7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialProcurorul care a înregistrat cel mai mare EŞEC din istoria Justiţiei, votat...

Procurorul care a înregistrat cel mai mare EŞEC din istoria Justiţiei, votat „în unanimitate” de CSM şef la Parchetele Militare!

UPDATE

Sectia de procurori a CSM l-a votat ,marţi, în unanimitate pe Ion Vasilache  pentru funcţia de şef al Secţiei Parchetelor Militare! N-au contat rebuturile acestuia şi lipsa de performanţe din mandatul anterior de trei ani, recunoscute ( cunoscute) de  membrii CSM !

Au mai primit avize ( în unanimitate) Marius Iacob, pentru funcţia de adjunct al şefului DNA, Camelia Sutiman (in unanimitate) pentru funcţia de şef al secţiei de Urmăriree penală şi Criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta curte de Casaţie şi Justiţiei (PÎCCJ) şi Simona Brădiceanu ( majoritate de voturi) pentru funcţia de şef de Sectie Resurse Umane şi Documentare tot din PÎCCJ.

 

Miercuri vor continua interviurile pentru ocuparea altor funcţii în Parchete şi anume Iuliana Nedelcu a fost propusă procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul PÎCCJ, Antonia-Eleonora Constantin, propusă adjunct al Secţiei Judiciare din PÎCCJ şi Claudiu Dumitrescu, propus ca şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA.

 Avizele CSM sunt CONSULTATIVE. După epuizarea interviurilor, avizele CSM vor fi transmise  la Ministerul Justiţiei, care le va transmite  Preşedinţiei.

Potrivit legii, ultimul cuvânt în numirea procurorilor şefi de la cel mai înalt nivel îl are preşedintele Traian Băsescu, care cel mai probabil îl va numi şi pe Vasilache şef la secţia parchetelor Militare, aşa cum l-a numit şi  pe Tiberiu Niţu ca procuror general, deşi prima dată l-a respins. Nici Tiberiu Niţu NU a făcut rechizitorii, nu a obţinut condamnări, dar nici n-a încătuşat oameni nevinovaţi, cum a făcut Vasilache.

 UPDATE

Audierea, la CSM, a generalului magistrat Ion Vasilache pentru un nou mandat de şef al Parchetelor Militare. Puţine rechizitorii, multe rebuturi sunt rezultatele lui Vasilache!

Ministrul Cazanciuc îl intreabă pe Ion Vasilache,  fostul şi cel mai probabil viitorul şef al Parchetelor Militare, care ar fi proiectul său de suflet.

Vasilache răspunde prompt ( ca şi cum ar fi ştiut întrebarea!) : clarificarea dosarelor revoluţiei, adică exact al dosarelor în care, în ultimii trei ani, cât a fost şef al Secţiei Parchetelor Militare în primul său mandat, Vasilache  NU a făcut NIMIC.

Audierea s-a terminat; urmează pronunţarea.

UPDATE

Puţine rechiziorii, multe rebuturi!

George Muscalu, membru CSM îl întreabă pe Vasilache  ce părere are de numărul mic de rechizitorii şi numărul mare de REBUTURI înregistrat  de Secţia Militară în perioada în care a fost şef!

Vasilache recunoaşte că are un număr mic de rechizitorii şi că „NU AŞ FI VRUT SĂ VORBESC DE REBUTURI…AVEM REBUTURI, CARE  VIN DIN SPATE. SUNT ACHITĂRILE…”

Vasilache a EVITAT să vorbească de propriul REBUT, cu soldaţii acuzaţi, fără probe, de furtul a 62 de arme de război, ţinuţi luni în şir în arest şi apoi achitaţi. Nici Muscalu nu l-a întrebat, din păcate, de acest rebut, care îi aparţine lui VASILACHE…

–––-

AUDIEREA LUI VASILACHE

Vasilache şi-a început discursul despre proiectul său de management la Parchetele Militare cu fuga lui de la Ploieşti la Bucureşti pentru a nu intârzia la interviu (sugerând grija lui de a fi punctual); a continuat cu linguşiri, amintind datele de naştere a membrilor secţiei de procurori şi calităţile lor in funcţie de data de nastere. Ministrul l-a adus cu picioarele pe pământ: „La subiect, mon cher”. Adică, la proiect.

Vasilache vrea POLIŢIE MILITARĂ, pentru a face cercetare penală

Vasilache a început să-şi bâlbîie proiectul lui, care îl va continua pe cel vechi ( Doamne fereşte de noi învinuiri, încătusări, fără vină şi probe!); a trecut la problema dacă Justiţia militară mai e sau nu utilă pentru România, susţinînd necesitatea menţinerii ei. „In viitorul mandat vreau să mă axez pe implementarea noilor coduri” S-a lăudat că, iniţial, în noile coduri nu mai figura Justiţia Militară, dar că el, împreună cu un coleg ( Nelu Ciobanu, preşedintele Curţii Militare de Apel , cu care,  de altfel, seamănă la „reuşite”)  au insistat să fie menţinută.

Intrebat de preşedintele CSM, Oana Hăineală, cum va îndeparta nereuşitele, Vasilache a început o tiradă fără fond.

George Muscalu îl întreabă de răspunderea pe care o are magistratul  militar în cauzele militare, având în vedere că procurorii militari au dublă subordonare, şi faţă de MApN,  Vasilache îi spune că magistraţii militari NU răspund la această subordonare. „N-am simţit că cineva exercită presiuni din acest punct de vedere”.

Vasilache i-a anunţat pe membrii CSM că vrea  ofiţeri delegaţi special, chiar din Poliţia Militară,  pentru a efectua cercetare penală!

 

––

„Rebutul” vrea să rămână la şefia Secţiei Parchetelor Militare

Generalul magistrat Ion Vasilache, şef al Parchetelor Militare, deşi nu a avut rezultate, ci a înregistrat cel mai mare rateu postdecembrist din Justiţie, a fost propus, din nou, şef la Secţia Parchetelor Militare de ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc  şi este marţi audiat de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru al doilea mandat.

Vasilache a devenit cunoscut pentru că i-a reţinut fără probe şi apoi a tot obţinut arestări preventive pentru mai mulţi sodaţi nevinovaţi, pe care în 2009 i-a acuzat de furtul  a 62 de arme –mitraliere, pistoale, inclusiv un aruncător de rachete – de la depozitul  AMpN de la Ciorogârla.

Norocul arestaţilor fără probe: Codruţ Olaru, care i-a prins pe adevăraţii hoţi de arme

Vasilache a cerut arestarea lor chiar dacă n-a găsit nici o armă din cele furate, dar instanţele au acceptat menţinerea în arest luni în şir a nevinovaţilor chiar şi fără aceste probe ( arma furată) pentru ca să nu fie apoi acuzate că lasă nişte “terorişti” în libertate care, cu arsenalul furat, pot face măcel.

Dacă, după vreo nouă luni, procurorul civil Codruţ Olaru, pe atunci şef DIICOT, nu-i prindea pe adevăraţii hoţii – Clanul Sportivilor- , recuperând şi armele, amărâţii de soldaţi nevinovaţi ar fi fost şi acum în puşcărie. Imediat, Vasilache s-a internat la spital, iar scandalul a murit în faşă.

Soldaţii au fost ulterior ACHITAŢI , iar şefii lor  condamnaţi doar pentru călcare de consemn. Fiind oameni simpli, săraci şi fără prea multă carte. soldaţii  n-au ştiut să ceară CSM să-l elimine pe Vasilache din magistratură, n-au ştiut să-l dea în judecată pe şi să-i ceară despăgubiri pentru cumplita nedreptate.

Ministrul ar trebui să-l pedepsească pe cei care  i l-au recomandat pe Vasilache

Ei bine, în loc să fie dat afară din magistratură, acest procuror este propus din nou şef la Parchetele Militare, deşi nu numai că NU a avut rezultate în primul său  mandat , dar a înregitrat şi cel mai mare rateu din istoria postdecembristă a Justiţiei. În perioada în care Vasilache se tot lăuda că i-a prins pe hoţii de arme, fără să recupereze nici una ( proba indubitabilă că într-adevăr cei învinuiţi au furat armele), actualul ministru al Justiţiei lucra în Ministerul de Externe şi probabil NU a cunoscut cazul. Dacă l-ar fi  cunoscut, Robert Cazanciuc, fost procuror, cu siguranţă nu l-ar fi propus , din nou, pe Vasilache pentru funcţia de şef.

 Corect ar fi ca ministrul să-l pedepsească pe cel care nu l-a informat. Iar dacă a ştiut de “capodopera” lui Vasilache, dar l-a propus că aşa a primit ordin, atunci nu avem ministru, ci doar o marionetă ( nu i se prea potriveşte acest rol lui Cazanciuc).

Secţia de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să hotărască marţi dacă vor menţine în fruntea Parchetelor Militare un personaj care a făcut de râs roba magistraturii. Din secţia de procurori a CSM  face parte şi George Muscalu, fost şef al biroului antitero din DIICOT. El sigur cunoaşte “performanţa “ lui Vasilache. La ora 13 va începe audierea acestuia. Va folosi Muscalu acest rateu al lui Vasilache pentru a-i bloca accederea, din nou, în funcţia de conducere?

 

Marius Iacob, Camelia Sutiman şi Simona Brădiceanu, potriviţi pentru funcţiile pentru care au fost propuşi

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii  i-a audiat marţi şi pe Marius Iacob – propus pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; pe Camelia Sutiman – propusă ca şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pe  Simona Brădiceanu – procuror-şef Secţia de resurse umane şi documentare.

Marius Iacob s-a remarcat în primul rând prin faptul că a reuţit arestarea şi condamnarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, iar marţi a primit un bonus: instanţa l-a condamnat pe Cristian Ciocă la 22 ani închisoare  pentru uciderea soţiei sale, Elodia.

Camelia Sutiman a fost ani în şir procuror inspector la CSM, deci are experienţa necesară oentru a face faţă Secţiei de Urmărire, iar Simona Brădiceanu a fost adjunctă la Resurse Umane  şi este familiarizată cu problematica secţiei pe care urmează să o conducă.

Singura mare problemă la şedinţa de azi a CSM pentru promovări pe funcţii de conducere rămâne şeful Secţiei Parchetelor Militare, Ion Vasilache, propus pentru un nou mandat de trei ani deşi î cel precedent nu a înregistrat rechizitorii de trimitere în judecată, ci doar  multe rebuturi ( achitări).

Cele mai citite

Acțiunile constructorilor auto europeni, în declin după anunțul lui Donald Trump privind tarifele suplimentare pentru importuri

Decizia lui Trump riscă să afecteze semnificativ producătorii auto europeni, ale căror lanțuri de aprovizionare și piețe de desfacere sunt strâns legat de anumite...

Acțiunile constructorilor auto europeni, în declin după anunțul lui Donald Trump privind tarifele suplimentare pentru importuri

Decizia lui Trump riscă să afecteze semnificativ producătorii auto europeni, ale căror lanțuri de aprovizionare și piețe de desfacere sunt strâns legat de anumite...

Horoscop 27 noiembrie 2024. O zi bună pentru comunicare și idei noi pentru gemeni

Horoscp 27 noiembrie 2024. Horoscopul zilei vine cu vibrații puternice și oportunități de transformare. Energia cosmică favorizează introspecția și planurile pe termen lung, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă