Coabitarea s-a împotmolit în politica externă. Lunga lună de miere, care a durat o jumătate de an, a cuplului Băsescu-Ponta s-a încheiat cu ocazia turneului asiatic al premierului.
Până la începutul lunii iulie, nimic nu părea să tulbure armonia dintre palate. Nici măcar episoadele de protagonism în politica externă ale lui Victor Ponta. Premierul făcuse vizite importante la Paris, Berlin, fără ca preşedintele să manifeste cea mai vagă ostilitate. Nicio secundă preşedintele n-a transmis public semnale că şi-ar simţi ameninţat teritoriul. Mulţi comentatori au remarcat pozitiv faptul că d-l Ponta, spre deosebire de fostul premier Emil Boc, are pe agendă şi problematica externă, care intră în fişa postului de prim-ministru. Nimic nu părea să anunţe furtuna care a urmat.
Turneul asiatic al premierului a declanşat însă furia preşedintelui. La Digi 24, d-l Băsescu a catalogat turneul premierului drept „catastrofal din punctul de vedere al imaginii şi eficienţei“. Este cea mai dură critică formulată de preşedinte la adresa premierului, în acest an. A fost urmată de un nou reproş privind bursele pentru studenţii din Republica Moldova, al căror număr, chipurile, premierii Ponta şi Iurie Leancă ar fi decis să-l reducă. O critică nefondată din partea preşedintelui Băsescu, în condiţiile în care abia jumătate din cele 5.000 de burse sunt folosite. Reţinem faptul că dosarele de politică externă care au generat scântei sunt din cele sensibile: relaţia cu China, aspectul energetic din relaţia cu Kazahstan şi relaţia cu Republica Moldova. Iar ultima dispută şi cea mai gravă de până acum, pentru că priveşte chestiuni de securitate într-o regiune extrem de sensibilă, se poartă în jurul aducerii în ţară a lui Omar Hayssam.