Suplimentele alimentare sunt produsele al căror scop este să completeze dieta normală, fiind surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutriţional ori fiziologic, separat sau în combinaţie. Asta nu presupune neapărat că le vom consuma oricând şi oricum.
Ca principiu de bază, un supliment nutritiv nu trebuie să prezinte efecte adverse sau proprietăţi dăunătoare (bineînţeles, dacă se respectă modul de administrare), iar beneficiile sale pentru sănătate trebuie să fie mai mari decât riscurile. Recunoscute pentru beneficiile lor sănătoase, plantele sunt un aliat de nădejde de mai bine de sute de ani, iar sub forma suplimentelor pe bază de extract de plante, eficienţa acestora este sporită. Însă, pentru a beneficia de rezultate eficiente, trebuie să ştim cum să recunoaştem suplimentele alimentare de calitate.
Chiar dacă toate se recomandă a fi sută la sută naturale, chiar dacă este în mare vogă curentul naturist şi avems au nu avem nevoie, cu siguranţă ţinem ceva de acest gen în casă, însă ele trebuie să fie luate cu grijă, consultând un medic. Şi pentru că, de curând un medic mi-a recomandat un astfel de produs, am căutat să aflu ce materie primă conţine.
Şi m-am interesat fireşte, la Alevia, căci despre ea este vorba, o companie românească specializată în pro-ducția de suplimente alimentare și ceaiuri. Ce am aflat, vedeţi mai jos.
Piaţa suplimentelor alimentare din România, estimată la 200 milioane de euro este o piaţă fragmentată, peste 100 de producători şi importatori activând la nivel de farmacie şi magazin naturist. Materia primă are o importanţă covârşitoare pentru eficienţa produselor. Cine sunt furnizorii de materie primă din această piaţă? Ei sunt consideraţi de multe ori secret de afaceri şi doar 1% din producătorii din România declară furnizorii de materie primă. Un factor foarte important pentru calitatea produsului pare a fi reprezentat de ţara de provenienţă a extractului şi, făcând o comparaţie cu industria de parfumuri, unde cunosc importanţa materiei prime, aş spune că aşa este.
”Am ales să lucrăm cu un furnizor de extracte din plante vest-european, Naturex, cu sediul în Franţa, tocmai fiindcă este lider mondial în puritatea extractelor şi ne certifică faptul că toate extractele din plante pe care le luăm de la ei sunt de calitate înaltă. Din punctul meu de vedere calitatea produsului este dată într-o proporţie covârşitoare de calitatea materiei prime”,explică doctorul Florin Mitocaru, directorul general Alevia, unul dintre principalii producători locali de astfel de suplimente alimentare.
Extractele standardizate reprezintă o metodă prin care consumatorii se pot asigura că preparatele au o valoare terapeutică mare şi că aceasta nu fluctuează în funcţie de recolte, zone geografice, climat sau de momentul recoltării. Consumatorii ar trebui să deosebească cele două modalităţi de obţinere a suplimentelor alimentare pe bază de plante: prin extracţie şi prin tocarea plantei.
Cum aflăm asta? „Spre exemplu, Ginkgo Biloba din produsul Ginkana de la Alevia, este în raport 50:1, adică din 50 kg de plantă se obţine 1 kg de extract. Aspectul acesta se verifică pe ambalajul produsului, unde scrie: extract de Ginkgo biloba 24% ginkgoflavone, 6% lactone terpenice”, explică Mitocaru.
De asemenea, consumatorii ar trebui să ştie şi că extractul este de două tipuri: pur sau adulterat. Diferenţierea extractului de calitate de unul slab sau adulterat este subtilă şi nu este posibilă prin verificarea etichetei. Doctorul Florin Mitocaru susţine că cel mai bun indicator de diferenţiere a unui produs bun de unul slab este însuşi efectul. „Extractul slab sau adulterat este un extract asupra căruia s-a intervenit în mod artificial, adică este folosit un extract de slabă calitate asupra căruia se adaugă substanţa activă până la standardul declarat. Din păcate, acest aspect nu poate fi verificat dacă ne uităm pe eticheta sau pros-pectul produsului, ci prin analize de laborator amănunţite. Din această cauză, cea mai bună dovadă a calităţii suplimentului alimentar pentru consumatori este efectul pe care îl simt. După ce cumpărăm un supliment alimentar e necesar să fim atenţi la modul în care ne simţim, să evaluăm impactul asupra sănătăţii noastre. Calitatea unui supliment alimentar este dată într-o proporţie covârşitoare de calitatea materiei prime. De aceea, cea mai bună dovadă a tipului de extract folosit este chiar eficienţa produsului”, completează doctorul Florin Mitocaru. În orice caz, este important ca atunci când cumpărăm un supliment nutritiv să verificăm dacă are înscris pe ambalaj avizul Ministerului Sănătăţii.