Mai multe iniţiative legislative, aflate în pregătire sau depuse la Parlament, ar putea duce la creşterea gradului de ocupare a locurilor de muncă de către tineri. Două dintre acestea sunt „Legea Voluntariatului”, a deputatului PSD Mihai Sturzu, component al trupei Hi-Q, şi „Legea Internshipului”, a deputatei Cătălina Ştefănescu (PSD).
Prin cele două legi, se încearcă rezolvarea uneia din problemele cu care se confruntă absolvenţii de liceu sau de facultate atunci când vor să se angajeze şi la prezentarea CV-ului şi la interviu li se cer date despre experienţa profesională, pe care, în prezent, nu o pot dovedi.
În cadrul unei conferinţe de presă, la Galaţi, Mihai Sturzu a declarat că această problemă va fi rezolvată prin adoptarea unei practici existente la nivel european, tinerii putând obţine un „certificat european pentru voluntariat şi practică”, prin care îşi vor putea demonstra experienţa profesională dobândită în timpul studiilor, în cadrul perioadelor de practică, dar şi al perioadelor în care lucrează ca voluntari. O altă posibilitate de creare a locurilor de muncă pentru tineri este impunerea condiţiei ca firmele ce derulează contracte cu statul să aibă 10% din angajaţi tineri.
„Eu voi încerca să trec această lege. Există posibilitatea ca, într-o strategie de încurajare a creării locurilor de muncă pentru tineri, statul român să îşi asume, pentru o perioadă, condiţionarea firmelor care participă la licitaţiile publice pentru contractele cu statul de a avea un procent de 10% angajaţi tineri. Asta ar fi o soluţie. Ar încuraja foarte mult prezenţa tinerilor, pe toate palierele, pentru că de la construit autostrăzi la plantat panseluţe, la dotări cu calculatoare şi service IT există, pe toate palierele pregătirii profesionale, locuri de muncă pentru tineri”, a declarat Mihai Sturzu.