În interiorul ruinelor reactorului nuclear care a explodat la 26 aprilie 1986 la Cernobîl a apărut unul dintre cele mai periculoase lucruri din întreaga lume.
În perioada imediat următoare exploziei devastatoare de la Cernobîl, 300 de secunde în apropierea sa însemnau o moarte sigură. Chiar şi acum, în 2016, când puterea sa devastatoare a mai slăbit, el nu înseamnă altceva decât căldură şi moarte.
“Piciorul elefantului” reprezintă o masă solidă formată din combustibil nuclear, amestecat cu beton, nisip şi material izolant, topit din cauza căldurii din timpul şi de după explozia reactorului nuclear de la Cernobîl. Acest adevărat pol al morții se află sub locul în care era situat nucleul reactorului.
Cum s-ar fi instalat simptomele
În 1986, gradul de radioactivitate al „piciorului” atingea cifra de 10.000 de radiaţii Röntgen pe oră, iar orice om care s-ar fi apropiat de el ar fi fost iradiat mortal în mai puţin de un minut, conform rarehistoricalphotos.com.
După 30 de secunde în apropierea sa, o persoană s-ar fi simţit ameţită şi slăbită timp de cel puţin o săptămână. După două minute de expunere, orice persoană ar fi manifestat stări hemoragice. După patru minute s-ar fi instalat febra, diareea şi vărsăturile, iar cinci minute de expunere i-ar mai fi oferit persoanei doar două zile groaznice de trăit.
„Piciorul elefantului”, găsit după o jumătate de an
După ce flăcările exploziei au fost stinse, specialiștii aflați la faţa locului au încercat să descopere miezul radioactiv. Abia după şase luni de investigaţie, ei au găsit “piciorul elefantului”.
Cu ajutorul unei camere video teleghidate, o masă puternic radioactivă a fost descoperită în subsolul Unităţii 4 a centralei nucleare. Avea doi metri lăţime şi cântărea sute de tone. Ciudatul nume i-a fost dat după forma de picior de elefant pe care o avea acea substanţă solidă.
Interiorul sarcofagului, radioactiv timp de 100.000 de ani
În mai 1986, sovieticii au început construirea sarcofagului, o carapace imensă de beton, care avea rolul de a izona zona puternic radioactivă de exterior. Interiorul sarcofagului va rămâne, însă, radioactiv timp de 100.000 de ani.
Toţi cei care au luptat cu flăcările imediat după producerea dezastrului sau au participat la construirea sarcofagului au murit în cel mult un an de la explozie. După producerea exploziei de la Cernobîl, peste 7 milioane de oameni au fost afectaţi de radiaţii.
Aflaţi, din GALERIA FOTO de mai sus, cum arăta “Piciorul elefantului” care ar fi putut ucide un om în doar câteva minute.