Deşi se plâng că nu le ajung banii alocaţi şi cer noi fonduri de la Guvern, parlamentarii nu renunţă la deplasările exotice. Interesant este interesant şi cum îşi prelungesc senatorii şi deputaţii şederea în Ecuador, Maroc ori Senegal.
În ciuda bugetului „de avarie“ pe care l-au invocat în mod repetat, în primele cinci luni ale anului, deputaţii s-au „plimbat“ în străinătate de peste 540.000 lei (circa 122.000 euro). Ca şi în alte legislaturi, destinaţiile exotice atrag cel mai mult, atât prin specificul locurilor, cât şi prin durata mai mare a deplasărilor. Adică, dacă o deplasare în Belgia sau Franţa se întinde, de regulă, pe două-trei zile (cinci zile în mod excepţional), una în Ecuador sau Maroc poate ajunge şi la zece zile. Că evenimentul invocat drept motiv al deplasării durează mai puţin este o altă poveste. La urma, urmei, cine stă să verifice?
7 zile reuniune, 3 zile plimbare
De pe lista deplasărilor din ultimele luni atrage atenţia cea din Ecuador, prilejuită de A 128-a Adunare a Uniunii Interparlamentare şi Reuniunile asociate. La eveniment au participat trei deputaţi (Ioan Stan – PSD, Ionel Palăr – PNL şi Ioana-Jenica Dumitru – PPDD) şi un senator (Dumitru Oprea – PDL), ceea ce a scos din bugetul Parlamentului suma de 54.761 lei (43.063 lei de la Camera Deputaţilor, 11.698 lei de la Senat). Neclarităţile apar însă dacă ne uităm la durata deplasării. Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, delegaţia a fost pentru zece zile, în timp ce parlamentarii participanţi scriu, în informarea pe care au redactat-o la întoarcere, că evenimentul s-a desfăşurat la Quito în perioada 21-27 martie. Deci, ar veni şapte zile. Din aceeaşi informare, pe care cel mai probabil au citit-o doar consilierii care au redactat-o, contribuabilul român poate afla şi ce au făcut aleşii noştri în Ecuador. Pot afla, de pildă, că deputatul Ioan Stan le-a spus colegilor din alte ţări că „România a parcurs după 1989 un proces dificil pentru majoritatea cetăţenilor săi, care a presupus schimbări politice, sociale şi economice, permiţând trecerea de la un sistem cu organizare centralizată la unul descentralizat, cu deschidere democratică şi reguli economice de piaţă“. Tot deputatul a arătat la Quito că „adaptarea localităţilor la noile schimbări este mai uşoară pentru marile oraşe, acestea fiind mai atractive şi gestionând mai eficient resursele“. Interesant, nu? Poate ar fi fost şi mai interesant dacă alesul social-democrat ar fi prezentat, la întoarcerea în ţară, şi câteva idei despre ce ar putea face autorităţile române pentru ca localităţile mici să devină şi ele atractive pentru investitori.
Marocul, atracţia lunii aprilie
Pe lângă deja „banalele“ deplasări în Belgia, Franţa sau alte ţări europene, în luna aprilie s-au „purtat“ deplasările în Maroc. Trei la număr, însumând 27.578 lei din bugetul Camerei. După modelul deja familiar, deplasările au fost mai de lungă durată decât evenimentele care le-au prilejuit. De pildă, pentru Seminarul Schimbări politice şi de securitate în Africa de Nord, conducerea Camerei i-a aprobat deputatului Angel Tîlvăr (PSD) o delegaţie de cinci zile (6.019 lei totalul cheltuielilor). Ei bine, tot din informarea depusă de acesta aflăm că evenimentul s-a desfăşurat la Marrakech în perioada 3-5 aprilie. Deci, a durat trei zile. Şi mai amuzant este că deputatul PSD nu prea ştie cu ce coleg senator a fost la seminarul pe teme de securitate în Africa de Nord. Mai precis, în informarea sa apare că a fost însoţit de senatorul Bogdan Tudor. Or, în Camera Superioară nu există nici un ales cu acest nume, deputatul Tîlvăr fiind însoţit, de fapt, de Tudor Barbu, trecut de la PPDD la PC.
Ca la indigo, pentru reuniunea Comisiei politice a Adunării Parlamentare a Francofoniei, desfăşurată la Rabat, deputatului PSD Bogdan Niculescu Duvăz i s-a aprobat o delegaţie de patru zile şi jumătate, deşi evenimentul s-a întins pe doar două zile.
În perioada ianuarie – mai 2013, deputaţii au mai fost, printre altele, în Senegal (patru zile şi jumătate, 7.775 lei), Coreea (cinci zile şi jumătate, 15.736 lei) şi SUA (şapte zile, 16.932 lei). În total, 60 de deplasări.