Chiar dacă ne-am izolat locuinţa şi avem tâmplărie şi geamuri performante, chiar dacă ne-am înarmat cu rulouri şi jaluzele, realitatea, demonstrată de canicula de peste 30 de grade, arată că în aceste cazuri confortul este încă pus sub semnul întrebării.
Într-adevăr, mai trebuie să şi aerisim, şi atunci toată dogoarea intră în interior. Chiar dacă nu cochetăm cu soluţia, un aparat de aer condiţionat se dovedeşte a fi necesar. Trebuie să ştim, însă, ce tip de aparat este mai potrivit pentru locuinţa noastră.
La cumpărarea aparatului de aer condiţionat trebuie pornit de la necesarul de frig al încăperilor, puterea aparatului şi bugetul avut la dispoziţie. Varianta cea mai economică o reprezintă aparatul cu clasa energetică A. Preţul este mai mare, dar se recuperează din facturile la energia electrică.
Este de preferat, deasemenea, ca nivelul de zgomot să fie cât mai mic posibil, atât la unitatea interioară, cât şi la cea exterioară iar perioada de garanţie să fie de cel puţin trei ani la aparat şi cinci ani la compresor. De asemenea, este important şi certificatul de conformitate (CE), care să arate că aparatul corespunde normelor europene.
Este recomandat ca aparatul de aer condiţionat să beneficieze şi de funcţiile de dezumidificare şi de ventilator.
Trebuie să aveţi în vedere că un aparat cu putere redusă face faţă mai greu într-o cameră de mari dimensiuni iar dacă încăperea este supraîncărcată cu mobilier (mai ales în zona în care e montat aparatul), aerul va circula mai greu.
Când cumpăraţi, este necesar să întrebaţi cât de lung este kitul de montaj care echipează aparatul, precum şi care ar fi cheltuielile suplimentare dacă racordul de condens este prea mic.
În cazul în care doriţi ca aparatul de aer condiţionat să răcească mai multe camere, îl puteţi monta pe hol.
Dacă deţineţi un apartament cu două camere, aveţi posibilitatea să alegeţi două unităţi interioare şi una exterioară. Pentru o casă mai mare, se pot alege mai multe unităţi interioare şi doar una exterioară.
Nu cumpăraţi un model subdimensionat şi ieftin deoarece acesta va trebui să funcţioneze la turaţie maximă, provocând cheltuieli suplimentare.