6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Raluca Prună recunoaște că un deținut nu se poate reeduca în...

Ministrul Raluca Prună recunoaște că un deținut nu se poate reeduca în închisorile din România

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a admis vineri că un deţinut ar trebui să fie „un sfânt” ca să se poată reeduca în condiţiile precare existente în prezent în penitenciarele din România, informează Agerpres.

„Este greu să te reeduci, în condiţiile în care stai 23 de ore din 24 închis într-o suprafaţă care este mai mică de 2 metri pătraţi, pe medie de deţinut, într-un aer irespirabil. Ar trebui să fii sfânt ca să te poţi reeduca şi nu toată lumea are vocaţia sfinţeniei. Trebuie să ne gândim că aceşti oameni se întorc în societate”, a declarat Raluca Prună, la B1 tv. 

Ministrul Justiţiei spune că sunt penitenciare unde condiţiile de detenţie fac imposibilă reeducarea persoanelor condamnate. 

„Am fost în mai multe penitenciare de când am preluat mandatul. Am fost la Brăila acum câteva zile şi condiţiile în care stau acolo persoanele condamnate pur şi simplu nu fac posibilă reeducarea. La Brăila avem un regim deschis şi semideschis de detenţie, ceea ce face ca persoana condamnată să aibă dreptul să poată să muncească. Am cunoscut acolo zeci de persoane condamnate care de ani întregi nu au putut executa o zi de muncă. Beneficiul pe care acum legea îl dă este la patru zile de muncă fizică primeşti o zi liberă. Pentru o lucrare, pe care am văzut că poţi să o scrii în şase ore, primeşti 30 de zile libere. Eu întreb: vi se pare echitabil? Eu cred că nu (…) Este o problemă gravă cu privire la modul în care este gestionat sistemul penitenciar. Nu vreau să mă încrâncenez într-o dispută administrativă cu directorul ANP. I-am cerut demisia, a refuzat. Ce am eu de făcut este ca în conlucrare cu ANP, indiferent cine este director acolo, să mă concentrez pe condiţiile de detenţie. Anul trecut, România a fost condamnată în 75 de hotărâri ale CEDO şi a plătit despăgubiri de 462.000 euro, faţă de nici 200.000 în anul 2014. Statul plăteşte pentru că avem aceste condiţii precare de detenţie”, a spus Raluca Prună. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă