Compania farmaceută Johnson & Johnson a fost obligată de jurații din Missouri să plătească daune de 72 de milioane de dolari familiei unei femei care a decedat de cancer ovarian, afecțiune despre care ea susținea că ar fi fost cauzată de folosirea pudrei pentru copii Johnson & Johnson și a altor produse care conțineau talc, notează The Guardian.
Procesul civil intentat de Jackie Fox din Birmingham, Alabama, face parte dintr-un lanț mai mare de plângeri înaintate în tribunalele din St.Louis, în care sunt implicate aproape 60 de persoane. Fiul său a preluat rolul de reclamant după ce Jackie a decedat, în octombrie 2015, la 62 de ani, după mai bine de doi ani de la aflarea diagnosticului.
Marvin Salter din Jacksonville, Florida, spune că mama sa, care a fost asistent maternal, a folosit, zeci de ani, pudra de talc produsă de această companie farmaceutică. “Devenise a doua natură pentru ea, la fel ca spălatul pe dinți.”
Unul dintre avocații lui Fox a subliniat că verdictul dat de juriu luni noaptea, după aproape cinci ore de deliberări la capătul unui proces de trei săptămâni, a fost primul, dintre cele peste 1.000 de cazuri înregistrate la nivel național, care a stabilit recompense financiare – 72 de milioane de dolari.
Purtătorul de cuvânt al companiei, Carol Goodrich, spune că verdictul din Missouri „contrazice decenii întregi de studii științifice care au demonstrat siguranța talcului ca ingredient cosmetic în numeroase produse”.
Compania, cu sediul principal la New Jersey, fusese luată în vizorul mai multor grupuri de consumatori și de sănătate pentru posibilitatea existenței unor ingrediente toxice în șamponul pentru copii Johnson fără lacrimi. În 2009, un grup numit Campania pentru Cosmetice Sigure a început să facă presiuni asupra companiei Johnson & Johnson pentru a o forța să elimine ingredientele nesigure din produsele de îngrijire pentru copii și adulți. După trei ani de petiții și publicitate negativă, compania a acceptat, în 2012, să elimine, din toate produsele sale, ingredientele respective – 1,4-dioxane și formaldehida – ambele considerate probabil cancerigene.
Johnson & Johnson este implicată, în prezent, în 1200 de procese intentate în Statele Unite de diverşi clienţi ai companiei care spun că aceasta nu i-a avertizat în privinţa riscurilor.