12.8 C
Bucureศ™ti
luni, 14 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialReลฃetฤƒ tradiลฃionalฤƒ moldoveneascฤƒ: Dresalฤƒ (SรขrbuลŸcฤƒ)

Reลฃetฤƒ tradiลฃionalฤƒ moldoveneascฤƒ: Dresalฤƒ (SรขrbuลŸcฤƒ)

Reลฃeta de dresalฤƒ este specificฤƒ din Moldova, în zona Piatra Neamลฃ, ลŸi este foarte gustoasฤƒ. În zona IaลŸi se pregฤƒteลŸte un preparat asemฤƒnฤƒtor, cu numele SârbuลŸcฤƒ, dar care conลฃine, în plus, pฤƒstฤƒi ลŸi mazฤƒre.

Ingrediente:

1,5-2 kg cartofi

2-3 morcovi mari

2-3 cepe mari

1-2 ardei graลŸi (optional)

CiteลŸte ลŸi Reลฃetฤƒ olteneascฤƒ: Mâncarea Pandurilor

300-500 g smântânฤƒ

3 linguri de ulei

2 ouฤƒ

1-2 litri lapte bฤƒtut (cel mai bun e laptele acru facut în casฤƒ, chisleag-ul)

1 legaturฤƒ leuลŸtean

fidea (opลฃional)

sare, piper

Mod de preparare:

Vizualizaลฃi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregฤƒtire ale reลฃetei.

Se curaลฃฤƒ cartofii ลŸi se taie cuburi. Se curฤƒลฃฤƒ morcovii ลŸi se dau prin rฤƒzฤƒtoare, cepele se curฤƒลฃฤƒ ลŸi se taie cubuleลฃe sau peลŸtiลŸori, iar ardeii se taie cubuleลฃe mici.

Ceapa ลŸi morcovii se cฤƒlesc într-o oalฤƒ mare. Când acestea s-au înmuiat uลŸor, se adaugฤƒ ardeii graลŸi ลŸi cartofii tฤƒiaลฃi cubuleลฃe.

Se mai lasฤƒ 2-3 minute, timp în care se învârteลŸte oala pentru a nu se prinde ลŸi se adaugฤƒ apฤƒ cât sฤƒ le acopere cu 3 degete mai sus. Dacฤƒ vrem ca dresala sa iasฤƒ mai subลฃire, se adaugฤƒ mai multฤƒ apฤƒ.

Când cartofii sunt fierลฃi se adaugฤƒ fideaua, nu foarte multฤƒ, ลŸi se mai lasฤƒ oala pe foc, 7-8 minute. Dupa ce se ia de pe foc se amestecฤƒ cele doua ouฤƒ cu smântâna ลŸi laptele bฤƒtut ลŸi se adaugฤƒ peste zeama de legume. Se toacฤƒ mฤƒrunt o legaturฤƒ de leuลŸtean ลŸi se presarฤƒ deasupra (leuลŸteanul este ingredientul secret al acestui fel de mâncare).

CiteลŸte ลŸi VECHE reลฃetฤƒ olteneascฤƒ. Prฤƒjiturฤƒ cu lapte acru

Dresala se serveลŸte rece sau foarte puลฃin încฤƒlzitฤƒ, cu ceapฤƒ, ลŸi, cel mai bine, merge cu ceapฤƒ verde sau roลŸie.

Pont:

„Reลฃeta de dresalฤƒ este simplฤƒ ลŸi nu conลฃine cantitฤƒลฃi exacte de ingrediente. Dacฤƒ ne place o ciorbฤƒ mai groasฤƒ, se folosesc mai mulลฃi cartofi, dacฤƒ ne place mai clarฤƒ, se scot 2-3 cartofi din ingrediente, astfel încât rezultatul final sฤƒ fie pe placul nostru”, spune Larisa Elena Buduroes, autoarea blogului PapaBun.com.

Tradiลฃii culinare

Reลฃeta de dresalฤƒ face parte din proiectul “Descoperฤƒ tradiลฃiile culinare româneลŸti” derulat de agenลฃia de relaลฃii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Proiectul îลŸi propune sฤƒ promoveze în perioada februarie-noiembrie reลฃetele culinare româneลŸti din diferite regiuni istorice în restaurantele din BucureลŸti.

CiteลŸte ลŸi Reลฃetฤƒ olteneascฤƒ: Mâncare de castraveลฃi muraลฃi

Reลฃeta de dresalฤƒ a fost furnizatฤƒ ลŸi preparatฤƒ de partenerul media al proiectului, Larisa Elena Buduroes, autor ลŸi proprietar al blogului PapaBun.com.

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ