Deputații germani au adoptat joi, cu o largă majoritate, o serie de măsuri ce înăspresc condițiile de acordare a azilului pentru migranți, informează Agerpres.
Astfel, migranții care beneficiază de 'protecție subsidiară', un statut imediat inferior celui de refugiat, nu vor putea să-și aducă familiile în primii doi ani ai șederii lor în Germania. Este vorba în special despre cei care nu sunt eligibili pentru a primi azil, dar nici nu sunt repatriați în țările lor, întrucât se consideră că viața lor ar putea fi pusă în pericol acolo.
În plus, ajutoarele sociale acordate migranților vor fi reduse. S-a decis și crearea a cinci noi centre de înregistrare a solicitanților de azil, pentru a accelera mai ales examinarea cererilor care au cele mai mici șanse de a fi aprobate și pentru a accelera expulzarea celor cărora li s-au respins aceste solicitări.
A fost aprobat și un text separat ce conține măsuri pentru expulzarea mai rapidă a delincvenților străini. Acesta a fost propus ca urmare a agresiunilor sexuale comise în noaptea de Anul Nou la Koln și în alte orașe germane de grupuri de bărbați care, conform semnalmentelor, provin din țări nord-africane.
După ce Germania a primit anul trecut peste un milion de migranți, în special musulmani, cancelarul Angela Merkel se confruntă în prezent cu criticile propriei tabere politice, cu scăderea popularității și cu o izolare crescândă în Europa.
Totuși, șefa guvernului de la Berlin refuză în continuare să plafoneze numărul migranților și se opune închiderii frontierelor. În schimb, ea pledează pentru o abordare europeană, ceea în opinia sa presupune în primul rând împărțirea migranților prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene.