5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCum recompartimentăm în mod original

Cum recompartimentăm în mod original

O bună compartimentare a locuinţei oferă o funcţionalitate sporită. Regândirea spaţiului locuinţei a devenit o condiţie necesară a modernizării acesteia. Acest lucru se concretizează prin desfiinţarea unor pereţi şi recompartimentarea spaţiului disponibil. Pe piaţă există o gamă diversificată de materiale destinate acestui scop, astfel că, în cazul în care doriţi o nouă reîmpărţire a spaţiului, aveţi la dispoziţie mai multe alternative.

În cele ce urmează vă vom prezenta o soluţie care a implicat trei tipuri diferite de materiale: gips-cartonul, cărămizile din sticlă şi lemnul. Modul în care ele au fost combinate a generat un rezultat de o calitate estetică deosebită.

Proiectul a plecat de la dorinţa proprietarilor de a construi o baie care să deservească dormitorul matrimonial. Deoarece acesta avea o suprafaţă mare, de aproximativ 18 mp, s-a hotărât ca în 3 mp din aceasta să se construiască baia. Izolarea spaţiului necesar băii a fost făcut prin construirea unui perete în unul din colţurile dormitorului. Forma acestuia a fost concepută în aşa fel încât s-a obţinut un maximum de funcţionalitate atât în zona dormitorului, cât mai ales în cea a băii.

Prin modul în care a fost desenată compartimentarea s-a obţinut o nişă, de 70X70 cm, în care a fost amenajată zona de îmbăiere, restul suprafeţei, de 2,3 mp şi de formă pentagonală, fiind suficientă pentru amplasarea celorlalte utilităţi ale băii.

Întreaga structură a peretelui de compartimentare a fost realizată din profile metalice. După ce a fost determinată poziţia acestuia, pe pardoseală, pe plafon şi pe planşeu au fost montate profile UW30, care au servit drept ghidaje (foto 1).

În ghidaje au fost introduşi şi fixaţi montanţii CD60. În acest fel a fost realizată structura metalică necesară montării plăcilor din gips-carton (foto 2).

Pe laturile din stânga şi din dreapta uşii au fost create, cu ajutorul profilelor metalice, două cadre în care au fost montate cărămizi din sticlă (foto 3).

Îmbinările cărămizilor din sticlă au fost chituite, la fel ca şi îmbinările plăcilor din gips-carton. Suprafaţa acestora din urmă a fost finisată în calcio vecchio. Ulterior, zonele vitrate au fost încadrate cu rame din lemn masiv. Ca şi ramele, uşa de acces în baie a fost construită pe comandă, tot din lemn masiv (foto 4).

Lucrare proiectată şi realizată de arh. Ştefan Şteblea, tel. 0723 991 996, www.sssconstruct.com

 

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă