Șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a declarat, marți seară, la TVR, că formularea CCR privind interceptările și dosarele aflate în curs de judecare ”poate ridica interpretări”.
De asemenea, ea a mai spus că DNA a primit o suplimentare de 40 de posturi de polițiști, după ce OUG privind interceptările a intrat în vigoare. Înainte, ”serviciul tehnic al DNA se ocupa de punerea în aplicare a mandatelor, iar ofiţerii de informaţii nu aveau acces la conţinutul convorbirilor. În locul ofiţerilor SRI, vor fi poliţişti din cadrul DNA; de astăzi nu mai există niciun fel de intermediar”, a punctat șefa DNA.
Citește și: SRI va deveni fosta Securitate?
Șefa DNA a mai afirmat că OUG dată de Guvern e o ”solutie provizorie, prin care atat DNA, cat si celelalte institutii vor respecta decizia CCR” și că, începând de marți, s-a schimbat modalitatea de punere în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică.
Totodată, Kovesi a arătat că, în 52 la sută dintre dosare nu s-au folosit măsuri de supraveghere tehnică și că nu există dosare construite de DNA doar pe interceptări.
”Cel mai important este ca DNA să-și continue activitatea. Să nu uităm cât de gravă este corupția, care afectează cetățenii și care uneori ucide.Noi vom continua să lucrăm, să ne facem treaba, să instrumentăm dosare. Dacă cineva crede că va opri DNA, se înşală amarnic”, a spus Kovesi, întrebată despre noul mandat în fruntea Direcției.
Citește și: Decizia CCR și OUG privind interceptările, publicate în Monitorul Oficial
Legat de modul în care se fac interceptările, șefa DNA a precizat că niciodată, ”nici un procuror și nici un magistrat nu va putea efectua interceptări dacă nu are un dosar penal deschis”, iar o simplă sesizare ”nu este suficientă” pentru a intercepta o persoană.
CCR a decis că supravegherea tehnică făcută de Serviciul Roman de Informații în dosare penale este neconstituțională. Guvernul a dat o OUG prin care procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii.