13.2 C
Bucureศ™ti
joi, 10 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCรขt de sigur este Portul Constanลฃa?

Cรขt de sigur este Portul Constanลฃa?

Sofisticatul sistem SCOMAR, ochiul electronic al Mฤƒrii Negre, a transmis miercuri noapte un semnal de alarmฤƒ: iahtul Laura, sub pavilion Germania, s-a lovit de un dig în apropierea portului Tomis.

”La faลฃa locului s-a deplasat imediat o ambarcaลฃiune din dotarea Gฤƒrzii de Coastฤƒ staลฃionatฤƒ în Portul Tomis, concomitent cu ลŸalupa de salvare Topaz aparลฃinând Agenลฃiei Române de Salvare a Vieลฃii OmeneลŸti pe Mare ลŸi o barcฤƒ pneumaticฤƒ cu douฤƒ persoane care s-au oferit sฤƒ ajute la operaลฃiune”, spune un comunicat al Gฤƒrzii de Coastฤƒ. Pare incredibil, dar ลŸalupa agenลฃiei de salvare pe mare nu a putut interveni, deoarece zona prezenta ”pericol pentru siguranลฃa proprie”.

Marinarul de pe vas, un german de 61 de ani, a fost salvat de persoana aflatฤƒ în barca gonflabilฤƒ.

Mazฤƒre cere anchetฤƒ

Primarul municipiului Constanลฃa, Radu Mazฤƒre, susลฃine cฤƒ navigatorului german care a eลŸuat cu iahtul în urmฤƒ cu douฤƒ zile i s-a fi interzis accesul în Portul Constanลฃa, în timp ce autoritฤƒลฃile portuare spun cฤƒ bฤƒrbatul nu a dorit sฤƒ rฤƒmânฤƒ în Portul Constanลฃa, el cฤƒutând de fapt Portul Tomis. Primarul a anunลฃat, vineri, cฤƒ va cere miniลŸtrilor de Interne ลŸi Transporturi sฤƒ deschidฤƒ o anchetฤƒ în acest caz pentru tragerea la rฤƒspundere a celor vinovaลฃi. ”Probabil cฤƒ cei care l-au gonit în mijlocul nopลฃii pe furtunฤƒ spuneau cฤƒ era o mare de gradul 3, 4 care nu era furtunฤƒ. Pฤƒi, acela dacฤƒ avea o barcฤƒ de nouฤƒ metri, era furtunฤƒ, cฤƒ nu era cu vaporul, ลŸi l-au dat afarฤƒ noaptea din port, aลŸa ceva nu se face nicฤƒieri”, a afirmat Radu Mazฤƒre. Întrebat cine ar putea fi tras la rฤƒspundere pentru acest caz, Mazฤƒre a spus cฤƒ cei de la Cฤƒpitฤƒnie ลŸi de la Poliลฃia de Frontierฤƒ, care nu l-ar fi lฤƒsat sฤƒ intre în port. ” Sunt niลŸte dinozauri ลŸi cu un regulament ลŸi niลŸte legi de pe vremea comuniลŸtilor. NiลŸte idioลฃi sunt, cine te obligฤƒ sau legislaลฃia pe care o avem”, a acuzat el.

Ce spune conducerea Cฤƒpitฤƒniei

Reprezentanลฃii Cฤƒpitฤƒniei Zonale Constanลฃa susลฃin cฤƒ germanul dorea sฤƒ ajungฤƒ în Portul Tomis, dar a venit în Portul Constanลฃa ลŸi când a aflat acest lucru a plecat cฤƒtre direcลฃia doritฤƒ. «Iahtul a fost identificat alaltฤƒieri searฤƒ în rada interioarฤƒ a Portului Constanลฃa. S-a încercat sฤƒ se ia legฤƒtura cu el, nu s-a reuลŸit acest lucru, iar apoi, în jurul orei 22.00, o ลŸalupฤƒ a Cฤƒpitฤƒniei s-a deplasat la ambarcaลฃiunea respectivฤƒ.

Un ofiลฃer a urcat la bordul iahtului, iar cetฤƒลฃeanul german a întrebat unde se aflฤƒ, dacฤƒ este în Portul Tomis, i s-a spus cฤƒ se aflฤƒ în Portul Constanลฃa. A întrebat unde este Portul Tomis, i s-a explicat cum sฤƒ ajungฤƒ acolo ลŸi apoi a plecat în direcลฃia respectivฤƒ.

El nu a vrut sฤƒ rฤƒmânฤƒ în Portul Constanลฃa», a declarat vineri pentru Mediafax directorul Cฤƒpitฤƒniei Zonale Constanลฃa, Alexandru Mezei. El a precizat cฤƒ, dacฤƒ ar fi fost probleme, iahtul ar fi putut rฤƒmâne în Portul Constanลฃa. «Luฤƒm mฤƒsuri pentru navele mari pe timp de furtunฤƒ ลŸi nu-l lฤƒsam sฤƒ stea în rada interioarฤƒ sau la cheu dacฤƒ erau probleme?», a afirmat Alexandru Mezei. El a mai spus cฤƒ iahtul respectiv nu a transmis un mesaj SOS ลŸi cฤƒ acest lucru se poate verifica.

Cele mai citite

Fost ministru al Sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii, acuzat de procurorii anticorupศ›ie de luare de mitฤƒ รฎn formฤƒ continuatฤƒ

Nelu Tฤƒtaru, fost ministru al Sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii, este acuzat de procurorii DNA de luare de mitฤƒ รฎn formฤƒ continuatฤƒ de la pacienศ›i, potrivit surse G4Media. Nelu...

S-a scos la licitaศ›ie ultimul lot al unui drum de mare vitezฤƒ din Romรขnia

Licitaศ›ia pentru proiectarea ศ™i execuศ›ia Lotului 5 (21,52 km) al drumului de mare vitezฤƒ Craiova -Tรขrgu Jiu a fost lansatฤƒ marศ›i, 8 octombrie. Acum,...

Fost primar trimis รฎn judecatฤƒ pentru cฤƒ a รฎncasat salarii de zece ori mai mari

Raul Bocศ™e, fostul primar al comunei Cรขmpani, din judeศ›ul Bihor, a fost trimis รฎn judecatฤƒ de DNA, pentru abuz รฎn serviciu. Acesta este acuzat...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ