Reţeta de dresală este specifică din Moldova, în zona Piatra Neamţ, şi este foarte gustoasă. În zona Iaşi se pregăteşte un preparat asemănător, cu numele Sârbuşcă, dar care conţine, în plus, păstăi şi mazăre.
Ingrediente:
1,5-2 kg cartofi
2-3 morcovi mari
2-3 cepe mari
1-2 ardei graşi (optional)
Citeşte şi Reţetă oltenească: Mâncarea Pandurilor
300-500 g smântână
3 linguri de ulei
2 ouă
1-2 litri lapte bătut (cel mai bun e laptele acru facut în casă, chisleag-ul)
1 legatură leuştean
fidea (opţional)
sare, piper
Mod de preparare:
Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Se curaţă cartofii şi se taie cuburi. Se curăţă morcovii şi se dau prin răzătoare, cepele se curăţă şi se taie cubuleţe sau peştişori, iar ardeii se taie cubuleţe mici.
Ceapa şi morcovii se călesc într-o oală mare. Când acestea s-au înmuiat uşor, se adaugă ardeii graşi şi cartofii tăiaţi cubuleţe.
Se mai lasă 2-3 minute, timp în care se învârteşte oala pentru a nu se prinde şi se adaugă apă cât să le acopere cu 3 degete mai sus. Dacă vrem ca dresala sa iasă mai subţire, se adaugă mai multă apă.
Când cartofii sunt fierţi se adaugă fideaua, nu foarte multă, şi se mai lasă oala pe foc, 7-8 minute. Dupa ce se ia de pe foc se amestecă cele doua ouă cu smântâna şi laptele bătut şi se adaugă peste zeama de legume. Se toacă mărunt o legatură de leuştean şi se presară deasupra (leuşteanul este ingredientul secret al acestui fel de mâncare).
Citeşte şi VECHE reţetă oltenească. Prăjitură cu lapte acru
Dresala se serveşte rece sau foarte puţin încălzită, cu ceapă, şi, cel mai bine, merge cu ceapă verde sau roşie.
Pont:
„Reţeta de dresală este simplă şi nu conţine cantităţi exacte de ingrediente. Dacă ne place o ciorbă mai groasă, se folosesc mai mulţi cartofi, dacă ne place mai clară, se scot 2-3 cartofi din ingrediente, astfel încât rezultatul final să fie pe placul nostru”, spune Larisa Elena Buduroes, autoarea blogului PapaBun.com.
Tradiţii culinare
Reţeta de dresală face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Proiectul îşi propune să promoveze în perioada februarie-noiembrie reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.
Citeşte şi Reţetă oltenească: Mâncare de castraveţi muraţi
Reţeta de dresală a fost furnizată şi preparată de partenerul media al proiectului, Larisa Elena Buduroes, autor şi proprietar al blogului PapaBun.com.