15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRata de absorbţie a fondurilor structurale urcă spre 19%

Rata de absorbţie a fondurilor structurale urcă spre 19%

Valoarea plăţilor solicitate de România pentru exerciţiul financiar 2007-2013 prin cele 7 programe operaţionale este de 3,7 miliarde euro.

Cele 33,5 miliarde euro alocate României din banii europeni sunt împărţite în fonduri structurale şi de coeziune (19,8 miliarde euro) şi fonduri pentru agricultură. România stătea prost la capitolul absorbţie, în special la fonduri structurale. La începutul anului fuseseră atrase doar 2,2 miliarde euro (11%) din banii puşi la dispoziţie, proces îngreunat de suspendarea unor programe sectoriale.

În acest moment, rata de absorbţie a urcat la 19% pe 5 iulie, după ce România a transmis CE documentele pentru rambursarea a 135 de milioane de euro prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Transport (POS Transport). Valoarea totală a fondurilor solicitate Comisiei pentru rambursare prin intermediul acestui program este de 655 milioane de euro.

“Suma solicitată pentru a fi rambursată prin intermediul celor şapte programe operaţionale ajunge astfel la aproximativ 3,7 miliarde de euro”, declară într-un comunicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

La începutul lunii februarie, Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor pentru POS Dezvoltarea Resurselor Umane, iar rata de absorbţie curentă a ajuns la 16% pe acest program. La sfârşitul lunii aprilie, Comisia a reluat plăţile pentru POS Regional, iar rata de absorbţie curentă este de aproape 33%.

Până acum, România a primit în cadrul actualului exerciţiu financiar aproximativ 3 miliarde euro (deci sub suma solicitată), nivel care reprezintă 15% din fondurile alocate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă