16.1 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialDEFINITIVAT 2013. Arad. Jumătate dintre dascălii care au susţinut definitivatul NU l-au...

DEFINITIVAT 2013. Arad. Jumătate dintre dascălii care au susţinut definitivatul NU l-au luat

Jumătate dintre dascălii arădeni care au susţinut examenul de definitivat nu au promovat, informează Mediafax.

Unii au primit note de 2 şi 3, deşi aveau note maxime la cele două inspecţii obligatorii, în timp ce aproape 20 s-au retras din proba scrisă pentru a nu le fi evaluate lucrările.

Potrivit rezultatelor de la examenul de definitivat prezentate, marţi, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Arad, dintre cei 208 de candidaţi cărora li s-au evaluat lucrările, numai 104 au promovat, adică jumătate.

Cei promovaţi au obţinut media minimă opt sau peste aceasta, cea mai mare medie fiind de 9,70.

Mai mulţi dascăli au obţinut note de doi şi trei la proba scrisă, deşi la cele două inspecţiile obligatorii au avut note mari.

Citeşte şi DEFINITIVAT 2013. Câţi profesori au fost daţi AFARĂ pentru COPIAT

De exemplu, o profesoară de la Şcoala Gimnazială Peregu Mic care a obţinut cea mai mică notă din judeţ la proba scrisă, respectiv 2,75, a avut note de zece la ambele inspecţii obligatorii.

De asemenea, o profesoară de la Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” Arad, cu o vechime de predare de cinci ani, a obţinut la proba scrisă doar 3,3, dar la inspecţii a primit doi de zece.

Şi o profesoară de la Şcoala pentru copii cu deficienţe Şiria a obţinut la proba scrisă doar 3,55, dar la inspecţiile obligatorii a primit 7 şi 9.

Mai mulţi dascăli s-au retras din examenul scris.

„Am avut 18 cazuri în care s-au retras, depunând declaraţie în acest sens pentru a nu li se evalua lucrările. Probabil, aceşti candidaţi nu s-au simţit suficienţi de pregătiţi”, a declarat inspectorul şcolar Mariana Tocaciu, purtător de cuvânt al ISJ Arad.

Conform sursei citate, alţi 11 dascăli nu s-au mai prezentat la proba scrisă, deşi s-au înscris şi au fost validaţi.

La nivel naţional, potrivit rezultatelor parţiale, înaintea contestaţiilor, anunţate de Ministerul Educaţiei, peste 3.100 de candidaţi, respectiv 47,83%, au promovat examenul de definitivare în învăţământ, cel mai ridicat procent de promovare fiind în judeţul Gorj – 76,47, iar cel mai scăzut în Caraş-Severin – 29,33.

Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Cele mai citite

VIDEO Iarnă severă în Africa de Sud. Numeroase drumuri au fost blocate Johannesburg, iar oamenii au rămas captivi în mașini

Vremea a creat haos în Africa de Sud, unde locuitorii din Johannesburg s-au trezit în mijlocul unei ierni neobișnuit de severe. A nins atât...

VIDEO Iarnă severă în Africa de Sud. Numeroase drumuri au fost blocate Johannesburg, iar oamenii au rămas captivi în mașini

Vremea a creat haos în Africa de Sud, unde locuitorii din Johannesburg s-au trezit în mijlocul unei ierni neobișnuit de severe. A nins atât...

Ce să alegi între un SRL și un PFA în 2024?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil, ci din contra, depinde de particularitățile fiecărei afaceri în parte. În prezentul articol ne-am propus...
Ultima oră
Pe aceeași temă