iar de acolo sunt transportaţi organizat de autorităţile greceşti cu feriboturile către portul Pireu, la Atena, şi apoi către graniţa cu Macedonia, de unde îşi continuă călătoria prin Europa pe aşa-numita ‘rută balcanică’. Anul trecut peste 850.000 de migranţi au ajuns pe această rută în Europa.