Acordul obținut, vineri, de premierul britanic David Cameron cu partenerii europeni, în cadrul summitului de la Bruxelles, va fi prezentat, luni, în Parlament, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Cu patru luni înainte de referendumul care vizează menținerea Marii Britanii în UE, Cameron speră să îi convingă pe majoritatea britanicilor să voteze ‘Da’. Cu toate acestea, el nu a reușit să îl atragă de partea sa pe primarul Londrei, Boris Johnson, care s-a alăturat duminică taberei pro-Brexit.
Johnson a anunțat că va face campanie pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Mai mult, el a atras atenția că „nu trebuie confundate frumuseţile Europei, vacanţele în Europa, mâncarea fantastică şi prieteniile cu un proiect politic (…) care riscă acum să scape de sub controlul democratic”.
Implicarea primarului Londrei în campania pentru ieşirea din UE reprezintă o lovitură pentru Cameron, care îşi joacă locul în istorie şi pe cel al ţării sale în lume, pledând pentru rămânerea în UE.
Citește și: Primarul Londrei, împotriva rămânerii Marii Britanii în UE
Premierul britanic a reuşit până acum să evite dezertarea principalelor personalităţi ale Partidului Conservator, cum ar fi Theresa May. El a încercat să îl atragă duminică pe Johnson de partea sa, argumentând că Marea Britanie va fi „mai în siguranță, mai puternică și mai prosperă” în UE.
Cu toate acestea, Boris Johnson a anunţat că va încerca să se îndepărteze de aceste personalităţi şi că nu va participa la dezbateri televizate împotriva partidului său până la referendumul prevăzut pentru 23 iunie.
În tabăra conservatoare care susţine ieşirea din UE, primarul Londrei este urmat de cinci miniştri, printre care şi deţinătorul portofoliului justiţiei, Michael Gove, prieten personal al lui Cameron, un secretar de stat şi candidatul conservator la primărie, Zac Goldsmith.
David Cameron are acum la dispoziţie patru luni pentru a-şi convinge compatrioţii de soliditatea acordului pe care tocmai l-a negociat la Bruxelles pentru întărirea ‘statutului special’ al Marii Britanii în UE. Conform primului sondaj realizat după acord pentru ‘Mail on Sunday’, 48% dintre britanicii intervievaţi nu ar dori ieşirea din UE, 33% sunt pro-Brexit, iar 19% s-au declarat încă indecişi.
Citește și:Joaca Marii Britanii cu Europa
Un Brexit ar provoca de asemenea organizarea unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, a reamintit duminică premierul scoţian Nicola Sturgeon. ‘Dacă ieşim din Uniunea Europeană, acest lucru ar declanşa o cerere pentru un al doilea referendum privind independenţa’, a indicat ea la BBC. La primul referendum, organizat în septembrie 2014, 55% dintre voturi au fost împotriva independenţei.
Conştient de mize, David Cameron şi-a pus la bătaie duminică toate forţele, profitând de emisiunea de la BBC, extrem de vizionată, pentru a-i ataca frontal pe cei care susţin un Brexit şi care argumentează că Marea Britanie ar fi mai suverană în afara blocului comunitar.
Părăsind UE, Marea Britanie nu ar avea decât ‘iluzia suveranităţii’, a spus el, anunţând depunerea, în viitorul apropiat, a unui proiect de lege care urmăreşte protejarea suveranităţii parlamentului britanic.
Citește și: Iohannis, pe Facebook: Se vor respecta drepturile românilor care muncesc în Marea Britanie
David Cameron a atras atenţia asupra ‘anilor de incertitudine’ care ar urma unui Brexit, ‘iar la sfârşitul acestui proces, nu ar exista nicio garanţie că firmele noastre vor avea un acces deplin la piaţa’ europeană.