Oraşul spaniol Valencia, situat pe malul Mării Mediterane, celebrează venirea primăverii prin găzduirea, în perioada 15-19 martie 2016, a festivalului Las Fallas-Festivalul Focului, o mare sărbătoare locală plină de culoare, bună dispoziţie, o celebrare a muzicii şi a artei, a costumelor tradiţionale, focurilor de artificii şi satirei de calitate care aduce bucurie în sufletele localnicilor şi turiştilor.
Las Fallas este sărbătorit anual pentru a celebra Ziua Sfântului Iosif, protectorul tâmplarilor. Spectacolele cu focuri din ziua Sfântului Iosif îşi au originile în secolul al XVIII-lea, iar în timp, au devenit o tradiţie spaniolă, potrvit www.fallasfromvalencia.com. În cadrul manifestării pentru a aduce un omagiu tâmplarilor echipe de artişti, artizani şi tâmplari construiesc diverse figurine realizate din lemn şi hârtie creponată, cu un caracter satiric care defilează în cortegiu pe străzile oraşului. Ele se ard în ultima noapte a festivalului.
Festivalul se desfăşoară pe durata aproape a unei săptămâni, numită Las Fallas, în care locuitorii oraşului ies pe străzi pentru a sărbători îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, frumos brodate şi viu colorate, iar tinerele poartă rochii împodobite cu mărgele şi dantelă. Tinerii sunt numiţi Falleros, în timp ce tinerele sunt numite Falleras. O tânără femeie – Fallera Mayor (primarul Fallas) este aleasă să reprezinte oraşul pe perioada festivalului.
În cadrul manifestării, figurine uriaşe din carton sau hârtie colorată, confecţionate de-a lungul întregului an de mici comunităţi locale, defilează pe străzi, în chip de personaje din lumea basmelor. Acestea întruchipează de la eroi precum Albă ca Zapada cu cei 7 pitici, Don Quichote de la Mancha sau pe Sancho Panza, prinţi, prinţese, cavaleri, dragoni până la mulţi eroi ai unor povestiri populare spaniole.
În fiecare zi are loc o "la Mascleta"- concertul de praf de puşcă cu exploziv simultan de sute de masclets. Pe străzi se dansează şi au loc concerte. Pe parcursul festivalului au loc şi o serie de spectacole de taurine. De asemenea, nu lipsesc marşurile orchestrelor, costumele tradiţionale sau jocurile spectaculoase de artificii. Festivităţile sunt renumite şi pentru consumul impresionant de paella, cel mai cunoscut fel de mâncare din regiune, având la bază orezul şi fructele de mare.
Pe perioada festivalului oraşul este împodobit cu o serie de statuete, de toate mărimile, de la obiecte mici şi până la obiecte de mărimea unor clădiri, fiecare statuie mare fiind înconjurată de statuete şi obiecte mici. Statuetele satirizează, de obicei, cultura, politica sau economia. În ultima zi a festivalului, este organizat un imens spectacol de artificii.