Monica Macovei, europarlamentar PDL, a declarat, sâmbătă, de ce România are nevoie de un nou referendum pentru parlament unicameral, potrivit Digi 24.
Declaţiile vin în contextul în care şeful statului a explicat că apelează din nou la popor tocmai din respect pentru votul pe care acesta l-a dat în 2009 în favoarea unui Parlament unicameral, cu 300 de membri.
Declanşarea procedurii de convocare a referendumului înseamnă că preşedintele va cere Parlamentului un aviz, care este consultativ, şi pe care Legislativul trebuie să îl dea în douăzeci de zile. Adică exact câte mai sunt până la vacanţa parlamentară.
Referedumul pentru unicameral, organizat în ziua alegerilor prezidenţiale din 2009, a fost validat de Curtea Constituţională. 87% din alegători au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, iar 77 la sută au spus „DA” Parlamentului unicameral.
„Nu este nevoie în mod legal. Este o chestiune prin care se atrage atenţia opiniei publice. Avem referendumul din 2009, cu prezenţă de peste 50 la sută, care spune maximum 300 de parlamentari şi o singură Cameră. Acel referendum este legal şi trebuie respectat, pentru că reprezintă suveranitatea poporului. Acum se modifică Constituţia şi, indiferent de ce cred Ponta, Antonescu şi alţii, sau cei 70 la sută care au acum puterea în Parlament, trebuie să pună în Constituţie rezultatul referendumului”, a spus Monica Macovei la emisiunea „Kilometrul 0”.
Fostul ministru al Justiţiei a precizat că se impune un parlament unicameral, cum este în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană şi că, în România, Senatul şi Camera Deputaţilor au aceleaşi atribuţii.
„Aşa este în majoritatea statelor membre. Cea de-a doua Cameră, acolo unde există, reprezintă regiunile. Avem Parlamentul European care legiferează pentru toată Europa, inclusiv pentru România şi acolo este o singură Cameră. Deci România ar funcţiona cu o Cameră aici şi cu Parlamentul European, care legiferează pentru toate statele membre. Oricum, ce avem acum este o păcăleală, pentru că nu este nicio diferenţă între cele două Camere. Stăm de atâţia ani cu aceste două Camere cu aceleaşi atribuţii. Râde toată Europa de noi. Eu când am făcut masterul în drept constituţional, România era dată exemplu cum să nu facem”, a adăugat Monica Macovei.