Troica creditorilor internaţionali, formată din FMI, UE şi Banca Centrală Europeană, cere guvernului de la Atena să scadă salariile celor circa 9.500 de preoţi ai Bisericii Ortodoxe a Greciei, parte a programului de reducere a cheltuielilor statului, scrie Mediafax.
Solicitarea Troicii s-ar putea, însă, lovi de rezistenţa Bisericii, care exercită o influenţă puternică în Grecia.
Reprezentanţii creditorilor au reluat propunerea, înaintată guvernului elen şi în 2011, ca statul să înceteze să plătească salariile preoţilor, sau cel puţin să împartă această cheltuială cu Biserica, potrivit cotidianului elen Parapolitika, citat de portalul GreekReporter.
Guvernul contribuie cu circa 200 milioane de euro la plata salariilor preoţilor.
Citeşte şi Grecia. Principalul partid din opoziţie şi-a reales liderul
Printr-un acord vechi de 60 de ani, statul a acceptat să plătească salariile preoţilor în schimbul unor proprietăţi extinse ale Bisericii, inclusiv terenuri. În ultimele decenii, Biserica a transferat 96% din proprietăţi către stat.
Grecia a fost salvată de la colaps financiar prin două pachete de împrumturi externe de la ţările din zona euro şi FMI, totalizând peste 200 de miliarde de euro. Potrivit economiştilor, ţara va înregistra în 2013 al şaselea an de recesiune, în timp ce şomajul se află la un nivel record.
Guvernul a fost nevoit să adopte măsuri dure de austeritate, inclusiv concedieri şi reduceri de salarii şi pensii, pentru a primi ajutorul financiar extern.