14.1 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSpecial„Secretele“ din Marea Neagră: PET-uri, tigăi, sticle de bere

„Secretele“ din Marea Neagră: PET-uri, tigăi, sticle de bere

Pe lângă epave şi ruine antice, Marea Neagră ascunde şi altfel de secrete, mult mai domestice. Unele dintre ele au fost scoase la suprafaţă în urma unei acţiuni desfăşurate în premieră de către Primăria municipiului Mangalia, în colaborare cu Asociaţia Română a Scafandrilor Profesionişti şi Sportivi şi ASM Callatis MG.

Este vorba despre o campanie de ecologizare a Portului Turistic din localitate, în care s-au implicat, voluntar, mai mulţi scafandri profesionişti. Scafandrii au căutat reziduuri în mare, în zona Portului Turistic.

Aici, au descoperit că nu toţi cetăţenii dau dovadă de responsabilitate civică şi aruncă în mare tot felul de obiecte dintre cele mai diverse. După câteva minute de la scufundare, la adâncimea de aproximativ opt metri, cu o vizibilitate redusă, ei au identificat şi adus la suprafaţă o serie de deşeuri nocive pentru mediul înconjurător, cum ar fi: parâme, sticle de bere, pet-uri, ba chiar o tigaie şi un acumulator provenit de la o ambarcaţiune.

Ei au declarat că a fost pentru prima dată când explorează zona Portului Turistic din Mangalia şi au constatat că nu este atât de murdară ca în alte locuri, dar că oamenii ar trebui să fie mai atenţi cu bogăţiile lăsate de natură.

Evenimentul, un prim pas

La rândul său, consilierul primarului, Romulus Dumitrana, prezent la acţiunea de ecologizare, a precizat că evenimentul este un prim pas în campaniile de ecologizare a sudului litoralului. „Am demarat prima acţiune de ecologizare a municipiului Mangalia şi am început cu zona din Portul Turistic, pentru că dorim să avem un mediu marin curat. Totodată, dorim să-i sensibilizăm îndeosebi pe cei care au ambarcaţiuni în Marina Mangalia să contribuie la protejarea mediului înconjurător. Aceste campanii de ecologizare se vor derula permanent în oraşul Mangalia, astfel încât să avem o zonă turistică mai curată şi primitoare“, a afirmat consilierul primarului. Reprezentanţii municipalităţii au precizat că aceste acţiuni nu au implicat costuri din partea administraţiei locale şi că este nevoie de resurse minimale şi spirit civic pentru a avea un oraş nepoluat.

PROIECT. Departament de Intervenţie şi Salvare

„La Mangalia se va înfiinţa Academia Română de scufundări sportive şi de agrement pentru pasionaţii de scufundări. Peste două săptămâni, cu ajutorul scafandrilor profesionişti vom înfiinţa şi un Departament de Intervenţie şi Salvare, astfel încât să acţionăm prompt în cazul evenimentelor nedorite“, a mai spus Romulus Dumitrana.

Campania de ecologizare se va derula pe toată perioada sezonului estival, dorindu-se a fi un semnal de alarmă asupra poluării mediului înconjurător.

 

Cele mai citite

Armata israeliană a eliminat în Siria un înalt oficial al Hezbollah

Armata israeliană a anunţat miercuri seară că a ucis în Siria un membru al Hezbollahului libanez într-un atac aerian în regiunea Quneitra, la marginea...

PSD vrea excluderea CCR de la validarea candidaturilor pentru prezidențiale

PSD vrea excluderea CCR din validarea candidaturilor la prezidențiale după cazul Diana Șoșoacă, se arată într-un proiect de lege depus miercuri în Parlament de...

Un accident teribil a avut loc în nordul Capitalei. O tânără este în stare gravă

Un accident îngrozitor s-a produs, miercuri seară, în zona de nord a Capitalei. O tânără a fost grav rănită și a fost transportată la...
Ultima oră
Pe aceeași temă