-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportHoria Gârbea a DEMISIONAT din funcţia de vicepreşedinte al ICR

Horia Gârbea a DEMISIONAT din funcţia de vicepreşedinte al ICR

Horia Gârbea a declarat, marţi, pentru Mediafax că şi-a depus, luni, demisia din funcţia de vicepreşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), după ce comisiile pentru cultură şi politică externă din Senat au decis să solicite revocarea din funcţie a preşedintelui şi a vicepreşedinţilor ICR.

„Am decis să îmi dau demisia din această funcţie, pentru că deja comisiile din Senat hotărâseră revocarea mea. Eu am crezut că vom fi audiaţi, dar am înţeles că acest lucru nu se mai întâmplă. Domnul Marga îşi depusese şi el demisia. Mă aşteptam la nişte acuzaţii precise, la care pot să răspund fiind audiat”, a declarat acesta.

El a mai precizat că şi-a depus demisia la Secretariatul General al Senatului, luni, în jurul orei 15.00.

Citeşte şi Marga, despre demisia de la ICR: Liberalii au cedat mereu

Anterior, luni, Horia Gârbea a declarat că nu intenţionează să îşi dea demisia, pentru că nu se simte cu nimic vinovat.

„Nu mă ştiu vinovat cu nimic. Noi suntem nişte individualităţi, care am făcut mai binele sau mai răul nostru. Eu mă aşteptam şi mă aştept să fiu întrebat, audiat, să ni se analizeze activitatea şi să răspundem de ea. Când am fost votaţi pentru numire, am fost votaţi individual. Când suntem votaţi pentru revocare, găsesc potrivit să fim votaţi la fel. Eu unul nu îmi dau demisia, nu mă ştiu cu nimic vinovat. Am făcut tot ce am putut mai bine şi mai departe să evalueze cine are calitatea. Eu nu îmi dau demisia din proprie iniţiativă. Dacă mă dau ei afară, să fie sănătoşi. Dar ar fi bine să îmi spună pentru ce, cu ce am greşit”, a declarat Horia Gârbea.

Citeşte şi Ce spune vicepreşedintele ICR despre demisia lui Andrei Marga de la conducerea instituţiei

El a mai precizat că rămâne la latitudinea comisiilor din Senat să-şi spună punctul de vedere. „Dar eu mă aşteptam ca, atunci când iei o astfel de măsură, să îi întrebi şi pe preopinenţi. Adică, mă aştept la nişte acuzaţii precise, la care pot să răspund. Mai departe mai vedem. Aştept votul, dacă va fi negativ, asta este situaţia, dar nu este un lucru pe care să-l recunosc. Eu, în sinea mea şi faţă de propria mea conştiinţă, sunt cu totul liniştit. Nu am făcut nimic rău, nu am nedreptăţit pe nimeni, nu am încălcat nicio lege”, a spus Gârbea.

Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, luni, revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, precum şi a vicepreşedinţilor ICR Horia Gârbea şi Vladimir Simon.

„În conformitate cu solicitarea făcută în Biroul Permanent (al Senatului, n.r) de lunea trecută, comisiile reunite de cultură şi politică externă au analizat situaţia documentelor prezentate de ICR, în conformitate cu legea, ne referim la raportul de activitate al ICR pe anul 2012 şi pe contul financiar pe 2012. (…) Am constatat că, pentru prima dată, o instituţie aflată în subordinea Senatului nu a respectat legea (…) În consecinţă, am supus votului comisiilor reunite aflate în cvorum propunerea ca, pentru a evita astfel de situaţii, conducerea operativă a Institutului Cultural Român, respectiv preşedintele ICR, Andrei Marga, şi cei doi vicepreşedinţi (Horia Gârbea şi Vladimir Simon, n.r.) să fie demişi. Această propunere a fost votată cu o largă majoritate, 11 voturi «pentru», 4 «împotrivă»”, a declarat preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin.

Preşedintele comisiei pentru cultură din Senat a declarat, luni, la finalul şedinţei, că Institutul Cultural Român nu a trimis raportul de activitate şi contul de execuţie bugetară pe anul 2012 până la data prevăzută de lege.

Citeşte şi UPDATE. Demisia lui Andrei Marga, înregistrată oficial la Senat

Ulterior, Andrei Marga a anunţat că demisionează din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român. Într-un comunicat de presă remis luni Mediafax, Andrei Marga spunea că demisionează din funcţia de preşedinte al ICR, „cu solicitarea ca demisia să între în vigoare imediat”.

Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Român pe 11 septembrie 2012, prin vot în plenul Senatului.

Conducerea ICR s-a schimbat după ce, pe 2 august 2012, la câteva zile de la decizia Curţii Constituţionale de a declara drept constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Român (ICR) trecea din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, preşedintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, şi foştii vicepreşedinţii Tania Radu şi Mircea Mihăieş şi-au anunţat demisia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă