5 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul amână din nou reducerea TVA la pâine

Guvernul amână din nou reducerea TVA la pâine

Guvernul aşteaptă rezultatele privitoare la veniturile bugetare aferente primului semestru al acestui an pentru a vedea dacă şi când anume este posibilă o reducere a TVA la pâine de la actualul nivel de 24% la 9%. 

Amânarea nu este nouă. Măsura a fost promisă pentru prima dată de către actualul Guvern în primăvara anului trecut, cu ocazia prezentării programului de guvernare la instalarea în funcţie. Atunci premierul Victor Ponta promitea reducerea TVA ”cel târziu” la finele anului care a trecut. „Reducerea TVA la produsele de panificaţie este o măsură necesară, dar vom vedea, în funcţie de calculele bugetare, când o vom putea implementa. Cel mai târziu cred că se va regăsi în proiectul de buget din 2013”, spunea în primăvara anului trecut Victor Ponta. Mai recent, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, promitea şi el reducerea TVA la acest aliment de la 1 iulie, termen ce a mai fost înaintat în câteva rânduri şi de Victor Ponta.

Tot calculele bugetare sunt invocate şi acum de premier.  „Vom avea o discuţie în prima şedinţă de Guvern, imediat ce mă întorc (n.r. din turneul asiatic). Când avem toate rezultatele pe primul semestru, deci până la sfârşitul lunii iunie, rezultate care ţin de venituri bugetare, cheltuieli bugetare – deocamdată ne încadrăm în mod sigur la deficit, dar trebuie să vedem la partea de venituri – atunci putem lua decizia”, a spus el într-un interviu acordat televiziunii publice.

Cât este TVA la pâine în alte ţări

După creşterea din 2010 a TVA de la vechiul nivel de 19% la actualul nivel de 24%, România a devenit ţara cu una din cele mai mai cote de TVA din Europa la acest produs. Aceasta deoarece există într-adevăr ţări cu un nivel al TVA standard mai mare (spre exemplu Ungaria, 27%) însă aici consumatorii beneficiază de un nivel redus al taxei pentru alimente. Astfel TVA la pâine este în Ungaria de 18% şi chiar zero în ţări precum Marea Britanie, Malta şi Islanda.

Patronatele din panificaţie au cerut în mai multe rânduri imperativ reducerea TVA la pâine, atenţionând Guvernul că menţinerea unei cote înalte a taxei încurajează evaziunea fiscală. Potrivit lui Aurel Popescu, şeful patronatului de profil, statul pierde din nefiscalizarea a peste două treimi din piaţă aproape 300 milioane de euro pe an.

El estimează la 1,5 miliarde euro piaţa totală a pâinii din România, din care din care 70% reprezintă piaţa neagră, nefiscalizată.

Cele mai mari cote de TVA la pâine în UE

Ţara       Danemarca        România              Lituania/Letonia              Slovacia/Bulgaria

Cota       25           24           21            20

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă